Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ηγουμενίτσα: «Μπλόκο» στην εγκατάσταση αιολικών από το Δημοτικό Συμβούλιο

Ηγουμενίτσα: «Μπλόκο» στην εγκατάσταση αιολικών από το Δημοτικό Συμβούλιο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Epirus Gate
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/08/2024 αποφάσισε να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της προτεινόμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) «Συγκρότημα τεσσάρων (4) Αιολικών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 24 MW, μετά των μόνιμων συνοδών τους έργων και των προσωρινών βοηθητικών, στις θέσεις «ΣΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 1», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 2» και «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 3».

Η απόφαση ελήφθη μετά από πολύωρη συζήτηση στην οποία αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός αλλά και εκφράστηκε η αντίθεση τόσο των μελών του ΔΣ όσο και τοπικών φορέων (Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας, Σύλλογος ιδιοκτήτων ενοικιαζομένων δωματίων διαμερισμάτων Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς και προαστίων: Η παραλία του Ιονίου κ.α.), πρωτοβουλιών κατοίκων και πολιτών.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με βάση τις τεκμηριωμένες υπηρεσιακές και επιστημονικές εισηγήσεις, τις δημοσιεύσεις και αναρτήθηκαν στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Συνεδρίαση του Δ.Σ., συντάσσει τεχνική έκθεση η οποία θα συνοδεύσει την απόφαση του Δ.Σ., με στόχο την αποδόμηση της Μ.Π.Ε., με όρους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, νομικούς και κοινωνικούς.

Ήδη ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη για την απόφαση του Δ.Σ., η οποία με όλο το σχετικό συνοδευτικό υλικό, θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να ληφθεί υπόψη στην οικεία διαδικασία γνωμοδότησης, από τα αρμόδια όργανα αυτής. Επίσης, η απόφαση θα επιδοθεί και τα επιχειρήματά της εκτεθούν αναλυτικά τόσο στον Γραμματέα και τα αρμόδια για την έγκριση ή μη της Μ.Π.Ε., στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, όσο και στην πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακή ιεραρχία του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση της πρωτοβουλίας πολιτών και να δηλώσει ομόφωνα ότι σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο (διοικητικό, νομικό, ιδιοκτησιακό κλπ), αλλά και με μαζικές κινητοποιήσεις, μαζί με τους πολίτες και τους φορείς του Δήμου, δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Στη βάση αυτή καλεί τους φορείς του έργου να αποσύρουν την αίτηση τους και την διοίκηση να μην εγκρίνει την συγκεκριμένη ΜΠΕ γιατί οι επιπτώσεις του έργου θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, τους πολίτες και τις δραστηριότητες του Δήμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης