Ενέργεια

Ο ενεργειακός έλεγχος της Ουκρανίας και ο απεγκλωβισμός της Ευρώπης από το ρώσικο αέριο

Ο ενεργειακός έλεγχος της Ουκρανίας και ο απεγκλωβισμός της Ευρώπης από το ρώσικο αέριο
Αν οι Ρώσοι δεν μπλοκάρονταν θα γίνονταν οι παντοδύναμοι ενεργειακοί προμηθευτές της Ευρώπης
Σκηνικό πολέμου αλλά και έντονων διπλωματικών διεργασιών καθώς σε εξέλιξη υπήρξε διάλογος μεταξύ των προέρδων Biden και Putin
Από τις πρώτες ανακοινώσεις δεν προκύπτουν κάποια καινούργια στοιχεία για τις αμερικανκές θέσεις.
O Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μετέφερε νωρίτερα στον Πούτιν, ότι ο ειλικρινής διάλογος δε συνάδει με την κλιμάκωση, σε διάλογο διαρκείας μιας ώρας και σαράντα λεπτών.
Από την πλευρά Πούτιν εκφράσθηκε η επιθυμία ο διάλογος να συνεχιστεί.
Mια έκρηξη στην Ουκρανία, σε περιοχή του Ντόνεσκ που ελέγχεται από τους Ουκρανούς αναφέρθηκε

Με τους Δυτικούς να δημιουργούν σκηνικό πολέμου και την Ρωσία να επαναλαμβάνει ότι δεν θα εισβάλλει στην Ουκρανία, οι τόνοι έχουν σηκωθεί για το ουκρανικό στο έπακρο.
Πίσω από τις διπλωματικές πιέσεις και τις συνθήκες μια πολεμικής ανάφλεξης βρίσκονται οι στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις και η διακίνηση και προμήθεια του φυσικού αερίου.

Πως κλείνει η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου για την Ρωσία

Οι Ρώσοι αν είχε προχωρήσει η λειτουγία του Nord Stream 2 θα είχαν τώρα τον απόλυτο έλεγχο της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό άεριο και μάλιστα, χωρίς αυτό να περνά σε σημαντικό βαθμό από την Ουκρανία, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα. Αυτό ήταν το πρώτο που "έκοψε" η Δύση, ξεκινώντας με νομικές απόφάσεις από το προηγούμενο καλοκαίρι με την νομική ερμηνεία ότι ο αγωγός αυτός δεν συνάδει με την λειτουργία και το καθεστώς των Ευρωπαϊκών αγωγών (Ντύσσεντολφ).

Η υποαποθήκευση της Ευρώπης σε συνδυασμό με το μπλόκο των ρωσικών εισαγωγών οδήγησε σε ράλυ των τιμών, ενώ οι Γερμανοί από τον Δεκέμβριο αντέστρεφαν τις ροές του αγωγού Yamal προς την Πολωνία για να γυρίζει το φυσικό άεριο προς την Ουκρανία, που το στερούσε την ίδια στιγμή από την Ευρώπη.

Ακολούθησε η μεγάλη μείωση των ρωσικών εισαγωγών τον Ιανουάριο που υπακαταστάθηκαν από αμερικανικές εισαγωγές LNG,εισαγωγές από το Κατάρ και αλλού.
Όπως ανέφερε το WEN στις 3/2.

Η Ευρώπη παρέμεινε για δεύτερο συνεχή μήνα ο κορυφαίος προορισμός για τις αποστολές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, ξεπερνώντας τις εξαγωγές προς την Ασία.

Περίπου τα 2/3 του όγκου του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με περίπου 61% τον Δεκέμβριο. Οι πρωτοφανείς υψηλές ευρωπαϊκές τιμές και η ζήτηση ήταν αυτές που οδήγησαν τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκαν στις 28 Ιανουαρίου να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της Ουκρανίας εν μέσω της κρίσης Ουκρανίας- Ρωσίας.
Με κίνητρο την ευρωπαϊκή ζήτηση, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ τον Ιανουάριο.Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σημείωσαν επίσης ρεκόρ τον Ιανουάριο.

Και τους δύο μήνες, η έλλειψη προσφοράς κατηύθυνε τη ζήτηση και την οδήγησε σε επαναδρομολόγηση των φορτίων από άλλους προορισμούς.
Η κρίση με την Ουκρανία ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της και ώθησε τους αγοραστές να αναζητήσουν προμήθειες αλλού.

Παράλληλα Ευρώπη και ΗΠΑ αναζήτησαν μεμονωμένα αλλά και απο κοινού νέες πηγές για το φυσικό άεριο. Αυστραλία, Ιαπωνία, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν είναι μερικές από αυτές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς που ανέφερε η Tellurian, οι Αμερικανοί έχουν προμηθεύσει την Ευρώπη με 13 εκατ. τόνους LNG από τον Οκτώβριο και το Κατάρ με 5,8 εκατ. Αυτό δείχνει ότι η εισροή φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά είναι συγκροτημένη και ποσοτικά ανεβαίνει με ισχυρή τάση.

Έτσι μέσα σε 3 μήνες η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αλλάζει χέρια και το βασικό ζητούμενο είναι η ικανοποίηση της ζήτησης για να αποκλιμακωθούν οι τιμές.


Παράλληλος στόχος της συμμαχίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ  η απεξάρτηση της Ουκρανίας από την Ρωσία

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ουκρανίας από την Ρωσία είναι η ουσία τους ζητήματος, γιατί από αυτήν εισάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Όμως σύμφωνα με το Foreign Policy το 2020 διαμετακομίστηκαν μέσω της Ουκρανίας μόλις 55,8 δισ κυβ. μέτρα έναναντι 89,6 το 2019.
Και για την περίοδο 2021-2014 θα πέσουν στα 40 bcm σε ετήσια βάση.

Η Ουκρανία πρέπει σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, να βελτιώσει την παραγωγικότητά της αλλά και την αξιοπιστία και διαφάνεια, καθώς την τελευταία τριετία το 20% των επενδύσεων της Nordic Finance ακυρώθηκαν για λόγους διαφθοράς.
Αυτό που ζητά η Δύση είναι η Ουκρανία να ξεφύγει από την ρωσική ενεργειακή επιρροή και να αναπτυχθεί ως ένα αυτόνομο ενεργειακό σταυροδρόμι, εμκεταλλευόμενη την προοπτική των σχέσεών της με την Ευρώπη αλλά και με κράτη όπως η Τουρκία που ελέγχει αγωγούς φυσικού αερίου όπως ο TransBalkan αλλά και ο υπό προγραμματισμό διασύνδεσης Αζερμπαϊζάν - Τουρκμενιστάν.
Μάλιστα τα LNG Terminals, δηλαδή τα FSRU που δημιουργούνται στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κροατία μπορούν να παίξουν βάση διαμεταφοράς αμερικανικού LNG προς την Ουκρανία.

Εξάλλου το συμβόλαιο GAZPROM - NAFTOGAZ, που είναι η ουκρανική εταιρία λήγει το 2024.

Παράλληλα η Ουκρανία μπορεί και είναι ήδη σε θέση να λαμβάνει φυσικό αέριο, ρώσικο από την επιστροφή ποσοτήτων πoυ προέρχονται διαμέσου της Πολωνίας και εδώ μπορεί να είναι η απάντηση της αναστροφής των ροών του Yamal είτε της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, αλλά αυτό το στοιχείο δεν της λύνει το προβλημα μακροχρόνια.

Πέραν αυτών, έχει την ευκαιρία να καλλιεργήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ αναπτύσσοντας την στροφή στην πράσινη ενέργεια και εξασφαλίζοντας προϋποθέσεις για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου, δημιουργώντας έτσι τις αναγκαίες προδιαγραφές να εισέλθει κάποτε στην Ένωση.

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει, ότι πίσω από την κρίση που έχει ξεσπάσει η Δύση θέλει να μετασχηματίσει την Ουκρανία σε έναν δικό της ενεργειακό κόμβο, καθώς η τελευταία βρίσκεται σε μια γεωπολιτική θέση - κλειδί.

Για προβοκάτσια μιλά ο Λαβρόφ

Νωρίτερα o υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης  κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Antony Blinken, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου του.

Ο Lavrov «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Blinken για διπλωματική λύση

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το State Department.

Μια εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, «θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ned Price.
Έχουν επίσης δοθεί εντολές από πολλές χώρες της Ευρώπης όπως και την Σαουδική Αραβία σε διπλωματικό προσωπικό και πολίτες τους να εγκεταλείψουν την Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης