Απόψεις

Debate: Η κεντροαριστερά ξεχώρισε από την κεντροδεξιά και οι νέες ιδέες από τις παλιές φόρμουλες

Debate: Η κεντροαριστερά ξεχώρισε από την κεντροδεξιά και οι νέες ιδέες από τις παλιές φόρμουλες
Ποιά θα πρέπει να είναι η πολιτική επιλογή για να ανακτήσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ την δυναμική του
Το debate του ΠΑΣΟΚ ήταν πρωτοποριακό και αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση του κόμματος, που εδραιώνεται πλέον σταθερά στην δεύτερη θέση μειώνοντας οριακά χαμηλότερα από τις 10 μονάδες την διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία. Είχε βέβαια πολλά τιμήματα όπως τον "αποπληθωρισμό" πρωταγωνιστών, τα αδύναμα σημεία των οποίων αποκαλύφθηκαν.

Αλλά γίνεται και αφορμή για εμπλουτισμό ιδεών, σύνθεση απόψεων και το μεγάλο τεστ που έρχεται, είναι πως ο νικητής των εκλογών και νέος πρόεδρος θα κατορθώσει να κρατήσει ενωμένα τα πρωτοκλασσάτα στελέχη, που δείχνουν όλοι, ότι έχουν πολλά να προσφέρουν.

Μέσα στο σημερινό ΠΑΣΟΚ υπάρχουν σαφείς τάσεις, Για παράδειγμα η κεντροδεξιά της Άννας Διαμαντοπούλου και η κεντροαριστερά του Χάρη Δούκα. Οι δύο τάσεις συγκρούστηκαν χθες και αυτό φάνηκε ότι ήταν τελικά αναπόφευκτο. Η Άννα επέπληξε τον Χάρη για την πολιτεία του στον Δήμο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Αριστερούς αλλά και σε άλλους τομείς.

Ο Δούκας απάντησε " Εγώ κάνω μέτωπο και οφείλω να το πω με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, που ιδιωτικοποιεί παιδεία, υγεία και μεταφορές και δημιουργεί τρομερή επισφάλεια και ανασφάλεια στους πολίτες».

ΔΕν χρειάζεται να προσθέσουμε τον διάλογο για την ΔΕΗ, αλλά να διαπιστώσουμε ότι εδώ αποκαλύφθηκαν ξεκάθαρα οι διαφορετικές ροπές που εκφράζουν δυο βασικοί υποψήφιοι.
Μάλιστα ο Δούκας δεν έκρυψε την κοινωνική του αντίληψη, όταν τα αντανακλαστικά του τον οδήγησαν να προτείνει, όπως συμβαίνει και στις ευρωπαϊκές χώρες, τμήμα του Ελληνικού να δοθεί σε κοινωνικές κατοικίες. Πρόκειται για το social housing που στην Αγγλία γίενται με ειδικούς χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Αυτή είναι και η διαφορά αντίληψης που υπάρχει στον Δήμαρχο της Αθήνας για τις προοτεραιότητες της πολιτικής, όπως επίσης και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, που αφορούν υπερκέρδη των τραπεζών, που δεν έχουν να κάνουν από το ύψος των χορηγήσεων, αλλά από το μεγάλο spread των καταθέσεων και χροηγήσεων, που καθίσται απαγορευτικό για ένα μέρος της οικονομίας.

Σημαντικές ήταν επίσης και οι θέσεις του Μιχάλη Κατρίνη, οι οποίες είχαν σαφέστατα προσανατολισμό στο DNA του κόμματος με πολύ κρίσιμες παρεμβάσεις σε θέματα εθνικής και εξωτερικής πολιτικής αλλά και οικονομίας.


Ο Ανδρουλάκης παρουσιάστηκε συγκροτημένος και απάντησε στην σφοδρή κριτική που δέχτηκε, αποδεικνύοντας ότι τυχαίος δεν είναι αλλά γνωρίζει τα θέματα και έχει γνώση της πολιτικής. Το ερώτημα για τον σημερινό πρόεδρο δεν είναι όμως αυτό, αλλά κατά πόσο μπορεί να τραβήξει το ΠΑΣΟΚ προς το 17 -20%, όταν έχει απεναντί του έναν αυτοκτονικό ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τώρα δεν τα κατάφερε.

Ο Γερουλάνος έκανε την πιο άρτια εμφάνιση και θα πρέπει κανείς να περιμένει μέχρι το τέλος να δει, αν θα κατορθώσει να σπάσει τελικά το δίδυμο Ανδρουλάκη - Δούκα. Αδύνατο σημείο του τα οικονομικά, γιατί το δανειολόγιο δεν φάνηκε να συνεισφέρει σε κάτι παραπάνω και απαντήθηκε με άνεση από τον Ανδρουλάκη.

Για τη Νάντια Γιαννακοπούλου το μόνο που μπορεί να πει κανείς με βάση τις τρέχουσες μετρήσεις, είναι ότι έχει πολλά να προσφέρει και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις.

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας , κρατήθηκαν λεπτές ισορροπίες στις κόντρες παρά κάποιους εκτροχιασμούς και ζητούμενο πρώτα από όλα είναι η ενότητα.

Π.Μπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης