Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρία ζητήματα κρίνουν τη βιωσιμότητα του Great Sea Interconnector - Που οδηγεί η τηλεδιάσκεψη της 12ης Αυγούστου

Τρία ζητήματα κρίνουν τη βιωσιμότητα του Great Sea Interconnector - Που οδηγεί η τηλεδιάσκεψη της 12ης Αυγούστου

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εγκατάλειψής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου - Επιφυλάξεις της κυπριακής πλευράς για την ωφελιμότητα του έργου

Παρατείνεται η αβεβαιότητα γύρω από την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Παπαναστασίου να μην αποκλείει, με δηλώσεις του στα κυπριακά ΜΜΕ, το ενδεχόμενο εγκατάλειψής του έργου.

«Εάν ο ΑΔΜΗΕ καταλήξει πως δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτά τα οικονομικά δεδομένα και με βάση τη ρύθμιση που προκύπτει από την ΡΑΕΚ και την ΡΑΑΕΥ Ελλάδος, τότε μπορεί να πει πως δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο για το λόγο ότι δυσκολεύεται να εξεύρει επενδυτές» δήλωσε σε ραδιόφωνο της Κύπρου.

Εξήγησε δε, ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξεύρει άλλον Φορέα Υλοποίησης του έργου.

Οι επιφυλάξεις της κυπριακής πλευράς για την ωφελιμότητα του έργου, με βασικό εκφραστή την ΡΑΕΚ επαναδιατυπώθηκαν και στην χθεσινή τη τηλεδιάσκεψη των εμπλεκόμενων μερών με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ.

Η μόνη θετική εξέλιξη στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμευση της ΡΑΕΚ να λάβει οριστικές αποφάσεις επί των επίμαχων ζητημάτων το αργότερο έως τα τέλη Αυγούστου.

 

Τα ρυθμιστικά ζητήματα που θέτει ο ΑΔΜΗΕ

Τρία είναι τα ρυθμιστικά ζητήματα που ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησηs της διασύνδεσης «Great Sea Interconnector» θέτει ως προαπαιτούμενα στις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου για την διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και για τα  οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) έχει διατυπώσει σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων και αναμένει απαντήσεις πριν τοποθετηθεί οριστικά.

Το πρώτο συνδέεται με τον  γεωπολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση της διασύνδεσης, παράγοντας που ενισχύθηκε μετά τη στάση της Τουρκίας κατά την διάρκεια των ερευνών βυθού για την πόντιση του καλωδίου από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» για λογαριασμό της Nexans.

Η ΡΑΕΚ σε προηγούμενη απόφασή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης των δαπανών που θα έχει καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ από τους καταναλωτές της Κύπρου σε περίπτωση που διακοπεί η υλοποίηση του έργου για γεωπολιτικούς λόγους.

Στην εν λόγω απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα ότι «ενδέχεται» να επιτραπεί να ανακτηθούν οι δαπάνες από τον φορέα υλοποίησης. Στην πίεση που ασκείται από τον ΑΔΜΗΕ να φύγει το «ενδέχεται» και να προβλέπεται με σαφήνεια στην απόφαση η ανάκτηση των δαπανών, η ΡΑΕΚ στην χθεσινή σύσκεψη δεσμεύτηκε να το πράξει μόνο μετά από εγγύηση της Κυπριακής Κυβέρνησης. 

Η ΡΑΕΚ στη χθεσινή σύσκεψη εμφανίστηκε να κάνει αποδεκτό το  δεύτερο επίμαχο ζήτημα, που αφορά στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ να καλύψουν οι καταναλωτές Κύπρου και Ελλάδας  (63% -37% αντίστοιχα) το ποσό των 100 εκατ., ευρώ με το οποίο η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα ενισχύσει το έργο.

Σοβαρές επιφυλάξεις ωστόσο εξακολουθεί να εκφράζει και τις διατύπωσε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο τρίτο ζήτημα που αφορά στην ανάκτηση των δαπανών του έργου από τους καταναλωτές με την έναρξη κατασκευής του, από 1/1/2025  κάτι που έχει ήδη εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ).

Η ΡΑΕΚ έχει αποστείλει στον ΑΔΜΗΕ σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων που να τεκμηριώνουν ότι η ανάκτηση των δαπανών από την έναρξη κατασκευής της διασύνδεσης  και όχι από την έναρξη λειτουργίας της,  πλήττει τη βιωσιμότητά του έργου.

Η πλευρά της ΡΑΕΚ δεσμεύτηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη παρουσία της εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ ότι θα λάβει επ’ αυτού οριστική απόφαση έως τις 31 Αυγούστου, αφού προηγουμένως ο ΑΔΜΗΕ δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης