Ενέργεια

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο - Στα 80 δολ. κινείται το Brent, στα 76 δολ. το αργό  

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο - Στα 80 δολ. κινείται το Brent, στα 76 δολ. το αργό   

Λόγω Λιβύης και μείωσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

 

 

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς οι ανησυχίες για τις προμήθειες στη Λιβύη βοήθησαν στην αντιστάθμιση της μικρότερης από την αναμενόμενη υποχώρηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, η οποία μετριάστηκε από τις προσδοκίες για τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 1,9%, στα 80,15 δολάρια το βαρέλι στις 18:24 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 2,44%, στα 76,34δολάρια.

Και τα δύο έχασαν περισσότερο από 1% την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 846.000 βαρέλια στα 425,2 εκατομμύρια, μικρότερα από τα 2,3 εκατ.που ανέμεναν οι αναλυτές.

 Οι ανησυχίες για τις διακοπές στον εφοδιασμό από τη Λιβύη, μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), παρείχαν κάποια στήριξη στις τιμές, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές.

Κάποια κοιτάσματα πετρελαίου στη Λιβύη έχουν σταματήσει την παραγωγή τους εν μέσω μάχης για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας.

Η παραγωγή έχει μειωθεί κατά περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) ήδη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. Η Λιβύη άντλησε περίπου 1,18 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο.

 

Γεωπολιτκές εντάσεις

Τα ζητήματα εφοδιασμού της Λιβύης, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών, θα κρατήσουν τις αγορές πετρελαίου σε αιχμή και είναι πιθανό να περιορίσουν την πτώση των τιμών, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλυτής της αγοράς στη Phillip Nova.

«Ένα παρατεταμένο κλείσιμο από τη Λιβύη θα δώσει στον OPEC+ λίγο περισσότερη άνεση στην αύξηση της προσφοράς το 4ο τρίμηνο του 24 όπως έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμα πελατών.

Η διάρκεια της διακοπής του εφοδιασμού θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα σχέδια παραγωγής του ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου εάν η προσφορά δεν χαλαρώσει όπως αναμενόταν.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης