Ενέργεια

Μπορεί η Νορβηγία να παραμείνει για καιρό ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης; (Oil Price)

Μπορεί η Νορβηγία να παραμείνει για καιρό ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης; (Oil Price)
Η Νορβηγία έχει ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια
Η Νορβηγία έχει επενδύσει σημαντικά στην υποδομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα συνεχίζει να παράγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, με τις μεγαλύτερες πιέσεις από διεθνείς οργανισμούς για περιορισμό της παραγωγής υδρογονανθράκων, την έλλειψη νέων δραστηριοτήτων εξερεύνησης και τις ανησυχίες για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ορυκτών καυσίμων τις επόμενες δεκαετίες, η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται ήδη από το 2025.

Από πλευράς της η Νορβηγική Διεύθυνση Υπεράκτιων Περιοχών (NOD), ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι αναμένει πως η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας θα αρχίσει να μειώνεται από το επόμενο έτος, εάν η κυβέρνηση δεν συνεχίσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης για να διατηρήσει την παραγωγή της χώρας στα συνήθη επίπεδα, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει το σκανδιναβικό κράτος να κερδίζει δισεκατομμύρια σε έσοδα.

Η Νορβηγία έχει ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια.

Διαθέτει αποθέματα περίπου 7,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ισοδύναμου πετρελαίου (Bcmoe), συμπεριλαμβανομένων περίπου 3,5 Bcmoe ανεξερεύνητων πόρων, σύμφωνα με την εγχώρια ρυθμιστική αρχή. Στην έκθεσή της, η NOD παρουσίασε τρία σενάρια για την πορεία της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ 2025 και 2050, τα οποία όλα δείχνουν μείωση της παραγωγής ενώ τηρούνται οι όροι της Συμφωνίας του Παρισιού.

Τα σενάρια

Στο βασικό σενάριο, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνεται σε 243 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ισοδύναμου πετρελαίου (MMcmoe) το 2025, προτού μειωθεί σταδιακά σε 83 MMcmoe το 2050.

Αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των μεγαλύτερων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Νορβηγίας.

Το δεύτερο σενάριο δείχνει ότι η παραγωγή μειώνεται, αρχής γενομένης από το 2025, και σχεδόν μηδενίζεται μέχρι το 2050, τάση που οφείλεται στην έλλειψη ερευνητικής δραστηριότητας και στο στέγνωμα των πηγαδιών στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Στο τρίτο σενάριο, η παραγωγή παραμένει υψηλή για την επόμενη δεκαετία, πριν μειωθεί στα 120 εκατ. κυβικά εκατομμυριοστά μέχρι το 2050.

Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη εξερεύνηση τα επόμενα χρόνια και στην εξάπλωση προηγμένων τεχνολογιών στον κλάδο.

Η NOD τόνισε ότι η νορβηγική υφαλοκρηπίδα εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική, καθώς διαθέτει τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων και επαρκείς υποδομές, ενώ ενισχύεται και από τις κατάλληλες κυβερνητικές πολιτικές.

Η φορολογική μεταρρύθμιση του 2000 για το πετρέλαιο συνέβαλε επίσης στην τόνωση των επενδύσεων στον τομέα, στηρίζοντας την ανάπτυξη.

Επιπλέον, η απομάκρυνση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια βοήθησε τη Νορβηγία να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην περιοχή, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια, με το φυσικό αέριο να θεωρείται ως μεταβατικό καύσιμο για την πράσινη μετάβαση.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή υπογράμμισε ότι η αποτυχία αξιοποίησης των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως φαίνεται στο τρίτο σενάριο, θα ισοδυναμούσε με την απώλεια «σχεδόν ενός ολόκληρου κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου» - ή περίπου 1,42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Kjersti Dahle, Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάλυσης και Συνύπαρξης στο NOD, δήλωσε: «Γι' αυτό θα πρέπει να αυξήσουμε την εξερεύνηση και τις επενδύσεις σε πεδία, ανακαλύψεις και υποδομές, προκειμένου να επιβραδύνουμε τη μείωση της παραγωγής. Η αποτυχία επενδύσεων θα οδηγήσει σε ταχεία διάλυση της πετρελαϊκής βιομηχανίας». Ο Dahle πρόσθεσε: «Τα σενάρια αποκαλύπτουν έντονες διαφορές στη μελλοντική δημιουργία αξίας και στα μελλοντικά κρατικά έσοδα από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες. Οι υπολογισμοί της Νορβηγικής Διεύθυνσης Υπεράκτιας δείχνουν μια διαφορά στις καθαρές ταμειακές ροές περίπου 15 χιλιάδων δισεκατομμυρίων ΝΟΚ μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού σεναρίου».

Για Aker και Equinor

Φέτος, δύο νορβηγικές εταιρείες έθεσαν τέλος στις γεωτρήσεις στη Θάλασσα Μπάρεντς.

Ενώ το έργο της Aker BP κατέληξε σε ανακάλυψη φυσικού αερίου, η Equinor δεν έκανε καμία τέτοια ανακάλυψη.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το μέγεθος της ανακάλυψης της Aker κυμαίνεται μεταξύ 0,51 - 0,7 εκατομμυρίων τυποποιημένων κυβικών μέτρων (Sm3) ισοδύναμου πετρελαίου.

Η NOD ζητά από περισσότερες εταιρείες να ξεκινήσουν ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και την ανάπτυξη ενός νέου αγωγού για την υποστήριξη της αυξημένης παραγωγής φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Μπορεί η Equinor να μην κατάφερε να κάνει κάποια ανακάλυψη στο πρόσφατο έργο της στη Θάλασσα Μπάρεντς, ωστόσο έχει μεγάλα σχέδια για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη Νορβηγία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor, Anders Opedal, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι σημαντικό για την εταιρεία να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, υποστηρίζοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση.

Ο Opedal δήλωσε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα συνεχιστούν για «πολλά, πολλά χρόνια», ενώ τόνισε επίσης τη σημασία της ηλεκτροκίνησης για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Αυτόν τον μήνα, η Equinor ανακοίνωσε σχέδια για επενδύσεις ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2035, καθώς και ένα σχέδιο ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τις δραστηριότητες στη Θάλασσα Μπάρεντς, μετά την πρόσφατη έκθεση της NOD.

Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις μεταξύ 5,7 και 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για υδρογονάνθρακες, ελπίζοντας να διατηρηθεί η παραγωγή σε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά την επόμενη δεκαετία.

Η χρηματοδότηση θα ενισχύσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης, με σχέδια για την υλοποίηση 20 έως 30 γεωτρήσεων ετησίως, ώστε να διασφαλιστεί σταθερή παραγωγή για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η ενέργεια αυτή της Equinor αναμένεται να βοηθήσει τη Νορβηγία να αποφύγει το δεύτερο σενάριο που έχει θέσει η NOD, καθώς θα συνεχίσει να παράγει υψηλά επίπεδα πετρελαίου και φυσικού αερίου και την επόμενη δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης