Περιβάλλον

Μάνη: Ομάδα επιστημόνων για την κατάθεση ενστάσεων κατά των ανεμογεννητριών

Μάνη: Ομάδα επιστημόνων για την κατάθεση ενστάσεων κατά των ανεμογεννητριών

 Την εγκατάσταση 71 ανεμογεννητιών σε Μαίναλο, Πάρνωνα, Αρτεμίσιο και Τσεμπερού ζητά η Volton

Κείμενο με ενστάσεις και αντιρρήσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο «Γαϊδουροβούνι» της Δυτικής Μάνης θα συντάξει ομάδα που συγκροτήθηκε από το Δήμο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές υπό την προεδρία του δημάρχου Γ. Χιουρέα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το tharrosnews.gr, οι πολίτες της Πελοποννήσου φαίνεται πως έχουν έναν κοινό αγώνα μπροστά τους, αφού, όπως ανακοινώθηκε από ομάδα πολιτών, η εταιρεία Volton που έχει καταθέσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις ανεμογεννήτριες στη Δυτική Μάνη, έχει επίσης καταθέσει φακέλους για εγκατάσταση συνολικά 71 ανεμογεννητριών σε βουνά της Πελοποννήσου, όπως το Μαίναλο και ο Πάρνωνας.

Επιτροπή Αγώνα

Όπως ανακοινώθηκε από την ομάδα πολιτών “Save Mani’s Mountains”, τη Δευτέρα στο Δήμο Δυτικής Μάνης πραγματοποιήθηκε συνάντηση, όπου ανακοινώθηκε από το δήμαρχο η σύσταση ομάδας επιστημόνων, εξειδικευμένων σε θέματα εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Συγκεκριμένα, η ομάδα αποτελείται από νομικό σύμβουλο, δικηγόρο, αρχαιολόγο, περιβαλλοντολόγο και γεωλόγο, αλλά και από δύο πολίτες που προτάθηκαν ομόφωνα ως γνώστες του βουνού.

Σκοπός της ομάδας είναι να συντάξει τις αντιρρήσεις που πρέπει να κατατεθούν από το Δήμο Δυτικής Μάνης μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου για τη μελέτη της Volton.

Παράλληλα, εκφράστηκε από τους παρευρισκόμενους η ανάγκη να δημιουργηθεί μια επιτροπή κινητοποίησης πολιτών, στην οποία θα συμμετέχουν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, όπως και η Δημοτική Αρχή με εκπροσώπους της.

Η επιτροπή ονομάστηκε «Παν-μανιάτικη Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα», με σύνθημα «να μείνουν τα βουνά μας ελεύθερα από ανεμογεννήτριες»

Μάλιστα, η πρώτη συνάντησή της, όπου καλούνται κάτοικοι της Ανατολικής και της Δυτικής Μάνης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην αυλή του Γυμνασίου Καρδαμύλης.

«Αν θέλουμε να έχουμε Μάνη με την ιδιαίτερη ιστορική σημασία, με την πλούσια βιοποικιλότητα και το υπέροχο τοπίο, δεν πρέπει από αυτόν τον αγώνα να λείψει κανείς», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφει για την προσωρινή επιτροπή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, Παναγιώτης Λούζης.

Ανεμογεννήτριες σε όλα τα βουνά

Κάλεσμα σε δράση ενάντια στο έργο Volton Mores σε όλη την Πελοπόννησο απευθύνει η ομάδα “SOS Μαίναλο”. Όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους, το έργο Mores II «Γαϊδουροβούνι» είναι μόνο ένα μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου σχεδίου της εταιρείας Volton στην Πελοπόννησο. Εξηγούν πως η Volton σχεδιάζει να εγκαταστήσει 71 ανεμογεννήτριες, ύψους 150 μέτρων η καθεμία, στα εμβληματικά βουνά Μαίναλο, Πάρνωνα, Αρτεμίσιο και Τσεμπερού.

«Το τεράστιο αυτό έργο, με την ονομασία MORES, θα επηρεάσει περιοχές εντός των Δήμων Τρίπολης, Άργους-Μυκηνών, Μεγαλόπολης και Βόρειας Κυνουρίας. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν την περιοχή Natura 2000 “GR2510004 – Όρη Αρτεμίσιο και Λυρκείο” και το καταφύγιο άγριας ζωής “Τσεμπερού”. Ωστόσο, το έργο αυτό απειλεί το φυσικό τοπίο, την άγρια ζωή, το μικροκλίμα και τον τουρισμό. Ήρθε η ώρα να σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε αυτό το επιζήμιο έργο. Οι περιβαλλοντικές μελέτες της Volton έχουν σοβαρές ατέλειες και παραλείψεις, που θα πρέπει να αποτελέσουν λόγο απόρριψης. Όπως και το έργο “Γαϊδουροβούνι”, έτσι και η Περιβαλλοντική Μελέτη αυτού του έργου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12/09/2024.

Οι συλλογικότητες SOS Μαίναλο και Κίνηση για την Προστασία των Νησιδών έχουν απευθυνθεί σε εξειδικευμένο δικηγόρο για να συντάξει τεκμηριωμένη ένσταση κατά της περιβαλλοντικής μελέτης, επισημαίνοντας τις ελλείψεις και τα λάθη της», αναφέρει η ομάδα για το Μαίναλο, ενώ ζητά τη στήριξη των πολιτών υπογράφοντας το έγγραφο της ένστασης.

Αρτεμίσιο

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυάς «Το Αρτεμίσιο» και η Οργανωτική Επιτροπή του Artemisio Mountain Running εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους ομόφωνα την κάθετη αντίθεση τους στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Αρτεμίσιο και στα παρακείμενα όρη, όπως περιγράφονται στο υπό έγκριση έργο με τίτλο MORES.

«Η τοποθέτησή τους θα λειτουργήσει τελείως αρνητικά και καταστροφικά προς το περιβάλλον, τη χλωρίδα, την πανίδα και τις ήπιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αντιθέτως, ο σύλλογός μας εργάζεται συστηματικά τα τελευταία έτη για την ανάδειξη της ανόθευτης ομορφιάς του τοπίου με θεσμοθέτηση του AMR και δράσεις δενδροφύτευσης. Στηρίζουμε τη συλλογή υπογραφών των συλλογικοτήτων, όπως περιγράφονται στις ανακοινώσεις και προτρέπουμε τους πολίτες να διατυπώσουν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους στη δημόσια διαβούλευση στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο (https://eprm.ypen.gr/). Ο σύλλογός μας θα προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε θεσμικούς φορείς με σκοπό τη γνωστοποίηση και προβολή του ζητήματος που αφορά όλους!», καταλήγει η ανακοίνωση και αυτού του συλλόγου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης