Μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά και σημαντικούς κινδύνους που καθιστούν δύσκολη αν όχι αδύνατη τη σύναψη μακροχρόνιων συμφωνιών (PPAs) αγοράς ρεύματος από μεγάλους καταναλωτές, προκαλεί το πλαφόν στα έσοδα ηλεκτροπαραγωγών.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά μηνύματα που αναμένεται να απαυθύνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το απόγευμα με κύριο ζητούμενο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία.
Μπίτσιος στο Montel: Να καταργηθεί το πλαφόν στους παραγωγούς ηλεκτρισμού
Άλλωστε το ζήτημα των PPAs βρίσκεται στο επίκεντρο των τοποθετήσεων όλων των εκπροσώπων της βιομηχανίας και με κάθε αφορμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Νίκος Μπίτσιος, επικεφαλής του γραφείου της «Μυτιληναίος» στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του συνεδρίου RE-Source στο Άμστερνταμ, δήλωσε στο Montel ότι «Το πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών έχει καταστρέψει την αγορά των PPAs τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα».
Όπως είναι γνωστό το πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2022, στο πλαίσιο του έκτακτου μηχανισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ανάλογα μέτρα εφαρμόστηκαν και άλλες χώρες της ΕΕ, προκαλώντας σημαντικές προκλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά των ΡΡΑ, σύμφωνα με τον κ. Μπίτσιο ο οποίος σημείωσε ότι το μήνυμα της βιομηχανίας προς την ΕΕ είναι η κατάργηση των ανώτατων ορίων, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Πάντως το τελευταίο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης του συγκεκριμένου μηχανισμού για τις φθηνότερες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις λεγόμενες υπο-οριακές, ως τον Ιούνιο του 2024.
«Η ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή του πλαφόν, έδειξε ότι οι εταιρίες ήταν λιγότερο πρόθυμες να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας, όταν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζονταν από ένα ανώτατο όριο, είπε ο κ. Μπίτσιος, επισημαίνοντας ακόμα ότι επειδή οι διάφορες χώρες της ΕΕ εφάρμοσαν το πλαφόν με διαφορετικούς τρόπους, σχετικά με διαφορετικά επίπεδα τιμών και τεχνολογίες, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο πολύπλοκη, ειδικά για τις διασυνοριακές συμφωνίες.
«Ευρύτερα, θέτει σε κίνδυνο την εναρμονισμένη φύση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε δημιουργήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την πτώση των συμφωνιών ΡΡΑs μετά την εισαγωγή των ανώτατων ορίων και την αυξημένη αστάθεια των τιμών της ενέργειας το περασμένο φθινόπωρο.
Το πλαφόν περιόρισε προσωρινά τα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους σε 180 ευρώ/MWh ή και χαμηλότερα - στην Ελλάδα για παράδειγμα το πλαφόν για τις ΑΠΕ ήταν και παραμένει στα 85 ευρώ/MWh- και η διαφορά από την υψηλότερη τιμή χονδρικής χρηματοδότησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την κάλυψη του επιδόματος στους λογαριασμούς ρεύματος.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του RE-Source, το 2021 υπεγράφησαν PPAs συνολικής ισχύος 7,6 GW, το 2022, που ήταν η χρονιά της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης αβεβαιότητας, 6,6 GW, ενώ έως τώρα το 2023 έχουν υπογραφεί 7,8 GW.
«Το 2023 ήταν μια καλύτερη χρονιά για τα PPAs και την Ευρώπη συνολικά, αλλά τα προβλήματα παραμένουν στις χώρες που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τα ανώτατα όρια», δήλωσε ο Μπίτσιος. «Τέτοιες παρεμβάσεις δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά και αυτό σημαίνει κινδύνους που καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη τέτοιων συμφωνιών» κατέληξε ο κ. Μπίτσιος, τονίζοντας ότι τα PPAs είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, τόσο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, όσο και για τη διασφάλιση χαμηλότερων τιμών στην αγορά».
Σήμερα 30/10 η συνάντηση Σκυλακάκη - ΣΕΒ
Σημειώνεται τέλος ότι τα PPAs και με τα Συμβόλαια για τη Διαφορά (CfD) αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές της Κομισιόν για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και την επίτευξη του στόχου για το Κλίμα ως το 2030.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας κ. Σκυλακάκης έχει μεν ανακοινώσει την κατάργηση των μέτρων που είχαν επιβληθεί στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού από 1/1/24, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του όσον αφορά στον μηχανισμό στη χονδρική αγορά, βασικό στοιχείο του οποίου είναι τα ανώτατα όρια στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού.
Επιφυλακτική εμφανίζεται και η Ευρώπη, αν κρίνουμε από την παράταση του μέτρου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF, όπως και στη δυνατότητα που δίνει στις χώρες να διατηρήσουν το ανώτατο όριο στις υπο-οριακές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, πιεσμένη προφανώς από την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι πρόσφατες εξελίξεις με τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στον ομαλό εφοδιασμό της Ευρώπης με υγροποιημένο αέριο LNG και στις τιμές.
Από την άλλη πλευρά, το υψηλό ενεργειακό κόστος, που πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών και κυρίως των ενεργοβόρων, παραμένει χωρίς ουσιαστικές λύσεις.
Η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη με τα ίδια βασικά αιτήματα, στα οποία αναφερόταν πριν από 10 μήνες, στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, διεκδικώντας ουσιαστικά ανάλογη στήριξη με αυτή που άλλες χώρες της ΕΕ δίνουν στις δικές τους βιομηχανίες.
Στην Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ μετέχουν 10 μέλη και ανάμεσά τους οι εταιρίες HelleniQ Energy, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Τιτάν κά. Στη συνάντηση με τον υπουργό θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και των 10 μελών καθώς και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Εξάλλου μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στον κ. Σκυλακάκη είναι και ο φόρος που τέθηκε πρόσφατα από τη Βουλγαρία στο ρωσικό αέριο και ο οποίος εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αυξητικά τις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, την ώρα που παραμένει και το ειδικό τέλος που εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση στην ηλεκτροπαραγωγά από φυσικό αέριο στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πάντως το ζήτημα της επιδότησης με 50 ευρώ/MWh των επιχειρήσεων που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και το οποίο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται πως επιτέλους έχει πάρει το δρόμο των Βρυξελλών καθώς υποβλήθηκε το αίτημα προς την Κομισιόν για να εγκριθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων και του πακέτου TCF.
www.worldenergynews.gr
Κατάργηση του πλαφόν των ηλεκτροπαραγωγών για να απελευθερωθούν τα PPA
Υποβλήθηκε το αίτημα προς την Κομισιόν, που αφορά την επιδότηση με 50 ευρώ/MWh των επιχειρήσεων για να εγκριθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων και του πακέτου TCF.