Ενέργεια

Ουκρανία: Θα εκπληρώσει τα συμβόλαια για τη διαμετακόμιση πετρελαίου στην Ευρώπη  

Ουκρανία: Θα εκπληρώσει τα συμβόλαια για τη διαμετακόμιση πετρελαίου στην Ευρώπη   

«Η Ουκρανία παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο επικεφαλής  της Naftogaz

 

 

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για τη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, δήλωσε την Παρασκευή βοηθός του προέδρου, αφού νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba το επόμενο έτος.

Σχόλια του βοηθού της ουκρανικής προεδρίας Mykhailo Podolyak, που αναφέρθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, ανέφεραν ότι οι ροές ρωσικού πετρελαίου μπορεί να σταματήσουν από τον Ιανουάριο, αλλά αργότερα είπε ότι η Ουκρανία υποστήριξε τις προσπάθειες της ΕΕ να διαφοροποιήσει την προμήθεια πετρελαίου της και δεν θα διακόψει τις συμβάσεις που ισχύουν μέχρι το 2029.

Δεσμεύσεις  αξιωματούχων

«Η Ουκρανία έχει εκπληρώσει και θα εκπληρώσει πλήρως τις συμβατικές της υποχρεώσεις μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης... επειδή αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Podolyak.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz, Olekskiy Chernyshov, επανέλαβε αυτό το μήνυμα.

«Η Ουκρανία παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε σε δήλωσή του. «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου».

 Ο αγωγός Druzhba μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στη Λευκορωσία όπου διακλαδίζεται στο βόρειο άκρο του προς την Πολωνία και τη Γερμανία και ένα νότιο τμήμα στην Ουκρανία, με την τελευταία διαδρομή να εξυπηρετεί τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να απογαλακτιστεί από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο.

 

Διακοπή για το φυσικό αέριο

 Για το φυσικό αέριο, η περιοχή αντιμετωπίζει διακοπή  για το επόμενο έτος, καθώς το Κίεβο σχεδιάζει να μην ανανεώσει το συμβόλαιο με τη Μόσχα στα τέλη του 2024.

Τα αρχικά σχόλια του Podolyak ώθησαν έναν Τσέχο αξιωματούχο να πει ότι η χώρα του θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη διακοπή της διέλευσης. "Για την Τσεχική Δημοκρατία, δεν είναι πρόβλημα", δήλωσε ο κρατικός απεσταλμένος για την ενεργειακή ασφάλεια Vaclav Bartuska.

Για να τερματιστεί η μερική εξάρτηση της χώρας από τον αγωγό Druzhba, ο τσεχικός κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών MERO επενδύει στην αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού TAL από την Ιταλία στη Γερμανία, ο οποίος συνδέεται με τον αγωγό IKL που τροφοδοτεί την Τσεχική Δημοκρατία.

 Από το επόμενο έτος, η αυξημένη δυναμικότητα θα είναι επαρκής για τις συνολικές ανάγκες των δύο διυλιστηρίων της χώρας, που ανήκουν στην Πολωνική Orlen, έως 8 εκατομμύρια τόνους αργού ετησίως.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης