Περιβάλλον

Morgan Stanley: Υπεύθυνα για 2,5 δισεκ. τόνους Co2 τα data centers

Morgan Stanley: Υπεύθυνα για 2,5 δισεκ. τόνους Co2 τα data centers
Η δημιουργία των γιγαντιαίων αποθηκών υπολογιστών θα αυξήσει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας
Η μαζική κατασκευή κέντρων δεδομένων αναμένεται να οδηγήσει σε εκπομπές 2,5 δισεκ. μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να επιταχύνει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley.

Οι hyperscalers, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Google, Microsoft, Meta και Amazon , οδηγούν τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των κέντρων δεδομένων που καταναλώνουν τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας για να επεκτείνουν τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικού νέφους (cloud).

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες τηρούν τις δεσμεύσεις τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του πλανήτη από τα κέντρα τους μέχρι το 2030.

«Αυτό δημιουργεί μια μεγάλη αγορά για λύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα», σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση της Morgan Stanley τη Δευτέρα, η οποία αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παγκόσμια βιομηχανία κέντρων δεδομένων θα ανέρχονται σε περίπου 40% αυτών που εκπέμπει το σύνολο των ΗΠΑ σε ένα έτος.

Η δημιουργία των γιγαντιαίων αποθηκών υπολογιστών θα αυξήσει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας- ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και των λεγόμενων πράσινων οικοδομικών υλικών, ανέφερε η Morgan Stanley.

Η τεχνολογία δέσμευσης, αξιοποίησης και δέσμευσης άνθρακα (CCUS) και οι διαδικασίες απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα (CDR) αναμένεται επίσης να λάβουν ώθηση, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το κλίμα, αναφέρει η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης