Συνεργασία ΕΤΕπ - Ιρλανδίας για υπεράκτια αιολικά

Συνεργασία ΕΤΕπ - Ιρλανδίας για υπεράκτια αιολικά

Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να γίνει αξιολόγηση για ξεκλειδωθούν τα εκτιμώμενα 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν σε επενδύσεις έργων ΑΠΕ - Η χώρα στοχεύει να πετύχει το 80% της ηλεκτροπαραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Υπουργείο Μεταφορών της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν συμβουλευτική συνεργασία για την αξιολόγηση της χωρητικότητας, της ζήτησης και των στρατηγικών χρηματοδότησης που απαιτούνται για την ανάπτυξη λιμενικής υποδομής ORE (Υπεράκτιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για την υποστήριξη υπεράκτιων αιολικών έργων στα ιρλανδικά ύδατα.

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Eamon Ryan (Υπουργός Περιβάλλοντος, Κλίματος και Επικοινωνιών και Υπουργός Μεταφορών της Ιρλανδίας) και τον Ιωάννη Τσακίρη (Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ), στο Δουβλίνο στοχεύει στην αξιολόγηση της κλίμακας και της φύσης των επενδύσεων που απαιτούνται για την αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα εκτιμώμενα 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε υπεράκτια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Η χώρα στοχεύει να πετύχει το 80% της ηλεκτροπαραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 με 5 GW να αποδίδεται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και μακροπρόθεσμο στόχο να φτάσει τα 37 GW έως το 2050.

 

Δηλώσεις

Ιρλανδική κυβέρνηση, Υπουργείο Μεταφορών, Τσακίρης και Eamon Ryan τοποθετήθηκαν δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα.

«Ενώ κανένα ιρλανδικό λιμάνι δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να υποστηρίξει μεγάλης κλίμακας υπεράκτια αιολικά έργα, ορισμένα έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν τα επόμενα χρόνια.

Η μεγάλης κλίμακας οικονομικά αποδοτική επένδυση είναι απαραίτητη για την ταχεία ανάπτυξη εξειδικευμένων εγκαταστάσεων ORE, την απελευθέρωση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης για ενεργειακούς κόμβους ενδοχώρας και υπεράκτιες πλεξούδες αιολικής ενέργειας», δήλωσε η κυβέρνηση.

«Η συμβουλευτική πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει επίσης παροχή συμβουλών σε επίπεδο έργου σε 5 λιμάνια σε όλη τη χώρα που αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη έργων υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα διδάγματα από την επιτυχή ανάπτυξη αυτών των λιμένων αναμένεται να λειτουργήσουν ως υποδειγματικά για ευρύτερες επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ιρλανδία.

Η βιομηχανική στρατηγική υπεράκτιων αιολικών της Ιρλανδίας αντιπροσωπεύει το σαφές στρατηγικό όραμα της κυβέρνησης να μεγιστοποιήσει την οικονομική και οικονομική απόδοση της υπεράκτιας ανανεώσιμης ενέργειας στο κράτος και τις τοπικές κοινωνίες», γνωστοποίησε το Ιρλανδικό Υπουργείο Μεταφορών.

«Το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Ιρλανδίας είναι τεράστιο και αντιμετωπίζουμε τις κρίσιμες ανάγκες υποδομής στα λιμάνια μας για να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό.

Αυτή η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένα ζωτικό βήμα προς τη διασφάλιση ότι τα λιμάνια μας μπορούν να υποστηρίξουν τα φιλόδοξα υπεράκτια αιολικά έργα που είναι απαραίτητα για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο θα ενισχύσει τις δυνατότητές μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά θα τονώσει επίσης την περιφερειακή ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνοδεύεται επίσης με τις προσπάθειές μας να απελευθερώσουμε ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών με βασικά έργα όπως το MetroLink», δήλωσε ο Ryan.

Ο Ιωάννης Τσακίρης δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη μετάβαση της Ιρλανδίας σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αυτή η νέα συμβουλευτική συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών της Ιρλανδίας θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η απαραίτητη λιμενική υποδομή μπορεί να αναπτυχθεί για να ξεκλειδώσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ιρλανδία.

Αυτή η πρωτοβουλία θα παίξει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας την Ιρλανδία να επιτύχει τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα συμβάλει στους ευρύτερους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».


Τα επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας, εμπειρογνώμονες από την ΕΤΕπ και το Υπουργείο Μεταφορών της Ιρλανδίας θα συνεργαστούν για να αξιολογήσουν τόσο το αναμενόμενο κόστος των απαραίτητων αναβαθμίσεων υποδομής όσο και τις πιο βιώσιμες στρατηγικές χρηματοδότησης για την επίτευξη αυτών των επενδύσεων.

Η συνεργασία θα διερευνήσει επίσης ευκαιρίες για ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη και τους συμπληρωματικούς ρόλους διαφορετικών λιμανιών στην υποστήριξη της κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη αυτής της σημαντικής επένδυσης γίνονται αισθητά σε ολόκληρη τη χώρα.

Η νέα συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και του Υπουργείου Μεταφορών της Ιρλανδίας σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της Ιρλανδίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπογραμμίζει τη σημασία των στρατηγικών επενδύσεων σε λιμενικές υποδομές για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα ιρλανδικά ύδατα, δήλωσε η κυβέρνηση.

Το Δουβλίνο πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη αυτής της λιμενικής υποδομής είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων υπεράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας για την Ιρλανδία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εθνική φιλοδοξία και μακροπρόθεσμη προσέγγιση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης