Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,8% για τον S&P και 1,6% για τον Nasdaq

Wall Street: Πτώση 0,8% για τον S&P και 1,6% για τον Nasdaq

 177 μονάδες έχασε ο Dow

Υποχώρηση στη Wall Street την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονταν για μια ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole της κεντρικής τράπεζας.

O Dow Jones έχασε 177 μονάδες, ή 0,43% στις  40.712 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,89% στις 5.570 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,32% στις 678,78 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,67% στις 17.619 μονάδες.

 
H αγορά δέχθηκε πτωτική πίεση από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων την Πέμπτη. Συγκεκριμένα,  η απόδοση του 10ετούς  ανέβηκε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 3,875%.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ομιλία του Powell στο Οικονομικό Συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή, ελπίζοντας για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την πολιτική επιτοκίων. Οι traders αναμένουν μείωση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME, αλλά διχάζονται ως προς το αν η μείωση θα είναι κατά ένα τέταρτο ή μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι «πιθανότατα» θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το επιτόκιο των Fed Funds από το τρέχον εύρος του 5,25% στο 5,5% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου - εάν τα στοιχεία συνεχίσουν να έρχονται όπως αναμενόταν.

Η εταιρεία λογισμικού Snowflake σημείωσε πτώση άνω του 13% καθώς το αυξανόμενο κόστος έπληξε τα λειτουργικά της περιθώρια. Παρόλα αυτά, η εταιρεία ξεπέρασε τις τριμηνιαίες προσδοκίες και αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις εσόδων προϊόντων για ολόκληρο το έτος. Η Urban Outfitters υποχώρησε περισσότερο από 9% μετά την απογοητευτική αύξηση των πωλήσεων στα ίδια καταστήματα το δεύτερο τρίμηνο.

 

Το πετρέλαιο

 Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έφθασε κοντά στα 73 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, καθώς η χαμηλή ζήτηση στην Κίνα και οι ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ επιβάρυνε την αγορά.

Ο δείκτης των ΗΠΑ έχει τώρα αυξηθεί περίπου 2% για το έτος, ενώ το  Brent έχει διαγράψει σχεδόν όλα τα κέρδη του για το 2024. Οι δείκτες μειώθηκαν κατά 15,7% και 14,8%, αντίστοιχα, από τα υψηλά του Απριλίου, όταν το Ισραήλ και το Ιράν παραλίγο να μπουν σε πόλεμο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Τετάρτη, αφού η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκε σημαντικά χαμηλότερα, ανανεώνοντας τις ανησυχίες για την ισχύ της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ωστόσο, ο Daan Struyven, επικεφαλής έρευνας πετρελαίου της Goldman Sachs, εκτιμά  ότι οι προοπτικές ζήτησης στην Κίνα είναι πιο ανησυχητικές για την παγκόσμια αγορά.

Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκε κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με την περίοδο του προηγούμενου έτους, τρεις φορές κάτω από τη μέση αύξηση των 600.000 bpd από το 2016 έως το 2019, δήλωσε ο Struyven στο CNBC.

 

Οι τιμές κλεισίματος της ενέργειας της Πέμπτης:

West Texas Intermediate

 Συμβόλαιο Οκτωβρίου: 73,01 δολάρια το βαρέλι, αύξηση 1,5%. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει σημειώσει άνοδο 1,9%.

Brent

 Συμβόλαιο Οκτωβρίου: 77,22 δολάρια το βαρέλι, αύξηση  1,54%. Έως σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς σημείωσε οριακή άνοδο 0,23%.

Βενζίνη RBOB

 Συμβόλαιο Σεπτεμβρίου: 2,24 $ ανά γαλόνι, άνοδος 1,76%. Έως σήμερα, η βενζίνη έχει αυξηθεί 6,7%.

Φυσικό αέριο

 Συμβόλαιο Σεπτεμβρίου: 2,05 $ ανά χίλια κυβικά πόδια,   χαμηλότερα  5,7%. Έως σήμερα, το φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει κατά 18,3%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης