Ενέργεια

Diesel 85.000 κυβ μέτρα/μήνα διασφαλίζουν τα διυλιστήρια για την ηλεκτροπαραγωγή - Τι θα ισχύσει για την λειτουργία τους και την αποθήκευση

Diesel 85.000 κυβ μέτρα/μήνα διασφαλίζουν τα διυλιστήρια για την ηλεκτροπαραγωγή - Τι θα ισχύσει για την λειτουργία τους και την αποθήκευση
Ζητούμενο είναι, στο ακραίο σενάριο, να υπάρξει ένας συντονισμός στα logistics των αποθηκών και τις μεταφορές των διυλιστηρίων
Δόθηκαν οι κατευθύνσεις για αντιμετώπιση πλήρους διακοπής ροής ρωσικού φυσικού αερίου κατά την σημερινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή διυλιστηρίων, εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ.

Πρόκειται για στόχο λειτουργίας επί 5 μήνες των 5 μονάδων που θα κάνουν χρήση diesel. Οι ανάγκες είναι 85.000 κυβικά μέτρα ανά μήνα, τα οποία μπορούν να προμηθεύονται οι μονάδες φυσικού αερίου, που θα μετασχηματιστούν σε μονάδες καυσίμου diesel, από τα διυλιστήρια.

Τα διυλιστήρια δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καλύψουν τις ποσότητες, αλλά το ζητούμενο είναι, στο ακραίο σενάριο, να υπάρξει ένας συντονισμός στα logistics των αποθηκών και τις μεταφορές των διυλιστηρίων. Για παράδειγμα η μονάδα του Λαυρίου έχει δυνατότητα αποθήκευσης για 20 ημέρες ενώ άλλη μονάδα μόνο 2.

Παράλληλα η συνεχής λειτουργία μονάδας  μπορεί να διαρκέσει για 67 ημέρες διαδοχικά επί 16 ώρες ανά ημέρα, αλλά θα απαιτείται στην συνέχεια 7ήμερη διακοπή. Γίνεται σαφές ότι στα υπόλοιπα σενάρια που εξετάστηκαν περί μείωσης του φυσικού αερίου και όχι ολοσχερούς διακοπής, η αντιμετώπιση είναι ευχερέστερη.

Το WEN έγραφε νωρίτερα:

Επί τάπητος τίθενται σήμερα 23/9 σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή διυλιστηρίων, εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ ζητήματα επάρκειας της χώρας σε ντίζελ κίνησης καθώς από 1ης Νοεμβρίου θα πρέπει να αυξηθούν τα αποθέματα ασφαλείας για τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που μπορούν να δουλέψουν με εναλλακτικό καύσιμο.


Από το Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με το σχέδιο προληπτικής δράσης της ΡΑΕ οι μονάδες φυσικού αερίου με δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου θα πρέπει να είναι έτοιμες και να διαθέτουν αποθέματα ντίζελ κίνησης 20 ημερών για να υποκαταστήσουν παραγωγή από φυσικό αέριο σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών αερίου.

Πρόκειται για τις μονάδες Κομοτηνής και Λαύριο IV της ΔΕΗ, τις δύο μονάδες (EΝΘΕΣ και Θίσβης) της Elpedison και τις τρεις μικρές μονάδες ανοιχτού κύκλου της «Ηρων», συνολικής ισχύος 1.795 MW. Οι συμμετέχοντες στην σημερινή τηλεδιάσκεψη θα εξετάσουν το κατά πόσο έχουν διασφαλισθεί τα απαιτούμενα αποθέματα ασφαλείας και έχουν επιλυθεί ζητήματα που είχαν διαπιστωθεί σε προηγούμενη σύσκεψη μέσα στον Ιούλιο όπως για παράδειγμα η δυνατότητα μεταφορά του καυσίμου μέσω βυτιοφόρων από τα διυλιστήρια στις εγκαταστάσεις των μονάδων, σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Λαύριο και Βοιωτία, που είχαν διαπιστωθεί σε προηγούμενη σύσκεψη μέσα στον Ιούλιο.

Η πλευρά των διυλιστηρίων πάντως στην προηγούμενη σύσκεψη διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα με την παραγωγή ντίζελ και ότι σε κάθε περίπτωση θα εάν χρειαστεί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποσότητες που κατευθύνονται σε εξαγωγές.

Αύξηση αποθεμάτων

Οι ηλεκτροπαραγωγοί των μονάδων φυσικού αερίου που θα κάνουν χρήσει ντίζελ κίνησης εφ όσον το σύστημα κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου τρία, θα πρέπει βάσει του σχεδίου προληπτικής δράσης της ΡΑΕ από 1ης Νοεμβρίου να αυξήσουν τα αποθέματα ασφαλείας σε 20 ημέρες από πέντε . Η ισοδύναμη συνολική ποσότητα του αποθέματος εναλλακτικού καυσίμου, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, αντιστοιχεί σε περίπου 0,9 TWh φυσικού αερίου. ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Ηρων διαβεβαιώνουν ότι θα έχουν συμμορφωθεί πλήρως μέχρι την 1η Νοεμβρίου, ενώ έχουν ήδη τεστάρει τη λειτουργία των μονάδων με ντίζελ.

Δεν φαίνεται ωστόσο να έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για λειτουργία των μονάδων με ντίζελ 120 ώρες μέσα στον Σεπτέμβριο. «Δεν βρίσκεται το σύστημα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να συμβεί αυτό. Οι αποδόσεις των μονάδων όταν λειτουργούν με εναλλακτικό καύσιμο μειώνονται και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού, ενώ επιβαρύνονται και τεχνικά» δηλώνει στην ¨Κ» εκπρόσωπος των ηλεκτροπαραγωγών.

Στο μεταξύ οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, Mytilineos, Προμηθέας Gas, Εlpedison, ΔΕΗ και Hρων) έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν τις πρώτες ποσότητες αποθεμάτων ασφαλείας σε αποθηκευτικούς χώρους της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Το προληπτικό σχέδιο της ΡΑΕ της υποχρεώνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου να έχουν εγκαταστήσει είτε στην Ιταλία είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος δεν είναι υψηλότερο, συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου 1,14 TWh.

Mέσα στον Οκτώβριο εξάλλου οι ηλεκτροπαραγωγοί που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου χωρίς δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου θα κληθούν από το ΔΕΣΦΑ να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα αποθέματα ασφαλείας στο νέο FSU της Ρεβυθούσας για την περίοδο Νοέμβριος 2022-Μάρτιος 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης