Ενέργεια

"Παρεμβατισμός που μπορεί να οδηγήσει σε μπούμεραγκ" λέει η αγορά - Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

Η αγορά προμήθειας έχει εξασφαλίσει τις τιμές στις οποίες αγοράζει την ενέργεια για τους πελάτες της, και για αυτό και μπορούσε με εκπτώσεις να περιορίσει την υψηλή τιμή που μπορεί να έβγαζε ο τύπος του πράσινου τιμολογίου για τον Αύγουστο

Για παρεμβατισμό στην αγορά που αλλοιώνει τη λειτουργία της και αυξάνει τα κόστη και κυρίως δεν είναι δικαιολογημένος, μιλά η αγορά.
Σημειώνεται ότι χθες βράδυ ο Πρωθυποργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί έκτακτος φόρος στους τέσσερις παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο (ΔΕΗ, ΗΡΩΝ, Protergia, Elpedison), ενώ τις λεπτομέρειες θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι ένα τέλος στο φυσικό αέριο, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη έκγρισης από την Κομισιόν ή ο ακριβής προσδιορισμός υπερεσόδων. Όμως ένα τέτοιο μέτρου θα φέρει μόνιμη αύξηση κόστους και θα επιβαρύνει την τιμή της ενέργειας ακόμη και αν οι τιμές πέσουν...

Τι είπε ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός είπε χθες πως θα επιβληθεί έκτακτο τέλος, για τους 2 καλοκαιρινούς μήνες, για να εξασφαλιστούν έσοδα για να στηριχθεί ενδεχόμενη άνοδος των τιμολογίων του επόμενου μήνα.
Επίσης ότι η τεράστια έξαρση των τιμών χονδρεμπορικής στην ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί μια στρέβλωση της αγοράς, που αν δεν κάνουμε κάτι, αυτό θα χτυπήσει στους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Και ότι η άνοδος των τιμών δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη στους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο και για αυτό θα μπει μια έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών αυτών των μηνών.
Και κατέληξε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τιμές είναι προσωρινή, "αλλά και για ένα μήνα να είναι οι υψηλές τιμές πρέπει να μπορούμε να ανακουφίσουμε την αγορά για αυτόν το μήνα".

Παραγωγοί ενέργειας: "Λάθος κίνηση", θα φέρει αύξηση τιμών

"Οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας δικαιολογούνται όταν έχουμε ενεργειακή κρίση, δηλαδή αλλαγή κόστους διαρκείας στα θεμελιώδη της ενέργειας όπως είναι το φυσικό αέριο, όταν έχουμε έντονες διακυμάνσεις, spikes, δεν είναι λογικό να παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην αγορά επιβάλλοντςα φόρο, γιατί είναι φαινόμενα μικρής διάρκειας, που μπορεί σύντομα να ανατραπούν".

"Λάθος κίνηση είναι η επιβολή ενός τέλους" σημειώνουν γιατί μπορεί να αυξήσει το κόστος ενέργειας και να φέρει μεγαλύτερη αύξηση των τιμών.
Σημειώνουν, ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας δημιουργούν στρεβλώσεις.

"Υπερέσοδα δεν υπάρχουν, αφού στο 70% οι πωλήσεις των παραγωγών ενέργειας γίνονται σε προσυμφωνημένες τιμές. Η αγορά προμήθειας έχει εξασφαλίσει τις τιμές στις οποίες αγοράζει την ενέργεια για τους πελάτες της, και για αυτό και μπορούσε με εκπτώσεις να περιορίσει την υψηλή τιμή που μπορεί να έβγαζε ο τύπος του πράσινου τιμολογίου για τον Αύγουστο.

Γι αυτό και εξηγούν ότι η αγορά θα μπορούσε μόνη της να ισορροπήσει, καθώς οι εταιρείες μπορούν να απορροφούν τις αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί αν πρέπει να πληρώσουν το έκτακτο τέλος. Σημειώνουν δε, ότι αν μπει έκτακτο τέλος για δύο μήνες, και στο μεταξύ οι τιμές αποκλιμακωθούν, το τέλος αυτό θα φέρει το ανάποδο αποτέλεσμα αφού θα επιβαρύνει τις εταιρείες προκαλώντας πιο μόνιμες αυξήσεις τιμών.

Τι προτείνουν

Για την αντιμετώπιση των ακραίων τιμών, πηγές από την αγορά σημειώνουν, ότι θα ήταν καλύτερο να έμπαινε διατίμηση στην τιμή το πράσινου τιμολογίου, πχ στα 15 λεπτά. Κάτι τέτοιο δεν θα κόστιζε στις εταιρείες αφού δεν έχουν αγοράσει πραγματικά την ενέργεια ακριβότερα, στις τιμές που εμφανίζονται στη χονδρεμπορική αγορά.

Άλλη λύση θα ήταν να μπει ασφάλιστρο κινδύνου, ένα κόστος όλο το χρόνο που θα χρηματοδοτεί τους λογαριασμούς στην περίπτωση υψηλών αυξήσεων κάποιο μήνα. Οι διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας είναι συνηθισμένες, αναφέρουν, γιατί επηρεάζεται από την προσφορά και τη ζήτηση και το ασφάλιστρο κινδύνο εξασφαλίζει ότι οι διακυμάνσεις αυτές δεν μεταφέρονται στα τιμολόγια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης