Ενέργεια

Γερμανία: Nέοι κανονισμοί για την κατανομή του κόστους ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο στο ενεργειακό δίκτυο  

Γερμανία: Nέοι κανονισμοί για την κατανομή του κόστους ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο στο ενεργειακό δίκτυο   

 

 Στα 450 δισ.ευρώ ανέρχεται το κόστος το οποίο θα μετακυληθεί στους καταναλωτές

 

 

 

Η γερμανική υπηρεσία δικτύου ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδια για την κατανομή του κόστους αποζημίωσης των φορέων εκμετάλλευσης δικτύου για επενδύσεις για την πιο ομοιόμορφη ενοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των καταναλωτών σε όλη τη χώρα.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει εκτιμώμενα 450 δισεκατομμύρια ευρώ ( σε κόστος επέκτασης του δικτύου μέχρι το 2045 στην προσπάθεια της να καλύψει το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045. Αυτά θα μεταφερθούν στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ενέργειας τους .

Βόρειοι και Νότιοι

Η  διαμάχη έχει ενταθεί μεταξύ βόρειων και νότιων πολιτειών, με τους κατοίκους του βορρά να διαμαρτύρονται για υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας της περιοχής.

Το υψηλότερο κόστος στο βορρά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος σύνδεσης των ανεμογεννητριών στο δίκτυο, οι οποίες κατανέμονται σε λιγότερους κατοίκους λόγω της χαμηλότερης πυκνότητας πληθυσμού της περιοχής.

Το ζήτημα επηρεάζει την αποδοχή της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ανατολική Γερμανία, όπου οι τιμές είναι ήδη 22% υψηλότερες από τη δυτική, προσαρμοσμένες στην αγοραστική δύναμη.

 Οι νέοι κανονισμοί θεσπίζουν ένα πλαίσιο για τον εντοπισμό φορέων εκμετάλλευσης δικτύων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος λόγω της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

 Αυτοί οι φορείς εκμετάλλευσης θα λάβουν οικονομική αποζημίωση και το κόστος θα κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα μεταξύ όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα κοινό καθήκον και οι επενδύσεις στα δίκτυα ωφελούν όλους», δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.

Το νέο μοντέλο

 Τους επόμενους μήνες, ο οργανισμός θα βελτιώσει και θα δημοσιεύσει τις ιδιαιτερότητες του νέου μοντέλου και θα χρησιμοποιήσει μια σταδιακή προσέγγιση, ξεκινώντας με τον προσδιορισμό του αν ένας φορέας εκμετάλλευσης δικτύου επηρεάζεται δυσανάλογα από το κόστος της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι εκτιμήσεις για το επιπλέον κόστος και τη συγκεκριμένη ελάφρυνση για μεμονωμένους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου θα είναι διαθέσιμες από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η προσέγγιση θα περιλαμβάνει τον καθορισμό μιας βασικής μέτρησης που συσχετίζει τη συνδεδεμένη δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με το φορτίο κατανάλωσης στην περιοχή του δικτύου.

 Η Γερμανία εξετάζει επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού κρατικού λογαριασμού για να κατανείμει το κόστος της επέκτασης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας πιο ομοιόμορφα μεταξύ των γενεών.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης