
Οι επενδύσεις εξόρυξης της Κίνας στο εξωτερικό στο πλαίσιο του Belt and Road Initiative (BRI) σημείωσαν άνοδο πέρυσι στα 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση.
Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά με βάση έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Αυστραλιανό Griffith Asia Institute (GAI) σε συνεργασία με το Green Finance & Development Center (GFDC) της Κίνας.
Η πρωτοβουλία Belt and Road
Το BRI, το οποίο ξεκίνησε το 2013, αντιπροσωπεύει μια τεράστια παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που υιοθετήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση για να ενισχύσει το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή επιρροή της. Μέχρι σήμερα, οι δαπάνες της Κίνας για το BRI έχουν ξεπεράσει τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τα κεφάλαια να πηγαίνουν σε βασικούς τομείς όπως η εξόρυξη, η ενέργεια και οι μεταφορές σε συνεργασία με 149 χώρες.
Το 2024, η εξόρυξη διατήρησε τη θέση της ως κύριος τομέας εστίασης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, αντιπροσωπεύοντας το 17,6% των συνολικών επενδύσεων που σχετίζονται με το BRI του περασμένου έτους, πίσω μόνο από το 32,5 της ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση της GAI. Ωστόσο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν οι επενδύσεις εξόρυξης υπερδιπλασιάστηκαν σε ένα τότε ρεκόρ 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μερίδιο του κλάδου το 2024 είναι ελαφρώς μειωμένο (από 21% το 2023).
Σε περιφερειακό επίπεδο, η εμπλοκή της Κίνας ήταν ισχυρή σε διάφορες αφρικανικές χώρες, τη Βολιβία και τη Χιλή στη Λατινική Αμερική και την Ινδονησία, δείχνει η έκθεση.
Τα στοιχεία της έκθεσης GAI για την Κίνα
Σύμφωνα με την GAI, η Κίνα κατέχει ήδη σημαντικά μερίδια παγκόσμιων πηγών εξόρυξης, όπως πάνω από το 80% των παγκόσμιων πόρων γραφίτη και ακόμη περισσότερο έλεγχο στην επεξεργασία υλικών, όπως τα: λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο και γραφίτη, όπου η Κίνα κατέχει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Η έκθεση της GAI επισημαίνει επίσης ότι οι κινεζικές εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου στην εξόρυξη παρά τους υψηλούς κινδύνους, ενώ εκείνες στον ενεργειακό τομέα προτιμούν κυρίως να κάνουν κατασκευαστικές συμφωνίες, οι οποίες είναι ασφαλέστερες καθώς υποστηρίζονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστικές συμφωνίες αντιπροσώπευαν μεγαλύτερο μερίδιο των δεσμεύσεων που σχετίζονται με το BRI και το 2024 έγιναν πολύ πιο άφθονες σε κάθε περιοχή εκτός από τη Νότια Ασία.
Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Όπως και η εξόρυξη, οι επενδύσεις της Κίνας σε καθαρή ενέργεια, δηλαδή ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο του BRI έφθασαν επίσης στο υψηλό ρεκόρ των 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GAI, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης του περασμένου έτους, η οποία ήταν η υψηλότερη από το 2017.
Η χώρα, ωστόσο, παρέμεινε επίσης μεγάλος επενδυτής σε ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στο εξωτερικό, με την εξόρυξη άνθρακα, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των έργων αγωγών να αυξάνονται.
Στο μέλλον η GAI αναμένει περαιτέρω επέκταση των επενδύσεων και των κατασκευαστικών συμβολαίων BRI το 2025, δεδομένης της «σαφής ανάγκης» να υποστηριχθεί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια τόσο στην Κίνα όσο και στις χώρες BRI. Αυτό, όπως επισημαίνει, παρέχει συνεχείς ευκαιρίες για συμφωνίες εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, συμφωνίες τεχνολογίας και πράσινης ενέργειας – τις οποίες η Κίνα αναφέρεται τώρα ως «Νέες Τρεις»..
www.worldenergynews.gr