Ενέργεια

Στα 6,4 δισ. δολ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Lukoil στο εξάμηνο

Στα 6,4 δισ. δολ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Lukoil στο εξάμηνο
Η εταιρεία αναγκάστηκε να περιορίσει μέρος της παραγωγής λόγω της συμφωνίας του ΟPEC+ στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία
Η Lukoil κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 4,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω του υψηλότερου όγκου πωλήσεων.

Ο αριθμός των καθαρών κερδών της Lukoil ξεπέρασε τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Πιο αναλυτικά, τα έσοδα από τις πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20% στα 47,3 δισ. δολάρια (4,333 τρισ. ρούβλια) εν μέσω υψηλότερων τιμών και αυξημένων πωλήσεων.

Τα λειτουργικά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων της Lukoil αυξήθηκαν επίσης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Παρά τα υψηλότερα αποτελέσματα, η Lukoil είδε φέτος αποτυχίες τόσο στον τομέα upstream όσο και στον τομέα των downstream δραστηριοτήτων.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να περιορίσει μέρος της παραγωγής λόγω της συμφωνίας του ΟPEC+ στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία.

Η Lukoil χρειάστηκε επίσης να πραγματοποιήσει έκτακτες επισκευές σε διυλιστήρια μετά τις εντεινόμενες επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου και σε αποθήκες.

Τον Ιανουάριο, το διυλιστήριο NORSI της Lukoil στο Νίζνι Νόβγκοροντ αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του λόγω τεχνικών βλαβών.

Το NORSI, το οποίο έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περίπου 340.000 βαρέλια αργού ημερησίως (bpd), είναι ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο, το ίδιο διυλιστήριο στη δυτική Ρωσία έπιασε φωτιά μετά από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία σε ρωσικές εγκαταστάσεις διυλιστηρίων και καυσίμων.

Να σημειωθεί ότι οι ουκρανικές επιθέσεις έθεσαν εκτός λειτουργίας περίπου το 14% της ρωσικής διυλιστικής ικανότητας στα τέλη Μαρτίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης