Ενέργεια

Πάνω από τα 100 ευρώ/τόνος οι τιμές των EUAs από το 2027 – Τι λένε οι αναλυτές (Montel)

Πάνω από τα 100 ευρώ/τόνος οι τιμές των EUAs από το 2027 – Τι λένε οι αναλυτές (Montel)
Μέχρι το 2030, η Vertis αναμένει ότι οι μέσες τιμές των EUA θα διπλασιαστούν σχεδόν από τα σημερινά επίπεδα.
Η ζήτηση από τις αεροπορικές εταιρείες και τον ναυτιλιακό τομέα - που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο ΣΕΔΕ της ΕΕ το 2026 - θα έχει ως αποτέλεσμα οι μέσες τιμές των EUA (δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων)να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 100 ευρώ/τόνο ετησίως έως το 2027, δήλωσε αναλυτής στο Montel την Πέμπτη (29/8).  

«Μέχρι το 2026, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να καλύψουν όλες τις εκπομπές χωρίς δωρεάν δικαιώματα και ο θαλάσσιος τομέας θα συμπεριληφθεί πλήρως στο ΣΕΔΕ της ΕΕ, ανεβάζοντας κατά 90 εκατ. τόνους τη ζήτηση ετησίως», δήλωσε η Alexandra Harmatis από την Vertis Environmental Finance στην Nordic Energy Day του Montel στο Όσλο.

Ο συνοριακός μηχανισμός προσαρμογής άνθρακα της ΕΕ (CBAM), ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το 2026, ενδέχεται επίσης να έχει σημαντική επίδραση στο ΣΕΔΕ, πρόσθεσε η ίδια.

«Ο CBAM θα καταργήσει σταδιακά τις δωρεάν κατανομές για ορισμένες βιομηχανίες, αυξάνοντας τη ζήτηση για EUAs, καθώς οι βιομηχανίες αυτές θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερα δικαιώματα στην αγορά».

Διπλασιάζονται οι τιμές

Μέχρι το 2030, εν τω μεταξύ, η Vertis αναμένει ότι οι μέσες τιμές των EUA θα διπλασιαστούν σχεδόν από τα σημερινά επίπεδα.

«Η πρόβλεψη για τις τιμές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί πρόκληση, δεδομένων των πολλών παραγόντων που παίζουν ρόλο. Ωστόσο, η βασική μας υπόθεση προβλέπει μια τιμή περίπου 135 ευρώ/τόνο μέχρι το 2030, υποθέτοντας μείωση των εκπομπών από τον τομέα της ενέργειας κατά 64% σε σύγκριση με το 2023», δήλωσε ο Χαρμάτης.

Η πρόβλεψη απέκλεισε τις ακραίες αιχμές των τιμών, αλλά η συμπεριφορά της αγοράς, ιδίως από τα hedge funds, θα μπορούσε να προκαλέσει απροσδόκητη μεταβλητότητα, πρόσθεσε.

«Το ΣΕΔΕ της ΕΕ είναι μια εξαιρετικά δυναμική και πολύπλοκη αγορά, η οποία προσελκύει σημαντικό ενδιαφέρον από hedge funds και κερδοσκόπους», τόνισε.

Να σημειωθεί εδώ ότι το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 24ης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε για τελευταία φορά στα 70,73 ευρώ/τόνο και ενώ οι τιμές είχαν εκτιναχθεί στο υψηλό ρεκόρ των 101,25 ευρώ/τόνο τον Φεβρουάριο του 2023, έκτοτε έχουν υποχωρήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης