Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

BNEF: Κορυφαίες τράπεζες επενδύουν σε αντισταθμίσεις άνθρακα

BNEF: Κορυφαίες τράπεζες επενδύουν σε αντισταθμίσεις άνθρακα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε τις σχετικές πιστώσεις

Κάτι αλλάζει στις αντισταθμίσεις άνθρακα παγκοσμίως και αυτό φαίνεται από το ότι τράπεζες μεγάλου βεληνεκούς έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Το καλοκαίρι του 2022 ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανέλαβε την ηγεσία της TPG Inc. Rise Climate της (κύριος φορέας πράσινων επενδύσεων της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών).

Ο Paulson ήθελε να οικοδομήσει ένα νέο εγχείρημα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων (ονομάζεται Rubicon Carbon) που εξαγοράζει πιστώσεις προερχόμενες από τη χρηματοδότηση δασικών έργων ή την υποστήριξη αιολικών πάρκων ως τρόπο να αφήσει τους ρυπαίνοντες να αντισταθμίσουν τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή.

Μια έκρηξη εταιρικών δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση των εκπομπών είχε στείλει μια εξειδικευμένη αγορά, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σήμερα, σε ένα πλήρες ράλι…

Ο στόχος ήταν να «απελευθερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερη χρηματοδότηση από άνθρακα», είπε ο Montag σε συνέντευξή του.

 

Τιμές πίστωσης άνθρακα

Το κόστος αντιστάθμισης ενός τόνου ρύπανσης κορυφώθηκε το 2022 μετά από μια σειρά εταιρικών δεσμεύσεων για το κλίμα στη σύνοδο κορυφής της COP26.

Αλλά μια σειρά από σκάνδαλα έθεσε υπό αμφισβήτηση την αναμενόμενη έκρηξη. Υπήρξε η κατάρρευση μιας γιγάντιας προσπάθειας για την προστασία των δασών στη Ζιμπάμπουε που είχε γίνει μια από τις μεγαλύτερες πηγές αντιστάθμισης άνθρακα στον κόσμο.

Μηνύσεις εναντίον εταιρειών όπως η Delta Air Lines Inc. και η KLM επειδή έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς με βάση τις πιστώσεις, τρόμαξαν περισσότερο τους αγοραστές.

Οι τιμές για τις αντισταθμίσεις άνθρακα (παρακολουθούνται από την MSCI) κορυφώθηκαν το 2022, όταν ο Paulson στρατολόγησε τον Montag και έκτοτε βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.

Ο Montag και άλλοι υποστηρικτές στη Wall Street έμειναν πεπεισμένοι ότι οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις θα υιοθετήσουν τελικά τις αντισταθμίσεις άνθρακα ως απαραίτητη λύση για το κλίμα σε έναν παγκόσμιο αγώνα για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Τον περασμένο μήνα, η Rubicon υπέγραψε συμφωνία με τη Microsoft Corp. για τη δημιουργία πιστώσεων από ένα έργο δενδροφύτευσης στον Παναμά.

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε τις πιστώσεις

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν μόλις εξέδωσαν την πρώτη επίσημη έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις πιστώσεις, (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατά των λεγόμενων εκπομπών Scope 3 από πελάτες και προμηθευτές μιας εταιρείας).

Αυτό ακολούθησε παρόμοια αποδοχή από το διοικητικό συμβούλιο του πιο σεβαστού κριτή στον κόσμο για τους εταιρικούς στόχους για το κλίμα, την πρωτοβουλία Science Based Targets, μετά από ενστάσεις από το προσωπικό του.

«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ πρέπει να εκληφθεί ως πρόσκληση για άλλους να κλίνουν. Είναι μια ευκαιρία που δεν μπορεί να περιμένει», είπε ο Bill Winters (Διευθύνων Σύμβουλος της Standard Chartered Plc).

 

Κινητοποίηση κορυφαίων τραπεζών  

Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν κινητοποιηθεί.

Η JPMorgan, η Bank of America και η Barclays Plc έχουν δημιουργήσει γραφεία εμπορίας άνθρακα και χρηματοδότησης.

Η Citigroup Inc. διερευνά πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι αντισταθμίσεις για τη μείωση του κινδύνου χρηματοδότησης πράσινων έργων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Goldman Sachs και η Mirova (θυγατρική της Natixis Investment Managers), έχουν δημιουργήσει κεφάλαια που επιτρέπουν στις εταιρείες να επενδύουν σε πράσινα έργα και να αποφέρουν αποδόσεις σε αντισταθμίσεις.

Morgan_Stanley.jpg


Goldman_Sachs.jpeg

Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των φθηνών αντισταθμίσεων

Οι μετατοπίσεις υπάρχουν για πάνω από 3 δεκαετίες.

Θεωρητικά, αποτελούν μια κομψή λύση σε ένα ενοχλητικό κλιματικό πρόβλημα.

Όμως, ακόμη και με το έντονο ενδιαφέρον της Wall Street, η αγορά αντισταθμίσεων άνθρακα δυσκολεύεται να απογειωθεί.

Αποδεδειγμένα είναι δύσκολο να μετρηθεί αξιόπιστα ο αντίκτυπος στο κλίμα των έργων που στηρίζουν τις πιστώσεις άνθρακα και οι σκεπτικιστές ανησυχούν ότι η αγορά φθηνών αντισταθμίσεων αποτρέπει τις εταιρείες από το να επενδύσουν σε τεχνολογίες για να περιορίσουν τις δικές τους εκπομπές.


Έτοιμοι για Ανάπτυξη

Η αγορά αντισταθμίσεων άνθρακα έχει συρρικνωθεί καθώς η ζήτηση και οι τιμές έχουν μειωθεί.

Μέχρι πρόσφατα, η SBTi και άλλες προέτρεπαν τις εταιρείες να περιορίσουν τη χρήση των πιστώσεων άνθρακα μόνο στο τελευταίο 10% των συνολικών εκπομπών τους. Οι επικριτές υποστήριξαν αυτήν την προσέγγιση ως υπερβολικά περιοριστική, υποβιβάζοντας τις πιστώσεις άνθρακα σε κάτι περισσότερο από εταιρική φιλανθρωπία.

Οι πρόσφατες κινήσεις τόσο της Janet Yellen (Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ) όσο και της SBTi για την υποστήριξη της χρήσης αντισταθμίσεων άνθρακα για τις εκπομπές του πεδίου 3 σηματοδοτούν μια νίκη για τους υποστηρικτές.

Προς το παρόν, η ζήτηση εξαρτάται από τις εταιρείες που επιλέγουν να αγοράσουν πιστώσεις άνθρακα για να ενισχύσουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους.

Υπάρχουν όμως πολύ μεγαλύτερες ρυθμιζόμενες αγορές αξίας σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου οι επιχειρήσεις καλούνται να αγοράσουν άδειες εκπομπών ή να πληρώσουν φόρους άνθρακα.

Επιτρέποντας τη χρήση αντισταθμίσεων σε αυτές τις δομές θα ξεπεραστεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την αγορά.

 

Χρήση πιστώσεων από χώρες για τη μείωση λογαριασμών άνθρακα

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας και της Αυστραλίας, επιτρέπουν ήδη στις εταιρείες να χρησιμοποιούν πιστώσεις που παράγονται στο εσωτερικό τους για να μειώσουν τους λογαριασμούς άνθρακα.

Η Κίνα (η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον κόσμο), είναι μεταξύ εκείνων που διερευνούν τη χρήση διεθνών αντισταθμίσεων στα ρυθμιζόμενα συστήματά τους.

Η Νότια Κορέα (ένα από τα τρία κράτη που επιτρέπουν ξένες πιστώσεις), εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το τρέχον επίδομα 5%, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

 

Προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση επιταχύνεται για το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει αντισταθμίσεις στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται επίσης στη διαδικασία δημιουργίας ενός συστήματος που θα προσφέρει έναν άλλο δήθεν ρυθμιζόμενο τόπο διαπραγμάτευσης.

Αρχικά, οι υποστηρικτές θέλουν βασικές Ρυθμιστικές Αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν την καθοδήγηση που αναπτύχθηκε από εξέχοντες φορείς διακυβέρνησης, όπως το Συμβούλιο Ακεραιότητας για την Εθελοντική Αγορά άνθρακα (ICVCM) το οποίο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την πρώτη παρτίδα πιστώσεων άνθρακα που είναι επιλέξιμες για το σήμα ποιότητας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κινητών Αξιών (οργανισμός-ομπρέλα για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο) και η Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ το έχουν κάνει.


Διαχείριση κινδύνου

Για εκείνους που βλέπουν τις αντισταθμίσεις ως ευκαιρία απόκτησης χρημάτων, τα ζητήματα ποιότητας είναι απλώς ένας άλλος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπιστεί με το σωστό προϊόν.

Έχουν ήδη αναδυθεί νεοφυείς επιχειρήσεις που προσφέρουν τα πάντα (από ασφαλιστήρια συμβόλαια για την προστασία των αγοραστών, πυρκαγιές που ισοπεδώνουν έργα δέντρων, μέχρι κρυπτονομίσματα που έχουν σχεδιαστεί για να απαλλάξουν την αγορά από άχρηστες αντισταθμίσεις).

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτρέψει την οικονομική καινοτομία που μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες ελλείψεις στην αγορά.

Η Rubicon επινόησε ένα νέο προϊόν για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Πρόκειται για ένα έργο να εκδίδει πάρα πολλές ή πολύ λίγες πιστώσεις σε σχέση με το ποσό των πραγματικών εκπομπών που εξοικονομούνται επί τόπου.

Επί του παρόντος, η αγορά χρησιμοποιεί μια προσέγγιση τόνου προς τόνο. Μία πίστωση αντιπροσωπεύει έναν τόνο εκπομπών CO2 που αφαιρούνται ή δεν προστίθενται στην ατμόσφαιρα.


Οι 2 θεωρίες
για την αντιστάθμιση άνθρακα

Η συζήτηση για την αντιστάθμιση του άνθρακα αντιπαραθέτει 2 θεωρίες αλλαγής.

Οι επικριτές θέλουν να αναγκάσουν τις εταιρείες να κάνουν δύσκολες επιλογές για τη μείωση των εκπομπών, αφαιρώντας μια φθηνή, αλλά υψηλού κινδύνου επιλογή από το τραπέζι.

Οι υποστηρικτές λένε ότι είναι ανόητο να αφήνουμε ανεκμετάλλευτα εκατοντάδες δισεκατομμύρια εταιρικά δολάρια όταν οι φτωχές χώρες χρειάζονται απεγνωσμένα πράσινη χρηματοδότηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης