Τελευταία Νέα
Απόψεις

Οι ΑΠΕ δεν είναι ανίκητες – Η ανάγκη ισορροπίας στο μείγμα των ενεργειακών πηγών

Οι ΑΠΕ δεν είναι ανίκητες – Η ανάγκη ισορροπίας στο μείγμα των ενεργειακών πηγών
Άρθρο του Παν.Μπουσμπουρέλη για τα συμπεράσματα μετά τα αποτελέσματα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές
Οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι η ενδεικνυόμενη κατεύθυνση για την ενεργειακή πολιτική παγκοσμίως, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έγκαιρα.
Όμως οι ΑΠΕ δεν είναι ανίκητες και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα τόσο κατά την Μήδεια όσο και στο πολικό ψύχος του Τέξας. Ξεχωριστή περίπτωση η καθεμία αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ΑΠΕ μειώνουν την απόδοσή τους υπό ακραίες συνθήκες είτε αναγκάζονται ακόμα να βγουν και τελείως από το σύστημα.

Τι αποκάλυψε η Μήδεια

Η Μήδεια, έδειξε πρώτα από όλα, ότι όπως είμαστε, δεν είμαστε έτοιμοι για απολιγνιτοποίηση, αφού και για να καλυφθεί η επάρκεια του συστήματος στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μπήκαν στο σύστημα και οι παραγκωνισμένες λιγνιτικές!
Αντίθετα η πτώση του ανέμου αλλά και η σύνθεση άλλων φαινομένων μείωσαν την συμβολή των ΑΠΕ στο μείγμα την ώρα που οι ενεργειακές ανάγκες μεγάλωναν.
Βέβαια η εξέλιξη της εκτεταμένης χρήσης των λιγνιτικών μπορεί να συμβάλει σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες στην εξασφάλιση τελικά των αποζημιώσεων, που έχει αιτηθεί η ελληνική πλευρά από την Κομισιόν.

Όμως το ερώτημα δημιουργείται: Τι θα κάνει η ενεργειακή αγορά σε μια ανοδική έκρηξη του φορτίου χωρίς την δυνατότητα χρήσης των λιγνιτικών μονάδων;
Το πρώτο συμπέρασμα, γιατί πολλά θα εξεταστούν αυτές τις ημέρες, είναι ότι το μείγμα πρέπει να έχει μια ασφαλή διασπορά στις ενεργειακές πηγές για να διασφαλίζει την επάρκειά του.
Οι λιγνίτες έτσι κι αλλιώς ζωή δεν έχουν, καθώς το υψηλό τους κόστος λόγω των τιμών των ρύπων επιβάλλει την αντικατάστασή τους και μόνο από οικονομικής πλευράς.

Άρα τι μένει σαν αξιόπιστη πηγή εκτός των ΑΠΕ; Σίγουρα οι υδροηλεκτρικές αλλά κυρίως οι μονάδες φυσικού αερίου, για τις οποίες ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση της η Κομισιόν, ως προς το καθεστώς χρηματοδότησης.
Όμως όπως και στην Ελλάδα έτσι και στις ΗΠΑ αποδεικνύεται, ότι είναι οι μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να σηκώσουν το βάρος με αξιοπιστία μιας τέτοιας κρίσης και κυρίως να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση η χρήση νέων τεχνολογιών και καθαρότερων στον μέγιστο δυνατό βαθμό καυσίμων, θα αλλάξουν στα επόμενα χρόνια την υφιστάμενη δομή, όμως τα βήματα θα πρέπει να γίνουν μετρημένα και κυρίως οι διαχειριστές να προβλέψουν σωστά.

Πρέπει να γίνουν επενδύσεις

Η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική ενεργειακή αγορά το επίπεδο υποδομών δεν είναι το επιθυμητό και το σύστημα εκτέθηκε σε πλείστες περιπτώσεις όπως αυτή των υπεργείων καλωδίων.
Αποκαλύφθηκαν έτσι οι αδυναμίες και ελλείψεις των μηνονιακών πολιτικών, που έμμεσα αποδυνάμωσαν την ΔΕΗ αλλά και τα χτυπητά λάθη διοικήσεων που έκαναν λανθασμένες και κοντόφθαλμες επιλογές.
Για τον λόγο αυτό σήμερα με την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει οι δυνατότητες χρηματοδότησης να αξιοποιηθούν στο έπακρο για την ΔΕΗ, τους διαχειριστές και τα δίκτυα.
Στο κάτω κάτω η ΔΕΗ θα είναι πολύ ισχυρή οικονομικά σε σχέση με την καχεξία του παρελθόντος.
Οι επιλογές αυτές δεν αλλάζουν τις κεντρικές πολιτικές που δίχως άλλο είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ προηγμένης τεχνολογίας, μιας και όλα αυτά γράφονται μετά την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για τα οποία η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα συγκρτικά της πλεονεκτήματα.

Το case study του Tέξας


Όμως η εμπειρία του Τέξας με την εκτίναξη της τιμής στο ενεργειακό χρηματιστήριο, όταν οι τουρμπίνες τέθηκαν εκτός λειτουργίας αποδεικνύει ότι μπορεί στην πράξη να δούμε και αυτά τα ενδεχόμενα.
Καθώς τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής θα αρχίσουν να κλιμακώνονται, απαιτείται μια ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση του ενεργειακού συστήματος απέναντι στο άγνωστο.
Η διαχείριση του ζητήματος του Τεξας από την Τέρνα Ενεργειακή ενδεχομένως να αποτελέσει και case study, όχι για την αποτίμηση της εταιρίας αφού ήδη οι αναλύσεις έχουν καταγράψει τι σημαίνει.
Αλλά για αυτό καθ΄ αυτό το συμβάν και το ρίσκο που μπορεί να υπάρξει, αλλά και ποιες νομικές ερμηνείες θα υιοθετηθούν τελικά σε σχέση με την συμβολαιοποιημένη αιολική παραγωγή και την απροσδόκητη αιτία που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Για τον λόγο αυτό ενδεικνυόμενη λύση σε επίπεδο εθνικό είναι οι ισορροπημένοι συνδυασμοί ανάλογα με την πρόοδο στην τεχνολογία, την ανθεκτικότητα των ενεργειακών πηγών και την εκπομπή των ρύπων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης