Ενέργεια

Reuters: Η Shell σχεδιάζει μεγάλες περικοπές στον τομέα εξερεύνησης πετρελαίου  

Reuters: Η Shell σχεδιάζει μεγάλες περικοπές στον τομέα εξερεύνησης πετρελαίου   

Μείωση κατά 20 % στο προσωπικό 

 

 Μείωση του εργατικού δυναμικού της στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 20%, σχεδιάζει η Shell  καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Wael Sawan διευρύνει την προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους 

Είχαν προηγηθεί περικοπές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανέφεραν πηγές της εταιρείας σύμφωνα με το Reuters.

Η αναδιάρθρωση στις μονάδες εξερεύνησης και ανάπτυξης πηγαδιών και υπόγειων μονάδων θα προκαλέσει εκατοντάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο και θα γίνει αισθητή ιδιαίτερα στα γραφεία της στο Χιούστον, στη Χάγη και σε μικρότερο βαθμό στη Βρετανία.

Η σχεδιαζόμενη μείωση 20% υπόκειται σε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων, πρόσθεσαν οι πηγές.

 Το τμήμα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell, γνωστό ως upstream, το οποίο περιλαμβάνει τις μονάδες εξερεύνησης και ανάπτυξης πηγαδιών, αντιπροσώπευε πάνω από το ένα τρίτο των προσαρμοσμένων κερδών 28,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας το 2023.

Η εξερεύνηση είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματα που εξαντλούνται και να ανακαλύψουν νέους πόρους που, εάν αναπτυχθούν, μπορούν να είναι εξαιρετικά κερδοφόροι. Η Shell τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στη Ναμίμπια τις οποίες τώρα μελετά για πιθανή ανάπτυξη.

 "Η Shell στοχεύει να δημιουργήσει περισσότερη αξία με λιγότερες εκπομπές εστιάζοντας στην απόδοση, την πειθαρχία και την απλούστευση σε όλη την επιχείρηση. Αυτό περιλαμβάνει την επίτευξη δομικών μειώσεων λειτουργικού κόστους 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2025", ανέφερε η Shell σε ανακοίνωση .

 

Βελτίωση απόδοσης 

 Ο Sawan, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2023, έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την απόδοση της Shell, να ενισχύσει την κερδοφορία και να μειώσει ένα μεγάλο χάσμα στην αποτίμηση των μετοχών της σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ.

Ως μέρος της στρατηγικής, η Shell σχεδιάζει να αναπτύξει το τμήμα υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη σταθερή παραγωγή πετρελαίου και να επικεντρωθεί στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της.

Η Shell μείωσε τους τελευταίους μήνες τις δραστηριότητές της σε υπεράκτια αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο, πούλησε επιχειρήσεις λιανικής ενέργειας, διυλιστήρια και κάποια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας.

 Τον Μάρτιο, η Shell αποδυνάμωσε τον στόχο μείωσης του άνθρακα το 2030 και απέρριψε έναν στόχο για το 2035, επικαλούμενη τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση φυσικού αερίου και την αβεβαιότητα στην ενεργειακή μετάβαση.

 Οι μετοχές της Shell έχουν κερδίσει πάνω από 8% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της και την  Chevron  καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε από τη βελτίωση των ταμειακών ροών και την καλύτερη απόδοση των βασικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης