Τελευταία Νέα
Απόψεις

Κ. Καρλής: S&P 500 - Προσπαθούν οι πωλητές ποντάροντας στην εποχικότητα…

Κ. Καρλής: S&P 500 - Προσπαθούν οι πωλητές ποντάροντας στην εποχικότητα…
Από το 1950, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες απώλειες κατά μέσο όρο για τον δείκτη S&P 500 
Για δεύτερη φορά σε διάστημα 2 μηνών οι πωλητές στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης S&P 500 επιχειρούν να δώσουν κατεύθυνση. Η προηγούμενη προσπάθεια ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Θυμίζω ότι είχε ξεκινήσει από τα υψηλά του Ιουλίου στις 5.669 μονάδες, υποβοηθούμενη από την εποχικότητα που λέει άτονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και είχε ενισχυθεί με τα αναπάντεχα αδύναμα στοιχεία της μηνιαίας απασχόλησης στις Η.Π.Α. στις 5 Αυγούστου.

Εκείνη την ημέρα  καταγράφηκε τοπικό χαμηλό στις 5.119 μονάδες και ξεκίνησε ισχυρή ανοδική αντίδραση η οποία ολοκληρώθηκε στις 5.651 μονάδες στις 30 Αυγούστου. Εκτοτε είναι σε εξέλιξη η δεύτερη πτωτική κίνηση.

Από το 1950, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες απώλειες κατά μέσο όρο για τον δείκτη S&P 500 αλλά και για τον δείκτη Dow Jones Industrial Average. Εστιάζοντας στα 5 τελευταία έτη κατά τον  Σεπτέμβριο έχουν σημειωθεί απώλειες της τάξεως του 4,2% κατά μέσο όρο. Για την ίδια χρονική περίοδο ο καλύτερος μήνας του έτους είναι ο Νοέμβριος με μέση θετική απόδοση της τάξεως του 5,2%.

Ερευνώντας λίγο βαθύτερα στα στατιστικά της τελευταίας 10ετίας προκύπτει ένα ποιοτικό στοιχείο για τον Σεπτέμβριο όταν βρισκόμαστε εντός προεκλογικής χρονιάς : η απόδοση του είναι μηδενική (Σεπτέμβριος 2016, Σεπτέμβριος 2020).

Στην παραπάνω ανάλυση επιβάλλεται να λάβουμε υπόψη και το στοιχείο της μεταβλητότητας (volatility VIX indicator). Στις Η.Π.Α. σε σχετικά τακτά διαστήματα οι market makers «φροντίζουν» να εκμεταλλευτούν δεόντως τα διορθωτικά σκέλη των χρηματιστηριακών δεικτών προχωρώντας σε πωλήσεις μεταβλητότητας. Μόλις το επιτύχουν, «αρπάζουν» την αγορά από τα μαλλιά και την πηγαίνουν προς την άλλη κατεύθυνση.

Απομένει να δούμε εάν οι πωλητές θα επιτύχουν στο τρέχον καθοδικό σκέλος να καταγραφεί νεότερο χαμηλό από το προηγούμενο των 5.119 μονάδων ή θα έχουμε την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα για τον Σεπτέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης