Ενέργεια

Το Πεκίνο επανεξετάζει τα σχέδιά της για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου (Oil Price)

Το Πεκίνο επανεξετάζει τα σχέδιά της για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου (Oil Price)
Μια πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Μογγολίας να μην προχωρήσει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή του αγωγού θεωρείται ευρέως διεθνώς ως ένδειξη ότι η Κίνα επανεξετάζει το σχέδιο του αγωγού Power of Siberia 2
Αν και οι πιο στενοί σύμμαχοι σε όλα τα άλλα μέτωπα, στο ενεργειακό φαίνεται πως Ρωσία και Κίνα αρχίζουν εδώ και καιρό να τα «τσουγκρίζουν».

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Oil Price, το Τουρκμενιστάν μπορεί να ικανοποιήσει περισσότερο την ανάγκη του Πεκίνου για φυσικό αέριο.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι επίκειται συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, με την ονομασία Power of Siberia 2.

Τώρα, φαίνεται ότι τα σχέδια αυτά έχουν ανασταλεί.

Μια πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Μογγολίας να μην προχωρήσει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή του αγωγού θεωρείται ευρέως διεθνώς ως ένδειξη ότι η Κίνα επανεξετάζει το σχέδιο του αγωγού, ανέφερε η South China Morning Post.

Ο αγωγός Power of Siberia 2 προβλέπεται να μεταφέρει μέχρι και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη δυτική Σιβηρία στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Η λειτουργία του θα έφερνε τα πολυπόθητα έσοδα στη Ρωσία, η οποία προσπαθεί να αντέξει το κόστος του πολέμου της στην Ουκρανία.

Η Κίνα έχει αποδειχθεί σημαντικός υποστηρικτής της Ρωσίας, βοηθώντας το Κρεμλίνο να ξεπεράσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, αλλά η αναστολή τώρα στο έργο Power of Siberia 2 υποδηλώνει ότι η σινορωσική φιλία έχει κάποια όρια, παρά την περίφημη διακήρυξη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι οι διμερείς σχέσεις τους δεν έχουν «όρια».

Ενώ η Κίνα κρατάει τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας γενικής ενεργειακής συνεργασίας, παράλληλα φροντίζει να συσφίξει τους δεσμούς της με το Τουρκμενιστάν.

Το RFE/RL επικαλέστηκε έναν περιφερειακό εμπειρογνώμονα, τον Alexey Chigadayev, ο οποίος δήλωσε ότι ένας νέος αγωγός που θα συνδέει την Κίνα με το Τουρκμενιστάν έχει περισσότερη αξία για το Πεκίνο, καθώς θα διατηρούσε έτσι πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου σε έναν τέτοιο αγωγό τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

«Η διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία του Τουρκμενιστάν είναι επίσης ευκολότερη - έχει ακόμη υψηλότερο επίπεδο αυταρχισμού από τη Ρωσία και απλούστερη οικονομία», δήλωσε ο Chigadayev στο RFE/RL.

Μέχρι στιγμής για φέτος, το Τουρκμενιστάν ξεπερνά τη Ρωσία στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα, όσον αφορά τα έσοδα.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από ένα ουζμπεκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Spot.uz, ανέφερε ότι το Τουρκμενιστάν ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, εξάγοντας αέριο αξίας 5,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία ήταν δεύτερη με πωλήσεις ύψους 4,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Καζακστάν παρείχε επίσης αέριο στην Κίνα αξίας άνω των 730 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης