Τελευταία Νέα
Ενέργεια

RMI: Η σπατάλη των 2/3 της ενέργειας στα ορυκτά καύσιμα κοστίζει 4,6 τρισ. δολ. ετησίως

RMI: Η σπατάλη των 2/3 της ενέργειας στα ορυκτά καύσιμα κοστίζει 4,6 τρισ. δολ. ετησίως

Η ευρεία χρήση ορυκτών καυσίμων είναι κύριος λόγος για την ενεργειακή αναποτελεσματικότητα σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό - Αιτία για πάνω από 5 εκατ. θανάτους ετησίως - Οι 3 βασικοί μοχλοί σπατάλης ενέργειας κατά την παραγωγή - Οι 3 νέες αλλαγές που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση

H RMI (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μεταμορφώνει τα παγκόσμια ενεργειακά συστήματα μέσω λύσεων που βασίζονται στην αγορά για να ευθυγραμμιστεί με ένα μέλλον 1,5°C), αναφέρει σε έκθεσή της ότι η ανθρωπότητα σπαταλά περίπου τα 2/3 όλης της ενέργειας στον άνθρακα, το πετρέλαιο και το μεθάνιο που εξάγονται από τη γη κάθε χρόνο.

Η ενεργειακή απόδοση βρίσκεται στο επίκεντρο της επερχόμενης ενεργειακής μετάβασης και θα αναδειχθεί ως ο αποφασιστικός παράγοντας στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως υποστηρίζει η RMI.

 

Η σημερινή παραγματικότητα

Στην εισαγωγή στο θέμα της ενεργειακής απόδοσης, η RMI υποστηρίζει τα ακόλουθα:

«Το σημερινό σύστημα ορυκτών ενέργειας είναι απίστευτα αναποτελεσματικό. Σχεδόν τα 2/3 της πρωτογενούς ενέργειας σπαταλιόνται στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρήση ενέργειας, προτού τα ορυκτά καύσιμα έχουν κάνει οποιαδήποτε εργασία ή παράγουν οποιοδήποτε όφελος.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (σχεδόν το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 40% των δαπανών μας για ενέργεια), ξοδεύονται λόγω της αναποτελεσματικότητας των ορυκτών.

Η αποδοτικότητα της τελικής χρήσης απομακρύνει τα ορυκτά καύσιμα τα οποία ενισχύονται από την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, τον εντοπισμό και την ηλεκτροδότηση.

Αυτοί οι οδηγοί θα μας επιτρέψουν να περιορίσουμε δραστικά τη σπατάλη ενέργειας και να καταργήσουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα».

Το σημερινό ενεργειακό σύστημα είναι απίστευτα αναποτελεσματικό, επισημαίνει η RMI.
Χάνουμε σχεδόν 400 exajoules (Μονάδα ενέργειας στο διεθνές σύστημα που αντιστοιχεί σε 1·10 18 joules, 2,78 kWh ή 2,39·10 14 kcal) όλης της ενέργειας που πηγαίνει στο ενεργειακό μας σύστημα. Ένα joule (μονάδα μέτρησης ενέργειας, έργου ή ποσότητας θερμότητας στο Διεθνές σύστημα μονάδων) ισούται με το έργο που εκτελείται όταν μια δύναμη ενός Newton ενεργεί σε απόσταση ενός μέτρου.

Το 2019, οι άνθρωποι εξήγαγαν ενέργεια ισοδύναμη με 606 exajoules (EJ), αλλά μόνο περίπου 200 EJ χρησιμοποιήθηκαν παραγωγικά. Το υπόλοιπο - περίπου 400 EJ - σπαταλήθηκε, κυρίως ως θερμότητα.

 

Η ευρεία χρήση ορυκτών καυσίμων είναι κύρια αιτία για την ενεργειακή αναποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με την RMI, ο κύριος ένοχος για αυτήν την ενεργειακή αναποτελεσματικότητα είναι η ευρεία χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η πλειονότητα των ενεργειακών απωλειών οφείλεται στην εγγενή αναποτελεσματικότητα της παραγωγής και της παράδοσης ορυκτών καυσίμων (177 EJ ετησίως), της μεταφοράς (19 EJ ετησίως) και της χρήσης (183 EJ ετησίως). Τα απόβλητα που ξεχωρίζουν προέρχονται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας ορυκτών καυσίμων και κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αυτές οι δύο τεχνολογίες μαζί ευθύνονται για τη μισή σχεδόν σπατάλη ενέργειας παγκοσμίως.

 

Η έλλειψη ενεργειακής απόδοσης δημιουργεί ευπάθεια

«Η αναποτελεσματικότητα των απολιθωμάτων είναι η ευθραυστότητα των απολιθωμάτων», όπως υποστηρίζει η RMI.

Η αναποτελεσματική χρήση ενέργειας είναι ευάλωτη σε πιο αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις, καθώς ο ανταγωνισμός με πιο αποδοτικές λύσεις μπορεί να προσφέρει περισσότερες ή καλύτερες υπηρεσίες, πιο βολικά, με χαμηλότερο κόστος.

Τόσο η πιο αποτελεσματική τελική χρήση (ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αντλίες θερμότητας), όσο και οι νέες τεχνολογίες καθαρού εφοδιασμού (ηλιακή και αιολική), υποβαθμίζουν τα ορυκτά καύσιμα όπου είναι στα πιο αδύναμα  οδηγώντας σε αχαλίνωτη αναποτελεσματικότητα.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_26.png
Τα 5 στάδια του Ενεργειακού Ταξιδιού

Υπάρχουν 5 στάδια από τα οποία διέρχεται μια μονάδα ενέργειας.

Αυτά είναι:

Αρχικά, εξάγεται ως πρωτογενής ενέργεια, όπως ο άνθρακας και το αργό πετρέλαιο από τη γη.

Στη συνέχεια, μετατρέπεται σε τελική ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα, όπως βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μεταφέρεται και πωλείται στους τελικούς χρήστες.

Αυτοί οι χρήστες μετατρέπουν αυτή την τελική ενέργεια σε χρήσιμη ενέργεια μέσω συσκευών όπως λέβητες και κινητήρες, μετατρέποντας την τελική ενέργεια που δεσμεύεται στα καύσιμα σε λειτουργικές μορφές όπως ζεστό νερό ή κινούμενο όχημα. Αυτή η χρήσιμη ενέργεια παρέχει ενεργειακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την κοινωνία, όπως η θέρμανση ενός σπιτιού ή η μεταφορά αγαθών.

Τέλος, οι ενεργειακές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αξίας και ευημερίας για τον καταναλωτή (άνεση, κινητικότητα και φωτισμός), μετατρέποντας την ενέργεια σε βελτίωση της ευημερίας, της ποιότητας ζωής και της ανθρώπινης ικανοποίησης και ευτυχίας.

Η συνολική απόδοση είναι στην πραγματικότητα ακόμη χαμηλότερη επειδή υπάρχουν απώλειες μεταξύ χρήσιμης ενέργειας και ενεργειακών υπηρεσιών και μεταξύ ενεργειακών υπηρεσιών και ευημερίας.  


4,6 τρισ. δολ. ετησίως είναι το οικονομικό κόστος της αναποτελεσματικότητας

Σε χρηματοοικονομικούς όρους, η απώλεια 379 EJ ετησίως σημαίνει ότι σπαταλάμε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε ενεργειακές δαπάνες από την πλευρά της προσφοράς και άλλα 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από την πλευρά της ζήτησης.

Αυτό ανέρχεται σε 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε περίπου 600 δολάρια σπατάλη ετησίως ανά άτομο παγκοσμίως. Αυτό αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών παγκόσμιων δαπανών για την ενέργεια, ή περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που είναι περίπου διπλάσιο από τις ετήσιες επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα κάθε χρόνο.

Οι 3 βασικοί μοχλοί σπατάλης ενέργειας κατά την παραγωγή

Οι τρεις βασικοί μοχλοί της σπατάλης ενέργειας στις διαδικασίες παραγωγής είναι η εξόρυξη (απομάκρυνση ακατέργαστων καυσίμων από το έδαφος), οι απώλειες επεξεργασίας καυσίμων (μετατροπή των ακατέργαστων καυσίμων σε έτοιμα προς χρήση μόρια) και οι απώλειες παραγωγής ενέργειας (μετατροπή των μορίων σε ηλεκτρόνια).

Η παραγωγή ενέργειας προκαλεί τη μεγαλύτερη απώλεια (126 EJ ετησίως, αξίας περίπου 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Οι θερμικές απώλειες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και φυσικό αέριο αποτελούν την πλειονότητα αυτής της σπατάλης ενέργειας (περίπου 60 EJ ετησίως από τον άνθρακα και 30 EJ ετησίως από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο).

Άλλες απώλειες προέρχονται κυρίως από στάδια εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, όπως διυλιστήρια πετρελαίου, ανθρακωρυχεία και εξόρυξη αερίου. Αυτό σπαταλά άλλα 51 EJ αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ένα μικρότερο αλλά όχι ασήμαντο 19 EJ ετησίως χάνεται στη μεταφορά ενέργειας από τα κέντρα προσφοράς στα κέντρα ζήτησης. Αυτό αντιστοιχεί σε σπατάλη περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Σε όλη την παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρήση, οι τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων είναι οι κύριοι μοχλοί της σπατάλης ενέργειας (άνω του 75% των απωλειών ενέργειας).

 

Αιτία για πάνω από 5 εκατ. θανάτους ετησίως

Η τεχνολογία ορυκτών καυσίμων όχι μόνο έχει χαμηλή ενεργειακή απόδοση, αλλά παράγει επίσης πολλά άλλα υποπροϊόντα αποβλήτων.

Η καύση ορυκτών καυσίμων εκπέμπει 35 από τους συνολικά 37 γιγατόνους (Gt) CO2 που εκπέμπονται κάθε χρόνο και είναι υπεύθυνη για άλλα 3 Gt ισοδύναμα σε εκπομπές μεθανίου.

Τα λεπτά σωματίδια (μεγέθους μικρότερα από 2,5 μικρά), ευθύνονται για περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και αποδίδονται άμεσα στην καύση ορυκτών καυσίμων.


Αναποτελεσματικότητα λόγω σχεδιασμού

Η απίστευτα κακή ενεργειακή απόδοση των ορυκτών καυσίμων οφείλεται εν μέρει στον σχεδιασμό, αναφέρει η RMI.

Για έναν αιώνα, η παγκόσμια οικονομία έδινε προτεραιότητα στην προσθήκη όγκου ενέργειας και όχι στην προστιθέμενη αξία.

 

Επένδυσε κυρίως στην ποσότητα ενέργειας, όχι στην ποιότητα και την αποδοτικότητα.

Αυτή η στρατηγική οδήγησε σε υπερκέρδη για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων τον περασμένο αιώνα.

Οδήγησε επίσης σε ανεξέλεγκτες ανισότητες και σε έναν κόσμο όπου πάνω από το 60% της ενέργειας πάει χαμένο, ενώ περίπου εκατοντάδες εκατομμύρια ζουν σε ενεργειακή φτώχεια.


Οι 3 νέες αλλαγές που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση

Η RMI πιστεύει ότι 3 νέες αλλαγές στον ενεργειακό μετασχηματισμό θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ενεργειακό σύστημα αυτή τη δεκαετία.

Αυτές είναι:

Α) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να παραχθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς απώλειες, καθώς δεν απαιτούν ουσιαστικά ενέργεια εξόρυξης ή επεξεργασίας, ούτε υφίστανται μεγάλες θερμικές απώλειες όπως τα ορυκτά καύσιμα.

Β) Εντοπισμός:

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγονται τοπικά εξαλείφουν την ανάγκη μεταφοράς καυσίμων σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο σημείο της ζήτησης, όπως η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο, αποφεύγει την ανάγκη μεταφοράς ενέργειας εντελώς.

Γ) Ηλεκτρισμός - Τεχνολογίες όπως οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά οχήματα εξαλείφουν την περισσότερη σπατάλη ενέργειας και είναι 2 έως 4 φορές πιο αποτελεσματικές από τους λέβητες φυσικού αερίου ή τα συμβατικά αυτοκίνητα αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης