Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Βρετανία: Στα δικαστήρια πολίτες και κυβέρνηση για την κλιματική κρίση (Euractiv)

Βρετανία: Στα δικαστήρια πολίτες και κυβέρνηση για την κλιματική κρίση (Euractiv)
Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια ιστορική απόφαση κατά της Ελβετίας, κρίνοντας ότι δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η βρετανική κυβέρνηση βρέθηκε την Τρίτη (23/7) αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή νομική πρόκληση, καθώς φέρεται να μην προστατεύει τους ανθρώπους, τις περιουσίες και τις υποδομές από τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth και δύο άνδρες των οποίων οι ζωές έχουν επηρεαστεί από την άνοδο της θερμοκρασίας έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και η εκδίκαση της υπόθεσής τους αναμένεται μέχρι σήμερα.

Παρόμοια υπόθεση στην Βρετανία δεν έχει ξανά υπάρξει. Σημαντικό βέβαια είναι ότι έχει ασκηθεί έντονη κριτική ήδη στην κυβερνητική στρατηγική διαχείρισης του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής και έχει εκδοθεί μια απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του ελβετικού κράτους.

Οι Friends of the Earth και οι υπόλοιποι ενάγοντες θα υποστηρίξουν ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής της Βρετανίας για την προστασία από την άνοδο της θερμοκρασίας, τις πλημμύρες ή τη διάβρωση των ακτών είναι ανεπαρκές και παράνομο.

«Για πρώτη φορά στη νομική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να καθορίσει αν η πολιτική της κυβέρνησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι νόμιμη, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πελατών μας», δήλωσε ο δικηγόρος Rowan Smith.

«Πρόκειται πραγματικά για μια υπόθεση ορόσημο για την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι πιθανό να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για τις επόμενες γενιές».

Το τελευταίο Εθνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής (NAP3) ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2023 και πρέπει να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Καθορίζει τους στόχους της κυβέρνησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τα σχέδια και τις πολιτικές για την επίτευξή τους και την προστασία των κοινοτήτων που ενδέχεται να επηρεαστούν.

Οι δικηγόροι των εναγόντων θα υποστηρίξουν ότι κατά την κατάρτιση της πολιτικής, η συντηρητική κυβέρνηση, που ηττήθηκε στις αρχές του μήνα στις γενικές εκλογές, δεν συμμορφώθηκε με τον νόμο του 2008 για την κλιματική αλλαγή.

Η πράξη αποτελεί τη βάση για την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση και την αντίδραση στην κλιματική αλλαγή, απαιτώντας τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στους κινδύνους.

Ανεπαρκής

Η ανεξάρτητη Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (CCC), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση, ζήτησε να ενισχυθεί χωρίς καθυστέρηση το NAP3, προειδοποιώντας τον Μάρτιο ότι «υπολείπεται κατά πολύ των απαιτούμενων».

Ο ένας από τους δύο συνδικαιούχους στην υπόθεση, ο Kevin Jordan, 71 ετών, είδε το παραθαλάσσιο σπίτι του να καταρρέει στην ακτή Norfolk στην ανατολική Αγγλία λόγω της διάβρωσης των ακτών, αλλά δεν έλαβε ποτέ κρατική αποζημίωση.

Ο άλλος, ο Doug Palley, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, ζει σε οίκο ευγηρίας στη βόρεια Αγγλία και λέει ότι τα θερμότερα καλοκαίρια επηρεάζουν την υγεία του και τον θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής βλάβης.

Και οι δύο περιέγραψαν το NAP3 ως «ανεπαρκές» και ότι παραβιάζει τα δικαιώματα περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία.

Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια ιστορική απόφαση κατά της Ελβετίας, κρίνοντας ότι δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η υπόθεση ασκήθηκε από την οργάνωση Elders for Climate Protection – 2.500 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη – οι οποίες κατήγγειλαν τις «παραλείψεις των ελβετικών αρχών» όσον αφορά την προστασία του κλίματος που θα μπορούσαν να βλάψουν “σοβαρά” την υγεία τους.

Η απόφαση θεωρήθηκε ότι μπορεί να αναγκάσει άλλες κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα.

Στη Βρετανία, όπου το 2022 οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 Φαρενάιτ), η κυβέρνηση των Συντηρητικών υποχώρησε στις δεσμεύσεις της για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής των στόχων για την απαγόρευση της πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων για το 2035.

Χορήγησε επίσης νέες άδειες για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Το CCC κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να δράσει «γρήγορα» για να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών στόχων της για το 2030.

«Μόνο το 1/3 των μειώσεων των εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του 2030 καλύπτεται επί του παρόντος από αξιόπιστα σχέδια», ανέφερε.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, οι Εργατικοί κατάργησαν την απαγόρευση των χερσαίων έργων αιολικής ενέργειας και δήλωσαν ότι η έγκριση για ένα νέο ανθρακωρυχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «λάθος του νόμου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης