Ενέργεια

Υπό πίεση οι τιμές του LNG καθώς η εποχιακή ζήτηση κορυφώνεται

Υπό πίεση οι τιμές του LNG καθώς η εποχιακή ζήτηση κορυφώνεται
Η Ασία είναι η μεγαλύτερη αγορά εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου με σημαντικούς αγοραστές όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Κίνα

Η τιμή της spot αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία παρουσιάζει πτώση εν μέσω ενδείξεων ότι η εποχιακή ζήτηση για το καύσιμο κορυφώνεται.

Σύμφωνα με το Oil Price, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε η πρώτη εβδομαδιαία πτώση των ασιατικών spot τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου εδώ και ένα μήνα, ανέφερε ο Clyde Russell του Reuters, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον 66% υψηλότερες από ό,τι ήταν φέτος τον Μάρτιο.

Η τιμή του LNG για την Ασία την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε σε περίπου 13,80 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σε σύγκριση με τα 14,10 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν η υψηλότερη τιμή των τελευταίων οκτώ μηνών, και με τα 8,30 δολάρια στις αρχές Μαρτίου.

Η Ασία είναι η μεγαλύτερη αγορά εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου με σημαντικούς αγοραστές όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Κίνα.

Η Κίνα ήταν αυτή που οδήγησε τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα νωρίτερα μέσα στο έτος, καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση για κλιματισμό προκάλεσε υψηλότερη ζήτηση του καυσίμου για παραγωγή.

Ειδικά στην Κίνα, η ζήτηση LNG αυξάνεται λόγω της επιταχυνόμενης μετάβασης από το ντίζελ στο καθαρότερο καύσιμο, κυρίως για τα φορτηγά.

Ο Russell του Reuters επικαλέστηκε έκθεση της Wood Mackenzie, σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις φορτηγών LNG στην Κίνα είχαν αυξηθεί από περίπου 10% των συνολικών πωλήσεων στο 30% των πωλήσεων προς το τέλος του 2023.

Αυτόν τον μήνα, οι ασιατικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται να φτάσουν συνολικά τους 25,03 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler που επικαλείται το Reuters, που θα σημαίνει αύξηση σε σύγκριση με τους 23,86 εκατομμύρια τόνους του Ιουλίου.

Η Κίνα έχει εισάγει περίπου 6,94 εκατομμύρια τόνους αυτό το μήνα, το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από τον Ιανουάριο και από 5,91 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο.

Η Ιαπωνία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, αγόρασε 5,83 εκατομμύρια τόνους του καυσίμου αυτόν τον μήνα, από 5,45 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Νότιας Κορέας αυξήθηκαν επίσης τον Αύγουστο, σε περίπου 3,86 εκατομμύρια τόνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης