Η ΕΚ ενέκρινε βελγικό σχέδιο 682 εκατ. ευρώ για το πρώτο υπεράκτιο στη Β. Θάλασσα

Η ΕΚ ενέκρινε βελγικό σχέδιο 682 εκατ. ευρώ για το πρώτο υπεράκτιο στη Β. Θάλασσα

Αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2028 - Στις 28 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός (offshorewind)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ενέκρινε ένα βελγικό σχέδιο ύψους 682 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της κατασκευής και λειτουργίας ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Βόρεια Θάλασσα.

Σύμφωνα με το offshorewind.biz, αυτή η έγκριση θέτει τις βάσεις για τη δημοπρασία, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 28 Οκτωβρίου, για το πρώτο αιολικό πάρκο ισχύος 700 MW στη Ζώνη Princess Elisabeth.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη χορήγηση των δικαιωμάτων για την κατασκευή του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Ζώνη Princess Elisabeth στη Βόρεια Θάλασσα.

Το έργο αναμένεται να παράγει τουλάχιστον 2,6 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ετησίως και αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2028.

Η Ζώνη Princess Elisabeth της οποίας η κύρια ανάπτυξη είναι το Princess Elisabeth Island (το πρώτο νησί τεχνητής ενέργειας στον κόσμο), θα δει έως και 3,5 GW νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα συνδέονται με την υποδομή του νησιού.


Το οικονομικό σκέλος του σχεδίου

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή μηνιαίου μεταβλητού ασφάλιστρου βάσει σύμβασης αμφίδρομης διαφοράς (CfD) για 20 χρόνια.

Το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων έλαβε «πράσινο φως» βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση και τη μετάβαση (TCTF) που εγκρίθηκε από την ΕΚ στις 9 Μαρτίου 2023 και τροποποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023 και στις 2 Μαΐου 2024.

Η πριμοδότηση τιμής θα χορηγηθεί για τη δυνητική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του υπεράκτιου αιολικού πάρκου παρά για την πραγματική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η EC.

Το ασφάλιστρο τιμής θα υπολογιστεί από τη βελγική ρυθμιστική αρχή CREG συγκρίνοντας την τιμή εξάσκησης, που καθορίζεται στην προσφορά του επιλεγμένου δικαιούχου, με μια τιμή αναφοράς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όταν η τιμή εξάσκησης υπερβαίνει την τιμή αναφοράς της αγοράς, η διαφορά (premium τιμής) καταβάλλεται από το βελγικό κράτος στον δικαιούχο. Αντίθετα, όταν η τιμή αναφοράς στην αγορά υπερβαίνει την τιμή εξάσκησης, ο δικαιούχος θα πρέπει να καταβάλει τη διαφορά στις βελγικές αρχές.

«Για πρώτη φορά, η συμμετοχή των πολιτών θα είναι υποχρεωτικό κριτήριο. Επιπλέον, θα επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής εξάσκησης 95 ευρώ ανά MWh για να διασφαλιστεί ότι το κόστος για την κοινωνία είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο», δήλωσε η Tinne Van der Straeten (υπουργός Ενέργειας του Βελγίου).

 Έργα πάνω από αυτό το όριο δεν θα ληφθούν υπόψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης