Ενέργεια

Λιβύη: Κλείνουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στα ανατολικά - Σταματούν παραγωγή και εξαγωγές 

Λιβύη: Κλείνουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στα ανατολικά - Σταματούν παραγωγή και εξαγωγές 

Ανακοίνωση της ανατολικής κυβέρνησης

 

Σχετικά Άρθρα

Οι πετρελαιοπηγές στην ανατολική Λιβύη που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της χώρας θα κλείσουν και η παραγωγή και οι εξαγωγές θα σταματήσουν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ανατολική κυβέρνηση, μετά από την έξαρση της έντασης για την ηγεσία της κεντρική τράπεζα.

Δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση, σύμφωνα με το Reuters από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας στην Τρίπολη ή από την National Oil Corp, η οποία ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους της χώρας.

Η θυγατρική της NOC Waha Oil Company, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά την παραγωγή και προειδοποίησε για πλήρη διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη, επικαλούμενη απροσδιόριστες «διαμαρτυρίες και πιέσεις».

Μια άλλη θυγατρική  η Sirte Oil Company ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει την παραγωγή, καλώντας τις αρχές να «παρέμβουν για να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής».

Σχεδόν όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης βρίσκονται στα ανατολικά, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Χαλίφη Χάφταρ, ο οποίος ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Εάν σταματήσει η ανατολική παραγωγή, το El Feel στη νοτιοδυτική Λιβύη θα είναι το μόνο λειτουργικό κοίτασμα πετρελαίου, με 130.000 bpd.

Η συνολική παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 1,18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών,.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης δεν διευκρίνισε για πόσο χρόνο θα μπορούσαν να κλείσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Αν και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη δεν παρείχε καμία επιβεβαίωση, ο επικεφαλής της, ο πρωθυπουργός Abdulhamid al-Dbeibah  δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται το κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου "με αδύναμα προσχήματα”.

Δύο μηχανικοί των Messla και Abu Attifel δήλωσαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι η παραγωγή συνεχίστηκε και δεν είχαν δοθεί εντολές για διακοπή της παραγωγής.

 

Εντάσεις και έσοδα

 
Τα έσοδα από το πετρέλαιο της Λιβύης έχουν πυροδοτήσει την ένταση εδώ και χρόνια σε μια χώρα που δεν έχει σταθερότητα μετά την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ. Διασπάστηκε το 2014 με ανατολικές και δυτικές φατρίες που τελικά απέκτησαν  τη ρωσική και την τουρκική υποστήριξη.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί αυτόν τον μήνα μετά τις προσπάθειες πολιτικών παρατάξεων να εκδιώξουν τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL) Sadiq al-Kabir, με αντίπαλες ένοπλες φατρίες να κινητοποιούνται σε κάθε πλευρά.

Το CBL με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ανέστειλε τις υπηρεσίες του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό «λόγω εξαιρετικής αναστάτωσης».

Η κεντρική τράπεζα είναι το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο αποθετήριο για τα έσοδα από το πετρέλαιο της Λιβύης, το οποίο παρέχει ζωτικό οικονομικό εισόδημα για τη χώρα.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης ελπίζει ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειές της σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές θα της επιτρέψουν να συνεχίσει την κανονική της δραστηριότητα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Έκλεισε προσωρινά όλες τις δραστηριότητες την περασμένη εβδομάδα μετά την απαγωγή ενός ανώτερου τραπεζικού στελέχους, αλλά συνέχισε τη λειτουργία του την επόμενη μέρα μετά την απελευθέρωση του αξιωματούχου.

Οι διαδηλώσεις είχαν προηγουμένως διαταράξει στην παραγωγή πετρελαίου.

Η NOC κήρυξε ανωτέρα βία νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, τη Sharara, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λιβύης με χωρητικότητα 300.000 bpd, λόγω διαμαρτυριών. Η ανωτέρα βία εξακολουθεί να ισχύει.

Η Waha, η οποία λειτουργεί κοινοπραξία με την TotalEnergies και την ConocoPhillips, έχει παραγωγική ικανότητα περίπου 300.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) που εξάγονται μέσω του ανατολικού λιμένα του Ες Σάιντερ.

Λειτουργεί πέντε κύρια πεδία στα νοτιοανατολικά, συμπεριλαμβανομένου του Waha που παράγει περισσότερα από 100.000 bpd καθώς και των Gallo, Al-Fargh, Al-Samah και Al-Dhahra.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης