Τελευταία Νέα

Ην. Βασίλειο: Το απόλυτο hub πλωτών αιολικών της Ευρώπης μέχρι το 2030 (WindEurope)

Ην. Βασίλειο: Το απόλυτο hub πλωτών αιολικών της Ευρώπης μέχρι το 2030 (WindEurope)
Οι τεχνικοί και εμπορικοί κίνδυνοι για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ακόμη αρκετά υψηλοί, επισημαίνουν αναλυτές
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 74% της συνολικής πλωτής υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας της Ευρώπης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με 400 MW να κατακυρώνονται με συμβόλαιο έναντι διαφοράς (CFD) στην τελευταία δημοπρασία, όπως δήλωσε το λόμπι WindEurope στο Montel.

«Η πλωτή αιολική ενέργεια είναι ένας σχετικά νέος κλάδος, αλλά μέχρι το 2030 αναμένουμε ότι οι πρόσθετες δυνατότητες πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα φτάσουν τα 2.000 MW, εκ των οποίων τα 1.471 MW αναμένεται να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος της WindEurope στο Montel.

Το νούμερο αυτό συγκρίνεται με μόλις 208 MW επί του παρόντος σε όλη την Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατακύρωσε για το έργο Green Volt των 560 MW μια CFD για 400 MW σε τιμή 139,93 λίρες/MWh.

Το εν λόγω αιολικό αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο σε εμπορική κλίμακα πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Ευρώπης όταν τεθεί σε λειτουργία το 2029.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως σε υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ επίσης θα συνδεθεί και με το δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα υπόλοιπα 160 MW θα μπορούσαν να τεθούν για συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), δήλωσε η ομώνυμη Green Volt.

Oι ευκαιρίες

«Έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα 160 MW για την σύναψη συμβάσεων PPA με τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή», δήλωσε ο Erik Dugstad, αντιπρόεδρος για την ανάλυση της αγοράς και τις δημόσιες σχέσεις της συνδιαχειρίστριας Vargronn.

«Η πραγματική παροχή ενέργειας θα εξαρτηθεί από τις εμπορικές συζητήσεις και τις τελικές συμφωνίες».

Περίπου 6,3 GW νέας αιολικής ισχύος κέρδισαν CFDs στη δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένων 5,3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και 990 MW χερσαίας αιολικής ενέργειας.

Συνολικά δηλαδή, ένα ρεκόρ 9,6 GW πράσινης ισχύος εξασφάλισε συμβάσεις.

Κοιτάζοντας μπροστά, 1,5 GW πλωτής υπεράκτιας δυναμικότητας θα μπορούσε να εξασφαλίσει CFDs, αν και οι όροι της δημοπρασίας χρειάζονται ακόμη προσαρμογή για να επιτραπεί στην τεχνολογία αρχικών σταδίων να επεκταθεί, δήλωσαν πηγές του κλάδου.

«Οι τεχνικοί και εμπορικοί κίνδυνοι για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ακόμη αρκετά υψηλοί. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιο θα είναι το εύρος τιμών για την πλωτή αιολική ενέργεια μεγάλης κλίμακας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ευρώπη συνολικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της WindEurope.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης