Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eπιστροφή στα 191,13 ευρώ/MWh η μέση τιμή σήμερα - Η ΡΑΑΕΥ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Eπιστροφή στα 191,13 ευρώ/MWh η μέση τιμή σήμερα - Η ΡΑΑΕΥ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Πράσινο φως στη ΡΑΑΕΥ να προχωρήσει στην έρευνα της για το Χρηματιστήριο Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα το ράλι των τιμών του ηλεκτρισμού στα χρηματιστήρια ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για αποκατάσταση της ηρεμίας στην αγορά εντός των επομένων λίγων ημερών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενισχύουν τη ζήτηση. Ωστόσο αυτή δεν είναι η κύρια αιτία αύξησης των τιμών στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας, από 50% έως 170%. Σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ της Ουγγαρίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Επίσης την όλη κατάσταση έχει επιδεινώσει η καθυστέρηση στην επαναλειτουργία 1.000 MW από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, η μείωση σε σχέση με το παρελθόν της παραγωγής από ανθρακικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τη μεταστροφή της Ουκρανίας από εξαγωγέα ενέργειας σε εισαγωγέα.

Aνησυχίες για το ΥΠΕΝ

Όλα αυτά ισχύουν για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προφανώς επηρεάζουν την ελληνική αγορά η οποία είναι διασυνδεδεμένη μέσω της Βουλγαρίας και εντάσσεται στο ντόμινο των υψηλών τιμών της περιοχής. 

Ωστόσο η εξέλιξη των τιμών στην ελληνική αγορά έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες τόσο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ που παρακολουθεί και αναζητεί τρόπους για να παρέμβει όσο και στη ΡΑΑΕΥ που έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. 

Το γεγονός ότι παρά την υπερπροσφορά ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ αλλά και τη σχετικά περιορισμένη αύξηση της ζήτησης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, οι χονδρικές τιμές ακολουθούν συνεχή αυξητική πορεία από τον Απρίλιο και μετά και βεβαίως αυτό αντικατοπτρίζεται στη λιανική, με  την άνοδο των τιμολογίων να προβληματίζει έντονα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Βεβαίως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι σε ετήσια βάση οι τιμές θα είναι στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Όμως όσο συνεχίζεται η τρέχουσα κατάσταση και με δεδομένο ότι η άνοδος των τιμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν αναμένεται πλέον να αποκλιμακωθεί νωρίτερα από τον Οκτώβριο ο κ. Σκυλακάκης έδωσε πράσινο ο φως στη ΡΑΑΕΥ να προχωρήσει στην έρευνα της.     

Έτσι έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας στοιχεία προκειμένου να μελετήσει τον τρόπο υποβολής προσφορών εκ μέρους των παραγωγών για να διαπιστώσει εάν το ύψος των προσφορών είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας ή συνδέεται με το κόστος παραγωγής .   

Βεβαίως όπως διευκρινίζεται ο έλεγχος δεν συνεπάγεται απαραιτήτως παρέμβαση με την έννοια της επιβολής κυρώσεων ωστόσο θα πρέπει οι παραγωγοί να δικαιολογήσουν τις τιμές που προσφέρουν με βάση το κόστος παραγωγής για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας.   

Είσοδος λιγνιτικών μονάδων

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο θα ελέγξει η ΡΑΕΕΥ είναι η διαδικασία εισόδου των λιγνιτικών μονάδων στην αγορά. Εάν δηλαδή οι μονάδες εντάσσονται κανονικά υποβάλλοντας προσφορές ή καλούνται εκτός διαδικασίας προσφορών από τον ΑΔΜΗΕ για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος σε συγκεκριμένες ώρες. Στη δεύτερη περίπτωση η αμοιβή τους είναι κατά πολύ υψηλότερη ανεβάζοντας το σύνολο του κόστους της αγοράς. 

Πάντως για σήμερα 15 Ιουλίου η μέση τιμή στη ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας εκτοξεύτηκε και πάλι στα 191,13 ευρώ/MWh, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η αποκλιμάκωση δεν ήταν μεγάλη προφανώς λόγω του καύσωνα και της χρήσης των κλιματιστικών. Συγκεκριμένα η μέση τιμή από τα 190 ευρώ/MWh της Παρασκευής 12 Ιουλίου, μειώθηκε στα 152,69 ευρώ/MWh το Σάββατο και στα 139,78 την Κυριακή. 

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν και τις πολύ υψηλές ανώτατες τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται ούτε από την τιμή του φυσικού αερίου που κινείται γύρω στα 31 ευρώ/MWh, αλλά ούτε και από το ύψος των τιμών του CO2 69 ευρώ/τόνο. 

Για σήμερα Δευτέρα 15/7 στις 8 και 9 το βράδυ όταν σβήνουν τα φωτοβολταϊκά η τιμή διαμορφώνεται στα 600 ευρώ/MWh, ενώ στη 1 το μεσημέρι που καταγράφεται η χαμηλότερη τιμή αυτή δεν πέφτει κάτω από τα 60 ευρώ/MWh. Σε απάντηση αυτού το φαινομένου οι κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως η απόδοση των φωτβολταικών είναι μειωμένη τόσο όταν έχει κρύο και συννεφιά όσο και όταν καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ντόμινο τιμών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη 

Βεβαίως η κατάσταση που επικρατείς την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δικαιολογεί το ντόμινο τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα η τιμή χονδρικής στην Ουγγαρία αυξήθηκε κατά 94,9% φθάνοντας και πάλι τα 201,33 ευρώ/MWh, στη Ρουμανία διαμορφώθηκε στα 207,17 ευρώ/MWh, στην Αλβανία που είναι και η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης άγγιξε τα 273 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία που είναι απολύτως συντονισμένες διαμορφώθηκε στα 191,13 ευρώ/MWh. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη «εξωγενείς παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές και μπορεί να εξομαλυνθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Αν το πρόβλημα κρατήσει περισσότερο θα πρέπει κάτι να γίνει» κατέληξε.

Και επειδή το πρόβλημα φαίνεται ότι θα διαρκέσει αφού ο καύσωνας συνεχίζεται και οι ροές ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν φαίνεται να αποκαθίστανται σύντομα, αναμένονται πρωτοβουλίες από τον υπουργό Ενέργειας. Πολύ δε περισσότερο που οι λιανικές τιμές ηλεκτρισμού είναι βέβαιο πλέον ότι θα αυξηθούν τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο. Θα είναι λοιπόν δύσκολο, οι Έλληνες καταναλωτές να πεισθούν ότι πρέπει να πληρώσουν ακόμη πιο ακριβό ρεύμα γιατί υπάρχει πρόβλημα στα δίκτυα της περιοχής. 

 

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης