Ενέργεια

Η Orsted «σφραγίζει» και την τελευταία μονάδα με καύση άνθρακα (Reuters)

Η Orsted «σφραγίζει» και την τελευταία μονάδα με καύση άνθρακα (Reuters)
Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι η Orsted ήταν κάποτε μια από τις πιο εξαρτώμενες από τον άνθρακα εταιρείες της Ευρώπης
Η Orsted με έδρα τη Δανία ανακοίνωσε σήμερα (29/8) την απόφασή της να κλείσει και τις τελευταίες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αυτή την εβδομάδα, κάνοντας ένα άλμα στον δρόμο για την πράσινη μετάβασή της.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ενεργειακός όμιλος πρωταγωνιστεί γενικά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και έχει επαναπροσδιοριστεί ως «μεγάλη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» από τότε που πούλησε την θυγατρική της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2017.

Η Orsted δήλωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο Esbjerg και μια ακόμα μονάδα στο Studstrup το Σάββατο, το οποίο, όπως δήλωσε, ήταν το τελευταίο σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου της για μια 99% πράσινη ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2025.

«Με το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, είμαστε σε καλό δρόμο για να γίνουμε η πρώτη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία που θα μετασχηματίσει πλήρως την παραγωγή της», δήλωσε ο επικεφαλής της Orsted για τη βιοενέργεια Ole Thomsen.

Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι η Orsted ήταν κάποτε μια από τις πιο εξαρτώμενες από τον άνθρακα εταιρείες της Ευρώπης, με το 85% της παραγωγής της το 2008 να βασιζόταν στα ορυκτά καύσιμα.

Η Orsted είχε σχεδιάσει νωρίτερα να καταργήσει εντελώς την καύση άνθρακα έως τον Μάρτιο του 2023, αλλά τότε διατάχθηκε από τη κυβέρνηση της Δανίας να συνεχίσει τη λειτουργία των εργοστασίων της κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης