Ενέργεια

Ρωσία: Αύξηση 73,5% στα έσοδα πετρελαίου και φυσικού αερίου για το α΄ πεντάμηνο του 2024

Ρωσία: Αύξηση 73,5% στα έσοδα πετρελαίου και φυσικού αερίου για το α΄ πεντάμηνο του 2024

Ανήλθαν σε 55,7 δισ. δολ. σύμφωνα με το TASS - Στο +34% τα υπόλοιπα κέρδη

Η Ρωσία βρίσκει τρόπους για να παρακάμψει τις κυρώσεις που τις επιβάλει η Δύση και παρουσιάζει κέρδη από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Συγκεκριμένα τα έσοδα του προϋπολογισμού της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 73,5% για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Μάιος του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν στις 10/6.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2024, τα έσοδα του ρωσικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έφτασαν τα 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια (4,95 τρισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια), σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS επικαλούμενο δήλωση του υπουργείου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις παραμέτρους των κοινωνικοοικονομικών προοπτικών, ένα σταθερό πλεόνασμα εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο πάνω από το βασικό τους επίπεδο αναμένεται επίσης τους επόμενους μήνες».

Τα έσοδα εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης, κατά 34% τον Ιανουάριο-Μάιο 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα έσοδα από το ρωσικό πετρέλαιο αυξάνονται τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, καθώς η Μόσχα βρίσκει ολοένα και περισσότερο τρόπους για να παρακάμψει τις κυρώσεις και να βρει αγοραστές πρόθυμους να διακινδυνεύσουν να αγοράσουν αργό και διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα της.

 

Έσοδα περασμένου Απριλίου (13,5 δισ. δολ.)

Τον Απρίλιο του 2024, για παράδειγμα, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έφτασαν τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1,23 τρισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια), σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών στις αρχές Μαΐου.

Το Κρεμλίνο έλαβε σχεδόν το διπλάσιο εισόδημα από το πετρέλαιο για τον προϋπολογισμό από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2023.

Το ασθενέστερο ρωσικό ρούβλι και η υψηλότερη τιμή του αργού πετρελαίου Urals της Ρωσίας εν μέσω υψηλότερων διεθνών τιμών πετρελαίου συνέβαλαν σε υψηλότερα έσοδα από φόρους που σχετίζονται με το πετρέλαιο και από όλες τις συνολικές πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Τα διπλασιασμένα έσοδα από το πετρέλαιο για τη Ρωσία υπογραμμίζουν τις δυσκολίες των δυτικών χωρών να μειώσουν το εισόδημα του Πούτιν από το πετρέλαιο, παρά το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και την επιβολή των κυρώσεων τους τελευταίους μήνες.

 

Έσοδα περασμένου Μαϊου από το πετρέλαιο (50% αύξηση)

Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2024, τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% από ένα χρόνο πριν, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να καταφέρνει να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να έχει υψηλότερη τιμή για το αργό της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης