Τελευταία Νέα

Γραφάκος: Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ανακύκλωσης

Γραφάκος: Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ανακύκλωσης

Το σχετικό θέμα του νομοσχεδίου παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο παρευρέθηκε ο Γ. Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Ο Μανώλης Γραφάκος (Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων) με ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης περιγράφει την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο (παρευρέθηκε ο Γραφάκος) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναλυτικά:

«Χθες παρευρέθηκα στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο θέμα του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση που παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τα βασικά του στοιχεία για την ενίσχυση της ανακύκλωσης είναι:

(α) εφαρμογή από το τέλος του 2025, ενιαίου πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για τις πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο, με πάνω από 15.000 σημεία που θα μπορεί ο καταναλωτής να επιστρέφει τις φιάλες και να εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας.

(β) παροχή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων και παροχή εξοπλισμού στους υπόλοιπους

(γ) ρύθμιση ζητημάτων στην εναλλακτική διαχείριση, με στόχο να κατατεθεί από τους υπόχρεους παραγωγούς νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, με τριπλάσιους πόρους για την ανακύκλωση.

Επίσης το νομοσχέδιο παρέχει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, για την αποτροπή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και σε περιπτώσεις προστίμων από την ΕΕ, ενώ περιλαμβάνει διατάξεις που μεταξύ άλλων ενισχύουν περισσότερο τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων, ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης στις πλαστικές συσκευασίας φυτοφαρμάκων και ρυθμίζουν άλλα μικρότερα ζητήματα στη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα».

Δείτε την ανάρτηση:

https://www.facebook.com/100000606130110/posts/8608681319161987/?rdid=lVynml6cli0HeTjW

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης