Ενέργεια

Αυξήθηκαν οι τιμές για το πετρέλαιο της Κασπίας στη Μεσόγειο   

Αυξήθηκαν οι τιμές για το πετρέλαιο της Κασπίας στη Μεσόγειο    

Λόγω των διακοπών της παραγωγής στη Λιβύη

 

Οι τιμές για τους τύπους πετρελαίου της Κασπίας έχουν εκτοξευθεί στην αγορά της Μεσογείου αυτή την εβδομάδα, καθώς οι traders  αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε μια ολοένα και πιο σφιχτή αγορά μετά την αναστολή της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πετρελαϊκός αποκλεισμός της Λιβύης ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εν μέσω σύγκρουσης μεταξύ ανατολικών και δυτικών αρχών για την αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Η απουσία λιβυκής προσφοράς έχει υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου της Κασπίας, που είναι παρόμοιας ποιότητας.

 Το discounts για το CPC Blend του Καζακστάν υποχώρησε  σε λιγότερο από 30 σεντς ανά βαρέλι στο ημερολογιακό Brent, ανέφεραν οι traders. Η βαθμίδα διαπραγματεύεται κανονικά με μεγαλύτερη έκπτωση σε σχέση με το σημείο αναφοράς, φθάνοντας κοντά στα μείον 2 $ ανά βαρέλι νωρίτερα αυτό το μήνα.

 Δύο από τους traders είπαν ότι υπήρξαν αρκετές προσφορές για φορτία πετρελαίου CPC Blend σε premium σε σχέση με το Brent, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη συμφωνίες σε τέτοια επίπεδα.

Τα ασφάλιστρα για το αζέρικο BTC σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 4 δολάρια το βαρέλι και κινήθηκαν προς τα 4,50 δολάρια από περίπου 2 δολάρια το βαρέλι στις αρχές αυτού του μήνα, ανέφεραν οι traders.

 

Προέλευση φορτίων

 Το ελαφρύ CPC Blend προέρχεται κυρίως από παραγωγούς πετρελαίου του Καζακστάν και φορτώνεται από το λιμάνι Yuzhnaya Ozereyevka της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.

Το αζέρικο BTC προέρχεται κυρίως από τα κοιτάσματα πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν και προμηθεύεται μέσω του αγωγού Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) για φόρτωση στο λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας.

Οι διαφορές CPC Blend υποστηρίζονται επίσης από την προσδοκία για χαμηλότερες από τις κανονικές εξαγωγές κατά τους φθινοπωρινούς μήνες λόγω της προγραμματισμένης συντήρησης στο γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου Kashagan.

Οι εξαγωγές CPC Blend θα φτάσουν περίπου τα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Σεπτέμβριο, ανέφεραν  πηγές του Reuters  αλλά ενδέχεται να μειωθούν τον Οκτώβριο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης