Τελευταία Νέα
Ενέργεια

FSRU Αλεξανδρούπολης: Οκτώβριο μπαίνει σε λειτουργία - Εκδόθηκε η άδεια από το ΥΠΕΝ

FSRU Αλεξανδρούπολης: Οκτώβριο μπαίνει σε λειτουργία - Εκδόθηκε η άδεια από το ΥΠΕΝ

Προχωρά η αποκατάσταση του αγωγού

 

Προχωρά η αποκατάσταση του προβλήματος στον αγωγό που παρουσιάστηκε στο FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade και εκτιμάται ότι πλέον η εταιρεία δίνει ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τον Οκτώβριο του 2024. Εν τω μεταξύ εκδόθηκε χθες η έγκριση λειτουργίας του FSRU από το Υπουργείο Ενέργειας, απαραίτητο βήμα για την εκκίνηση του έργου.
Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορούσε το σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών, που συνδέουν το FSRU με το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου και καθυστέρησε την έναρξη λειτουργίας του FSRU μειώνοντας τα αναμενόμενα έσοδα της Gastrade για το 2024.

Για την έναρξη λειτουργίας του έργου αδημονεί η Βουλγαρία, καθώς το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της αλλά και τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Αντίθετα οι traders- πελάτες του νέου FSRU δεν ανησυχούν για την καθυστέρηση, καθώς η ζήτηση για LNG στην περιοχή είναι, την περίοδο αυτή, σε χαμηλά επίπεδα.
Πρόσφατα, ο υπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας κάλεσε για επιτάχυνση των εργασιών ώστε να είναι το τερματικό έτοιμο έως το χειμώνα.

Προτεραιότητα η επίλυση του τεχνικού προβλήματος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού τύπου, το θέμα της καθυστέρησης έθεσε ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Gastrade και με εκπροσώπους των μετόχων της.
Όπως φέρεται να δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΝ (και πρώην επικεφαλής του βουλγαρικού ΔΕΣΦΑ Bulgartransgaz που συμμετέχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade), το FSRU της Αλεξανδρούπολης σχεδιάστηκε για να μεταφέρει LNG από τις ΗΠΑ και άλλες πηγές στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και δη στη Βουλγαρία, τη Βόρειο Μακεδονία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουγγαρία.
Ο κ. Μαλίνοφ τόνισε ότι είναι επείγουσα προτεραιότητα να επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα το ταχύτερο δυνατό.
«Πιστεύω ότι η Gastrade θα πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να λύσει το πρόβλημα και να θέσει την υποδομή σε εμπορική λειτουργία εντός του τρέχοντος ημερολογιακού έτους. Περαιτέρω καθυστερήσεις είναι εντελώς απαράδεκτες δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του FSRU για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής», φέρεται να δήλωσε.

Σύνδεση με τον Κάθετο Διάδρομο

Με την παράδοση σε λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης του θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη, αφού το έργο συνδέεται και με τη πρωτοβουλία για τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου. Η πλήρης ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, μέσω της κατάλληλης αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας μας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Νότο προς Βορρά και αντίστροφα, μέσα από τα ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς, αξιοποιώντας τις ενισχυμένες δυνατότητες του τερματικού σταθμού της Gastrade.

Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης