Ενέργεια

Rystad: Στα 250 δισεκ. οι συνολικές επενδύσεις σε υπεράκτιο upstream το 2025

Rystad: Στα 250 δισεκ. οι συνολικές επενδύσεις σε υπεράκτιο upstream το 2025
Οι συνολικές υπεράκτιες επενδύσεις upstream μειώθηκαν από 340 δισ. δολάρια το 2014 σε 140 δισ. δολάρια το 2021, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να αυξάνονται και πάλι
Οι επενδύσεις στον υπεράκτιο τομέα βρίσκονται σε άνοδο και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 5% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Espen Erlingsen, επικεφαλής της έρευνας της Rystad Energy για το upstream.

Ο υπεράκτιος τομέας, ιδίως ο τομέας των βαθιών υδάτων, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη του crude πετρελαίου την τελευταία δεκαετία.

Οι συνολικές υπεράκτιες επενδύσεις upstream μειώθηκαν από 340 δισ. δολάρια το 2014 σε 140 δισ. δολάρια το 2021, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να αυξάνονται και πάλι.

Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών του πετρελαίου, της βελτίωσης των οικονομικών για τα υπεράκτια έργα και της χαμηλότερης ανάπτυξης του «tight oil» ήταν οι βασικοί παράγοντες για την εξέλιξη αυτή.

Ο Erlingsen εκτιμά ότι οι συνολικές υπεράκτιες επενδύσεις θα φθάσουν σχεδόν τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι ο υπεράκτιος τομέας θα είναι πιθανότατα η πηγή που θα οδηγήσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Rystad ανέφερε επίσης ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για τις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 10% από το 2024 έως το 2027.

Οι σύμβουλοι προβλέπουν ότι οι συνολικές επενδύσεις για την περίοδο αυτή θα ξεπεράσουν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη έκθεση που δημοσίευσε τον Ιούλιο η Rystad, προέβλεπε πως η συνολική παραγωγή πετρελαίου θα κορυφωθεί γύρω στο 2035, στα 120 εκατ. bpd και στη συνέχεια θα μειωθεί απότομα στα 85 εκατ. bpd το 2050.

Συνολικά, οι εκτιμήσεις της Rystad για τα ανακτήσιμα αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 700 δισ. βαρέλια από το 2019, λόγω των μειωμένων δραστηριοτήτων στην έρευνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης