Ενέργεια

Κοίτασμα «Αφροδίτη»: Στα 4 δισ. δολάρια το ύψος της επένδυσης

Κοίτασμα «Αφροδίτη»: Στα 4 δισ. δολάρια το ύψος της επένδυσης
Οι μεγαλύτεροι δυνητικοί αγοραστές του κυπριακού φυσικού αερίου είναι οι Ευρωπαίοι
Η κοινοπραξία που αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στα ανοιχτά της Κύπρου υπέβαλε στην κυβέρνηση της χώρας ένα σχέδιο ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο o προϋπολογισμός ανάπτυξης για το κοίτασμα ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο έναν από τους εταίρους.

«Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο, η παραγωγή και η επεξεργασία του φυσικού αερίου από το κοίτασμα θα πραγματοποιηθούν μέσω της κατασκευής μιας πλωτής μονάδας παραγωγής που θα τοποθετηθεί πάνω από το Αφροδίτη», δήλωσε η ισραηλινή NewMed Energy.

Υπενθυμίζεται ότι η NewMed Energy συνεργάζεται με τη Chevron και τη Shell για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, το οποίο θεωρείται ότι παράγει περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα σε μέγιστη δυναμικότητα.

Το αέριο που εξάγεται από το κοίτασμα θα αποστέλλεται στην Αίγυπτο.

Υπάρχουν επίσης σχέδια ένα μέρος του φυσικού αερίου να μετατραπεί σε LNG και να εξάγεται παγκοσμίως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NewMed Energy.

Παράγοντες του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο και την Ελλάδα χαρακτηρίζουν υπερβολικό έως εξωπραγματικό το κόστος των 4 δισ. δολαρίων που υπολογίζει η κοινοπραξία, σε βαθμό αποτρεπτικό για την προώθηση της επένδυσης με προοπτικές επικερδότητας για τα δύο μέρη. Ιδιαίτερα αν συγκριθεί με το κόστος ανάλογων ή πιο αποδοτικών υποδομών που αξιοποιούνται ήδη στην ευρύτερη περιοχή από άλλες εταιρείες.

Στην Ευρώπη το περισσότερο αέριο

Οι μεγαλύτεροι δυνητικοί αγοραστές του κυπριακού φυσικού αερίου είναι οι Ευρωπαίοι.

Η ευκαιρία της ανακάλυψης της «Αφροδίτης» παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης φυσικού αερίου, όταν η Chevron, η Shell και η NewMed Energy έκαναν ερευνητικές γεωτρήσεις στην Αφροδίτη.

«Η Ευρώπη είναι ένας καλός δυνητικός πελάτης για το κυπριακό φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ έχει επιβεβαιώσει ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει καύσιμο-γέφυρα μέχρι το 2049 ως μέρος της πράσινης μετάβασης, οπότε οι εταιρείες έχουν τώρα την άνεση να μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια», δήλωσε το 2022 στο Bloomberg η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδη.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» καθυστέρησε λόγω των διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στο σχήμα καταμερισμού της παραγωγής μεταξύ των τριών εταίρων και της κυπριακής κυβέρνησης μετά την εξαγορά του αρχικού κατόχου της άδειας έρευνας, της Noble Energy, από τη Chevron.

Τώρα φαίνεται ότι αυτά τα ζητήματα έχουν διευθετηθεί και η ανάπτυξη μπορεί να προχωρήσει.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για άλλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, όπως το κοίτασμα «Γλαύκος», που ανακαλύφθηκε από την Exxon και την Qatar Petroleum, και το κοίτασμα «Καλυψώ», έργο της Eni και της TotalEnergies.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης