Principia: Χρησιμοποιημένες παλέτες, μετατράπηκαν σε παιδότοπο για παιδιά με αναπηρία στην Κοζάνη

Principia: Χρησιμοποιημένες παλέτες, μετατράπηκαν σε παιδότοπο για παιδιά με αναπηρία στην Κοζάνη

Τα παιδιά του Κέντρου Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός», απέκτησαν ένα νέο πρωτότυπο ξύλινο παιδότοπο που ονομάστηκε συμβολικά «Κιβωτός» - Μέσα από το Έργο αναπτύχθηκαν οι καλλιτεχνικές δεξιότητες των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο

Μέσα από ένα καινοτόμο έργο κυκλικής οικονομίας, που υλοποίησε η Principia σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), τα παιδιά του Κέντρου Αποθεραπείας - Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός» απέκτησαν έναν νέο πρωτότυπο ξύλινο παιδότοπο που ονομάστηκε συμβολικά «Κιβωτός».

Για την κατασκευή του παιδότοπου, επαναχρησιμοποιήθηκαν παλέτες και ξύλινα στροφεία από έργο ανάπτυξης της Principia στην Κοζάνη.

Η Principia ολοκλήρωσε ένα νέο καινοτόμο έργο που αξιοποίησε τις αρχές και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας για να προσφέρει εκπαίδευση και ενδυνάμωση των παιδιών αλλά και να ενισχύσει τις υποδομές ψυχαγωγίας του Κέντρο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός», στην Κοζάνη, που λειτουργεί στη χώρα, από το 2000. Το έργο «Δημιουργία Κιβωτού» χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία, με την συμβολή του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μέσα από το Έργο αναπτύχθηκαν οι καλλιτεχνικές δεξιότητες των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο, ενισχύθηκε η αντίληψη της ευρύτερης κοινότητας για την αξία της επαναχρησιμοποίησης υλικών και της κυκλικής οικονομίας και καλλιεργήθηκε περαιτέρω η σχέση της τοπικής κοινωνίας με Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της πρακτικής άσκησης 35 φοιτητών που απασχολήθηκαν στα διαφορετικά στάδια της κατασκευής της «Κιβωτού».

Δείτε το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/IFAfsgNLcd4

Αναλυτικότερα, 500 παλέτες οι οποίες μετέφεραν τα φωτοβολταϊκά πάνελ στο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα» αλλά και 6 τεράστια στροφεία διαμέτρου 1,5μ με καλώδια μέσης τάσης που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη το σημαντικό αυτό project, το οποίο χωρίστηκε σε τρεις φάσεις:

1) Tον περασμένο Δεκέμβριο, το Κέντρο αξιοποίησε μέρος των υλικών για να δημιουργήσει ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, διακοσμητικά στολίδια και δώρα, τα οποία επιμελήθηκαν εικαστικά τα παιδιά. Οι παιδικές δημιουργίες προσφέρθηκαν στους εργαζομένους της Principia, και διατέθηκαν στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του Κέντρου.

2) Στη συνέχεια, σπουδαστές των Εργαστηρίων Γλυπτικής και Διακοσμητικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργήσαν πρωτότυπα και χρηστικά ξύλινα παιχνίδια που βοήθησαν τα παιδιά της «Κιβωτού» να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να προάγουν την κοινωνική τους ένταξη.

3) Αποκορύφωμα του έργου αποτέλεσε η δημιουργία του ξύλινου παιδότοπου με το όνομα «Κιβωτός», μέσα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Για την κατασκευή του διατέθηκαν περισσότερες από 450 εργατοώρες και χρησιμοποιήθηκε φυσική ξυλεία, καθώς και οι παλέτες και τα στροφεία της Principia από το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα». Η κιβωτός μπορεί να δεχτεί ταυτόχρονα δεκάδες παιδιά, αποτελώντας ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, συνύπαρξης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ο χώρος είναι στεγασμένος και κατάλληλος για αμαξίδια, προκειμένου κάθε παιδί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο παιχνίδι. Για να συμπληρωθεί το «σκηνικό» της «Κιβωτού», οι εναπομείνασες πρώτες ύλες κατασκευής μεταμορφώθηκαν σε ξύλινα παιχνίδια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εντός του παιδότοπου.

Η υποστήριξη στο έργο της «Κιβωτού», από το οποίο επωφελούνται ετησίως 120 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Principia για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και προστίθεται σε μια σειρά έργων κυκλικής οικονομίας, όπως η επαναχρησιμοποίηση παλιών merchandising υλικών στο πλαίσιο του rebranding σε συνεργασία με το Fabric Republic και η δημιουργία χώρου αναψυχής στο αιολικό της πάρκο «Σωρός», στον Έβρο. Με οδηγούς την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία αμοιβαίας αξίας στις περιοχές που δραστηριοποιείται.


Ποια είναι η
Principia:

Η Principia δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην Ελλάδα.

Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών και υδροηλεκτρικών πάρκων και επενδύει σε ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας με στόχο να συμβάλει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας προς ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον.

Το χαρτοφυλάκιό Principia περιλαμβάνει 65 αιολικά έργα, υπό λειτουργία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 566 MW και 2 φωτοβολταϊκά πάρκα, υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 11 MW.

Η Principia συστάθηκε τον Μάρτιο του 2024, με κοινούς μετόχους την Macquarie Asset Management και την Enel SpA. Προηγουμένως, λειτουργούσε από το 2008 ως μέρος της Enel Green Power στην Ελλάδα.

Μάθετε περισσότερα για την Principia, στην ιστοσελίδα www.principia-energy.com, καθώς και στα προφίλ της εταιρείας στο LinkedIn και στο Facebook.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης