Οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων για την απαλλαγή από τον άνθρακα
Σπουδαία διάκριση για το λιμάνι της Σεβίλλης στο οποίο απονεμήθηκε το βραβείο ESPO 2024 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) για το έργο του προσανατολισμένο στην κυκλική οικονομία, στοιχείο που θεωρείται ότι έχει οφέλη τόσο για την πόλη όσο και για την κοινότητά της.
Όπως αποκαλύφθηκε, το ισπανικό λιμάνι έλαβε το βραβείο στις 6 Νοεμβρίου σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες του Βελγίου για το έργο του με τίτλο «Circular Economy for Valorising Maintenance Dredging Sediments».
Σύμφωνα με το λιμάνι της Σεβίλλης, αυτή η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει την ανάγκη για φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των ιζημάτων που εξάγονται κατά τις εκστρατείες συντήρησης της Eurovía del Guadalquivir η οποία χρησιμοποιείται ως θαλάσσιος οδός πρόσβασης, τηρώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Όπως εξηγείται, το λιμάνι ηγείται ενός έργου βελτιστοποίησης της πλοήγησης στο Eurovía del Guadalquivir για τη «βελτίωση της πλοήγησης και την αύξηση της χωρητικότητας φορτίου του πλοίου».
«Επί χρόνια, εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε τα ιζήματα βυθοκόρησης ως πόρο, όχι ως απόβλητο. και τα χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε νέους οικοτόπους και να βελτιώσουμε τα οικοσυστήματα, καθώς και για να ενισχύσουμε τη γεωργία και την κεραμική βιομηχανία, προωθώντας την παραγωγή τούβλων Γουαδαλκιβίρ», δήλωσε ο Rafael Carmona (Πρόεδρος της APS).
Προβλέψεις ESPO για την απαλλαγή από ανθρακούχα λιμάνια
Με την πίεση στη ναυτιλιακή βιομηχανία για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές να αυξάνεται, οργανισμοί, ενδιαφερόμενοι φορείς, πλοιοκτήτες και φορείς εκμετάλλευσης έχουν αναζητήσει πολλούς τρόπους για να γίνουν πράσινοι.
Η ESPO θεωρεί ότι τα λιμάνια (ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά), θα χρειαστούν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιτευχθούν οι στόχοι για την κλιματική ουδετερότητα.
Συγκεκριμένα στη μελέτη της ESPO Port Investment διαπιστώθηκε ότι οι διαχειριστικοί φορείς μπορεί να χρειαστεί να εξασφαλίσουν έως και 80 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, έως το 2034.
Τούτου λεχθέντος η κλιματική αλλαγή παραμένει η πιο σημαντική πρόκληση στην οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί ο κλάδος.
Συγκεκριμένα, στην Περιβαλλοντική Έκθεσή του για το 2024, ο οργανισμός τόνισε ότι η προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές είναι «ουσιώδης», δεδομένου ότι το 64% των λιμανιών που ερωτήθηκαν μετέφεραν λειτουργικές προκλήσεις που σχετίζονται με την επιδείνωση του κλίματος (αύξηση 47% από το προηγούμενο έτος).
Ωστόσο, η ESPO αποκάλυψε ότι το 73% των λιμανιών εργάζονται για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υφιστάμενων υποδομών, ενώ το 86% ενσωματώνει την προσαρμογή του κλίματος σε νέα έργα.
www.worldenergynews.gr