Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Fed: «Σήμα» Powell για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο 2024 (18/9)

Fed: «Σήμα» Powell για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο 2024 (18/9)
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας»
Mήνυμα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9) έδωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, μιλώντας στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole
Ο ανώτατος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών.
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Αναγνώρισε δε την πρόσφατη χαλάρωση στην αγορά εργασίας και υπογράμμισε ότι η Fed «δεν επιδιώκει ούτε καλωσορίζει περαιτέρω "πάγωμα" στις συνθήκες της αγοράς εργασίας». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών», διαβεβαίωσε. Επί αυτού, δεν παρείχε σαφές περίγραμμα για τις πολιτικές που ακολουθήσει η Τράπεζα, υπαινίχθηκε ωστόσο ότι η Fed είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα και όχι σταδιακά, εάν η αγορά εργασίας φαίνεται να κινδυνεύει.
Το ποσοστό ανεργίας είναι «ακόμα χαμηλό, αλλά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επίπεδό του στις αρχές του 2023», σημείωσε ο κ. Powell, σημειώνοντας επίσης ότι η αύξηση έρχεται κυρίως καθώς επιβραδύνονται οι προσλήψεις, όχι επειδή οι άνθρωποι χάνουν δουλειές. 
 
 
«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί». «Και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», συμπέρανε.
«Ο υψηλός πληθωρισμός προκάλεσε άγχος και μια αίσθηση αδικίας που επικρατεί σήμερα», αναγνώρισε. Πρόσθεσε όμως ότι οι αξιωματούχοι της Fed «δεν πτοήθηκαν από την εκτέλεση των ευθυνών μας και οι ενέργειές μας απέδειξαν σθεναρά τη δέσμευσή μας για αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης