Χρηματιστήριο & Αγορές

Quest Holdings: Επενδύσεις 25-30 εκατ για το 2024 - Πιθανές εξαγορές

Quest Holdings: Επενδύσεις 25-30 εκατ για το 2024 - Πιθανές εξαγορές
Αναμένονται νέες κινήσεις εξαγορών στο β΄εξάμηνο
Eπενδύσεις που θα ανέλθουν στα 25-30 εκατ στο σύνολο του έτους 2024 ανακοίνωσε το μάνατζμεντ του Ομίλου Quest υπό τον Απόστολο Γεωργατζή  στο teleconference με τους αναλυτές.
Ήδη στο πρώτο εξάμηνο το CAPEX ανήλθε στα 12 εκατ. Το budget του β΄ εξαμήνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τόσο το επενδυτικό πρόγραμμα της ACS όσο και μικρότερες εξαγορές, όπως ανέφερε η δίοικηση.

Η εικόνα του β΄τριμήνου που ξεπέρασε τις προβλέψεις, αναμένεται να διατηρηθεί στο β΄εξάμηνο, όπου ο όμιλος αυξάνει τα μερίδιά του, όπως στην περίπτωση της ACS.
Oι αναλυτές χαρακτήρισαν το περιθώριο ebitda στο 17% της ACS εντυπωσιακό και η εκτίμηση της δίοικησης είναι ότι η αγορά του e-commerce παρουσιάζεται θετική, χωρίς να δείχνει σημάδια αυξημένης ζήτησης, με την θυγατρική να κερδίζει συνέχεια έδαφος, σαν αποκύημα των επενδύσεών της.

Ερώτηση διατυπώθηκε και για το μειωμένο σχετικά ebitda margin της Unisystems που περιορίστηκε στο 8%, το οποίο όπως ανέφερε η δίοικηση οφείλεται στο χαμηλό περιθώριο που διαθέτουν τα μεγάλα projects που αναλαμβάνει με την συμπερίληψη hardware.

Ερωτηθείσα για το καθαρό χρέος που ανέβηκε από τα 17 εκατ στο τέλος του έτους 2023 στα 28,25 εκατ για το α΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η δίοικηση ανέφερε ότι η πρόβλεψη είναι να κινηθεί μεταξύ 40 και 50 εκατ για το σύνολο του 2024. Αυτό λόγω διενέργειας επενδύσεων καθώς και εξαγορών.

Παράλληλα ο όμιλος διαθέτει ρευστότητα και ανοιχτές γραμμές χρημστοδότησης της τάξης των 300 εκατ ευρώ.

Στον τομέα της ενέργειας οι κινήσεις έχουν παγώσει με δεδομένο ότι καθυστερεί η δισύνδεση με το δίκτυο.

Σε  γενικές γραμμές το β΄εξάμηνο αναμένεται να κυλήσει στους ρυθμούς του β΄τριμήνου με την αγορά της Ρουμανίας να διατηρεί τα υψηλά χρηματοοικονομικά κόστη, αλλά να παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.


Η σύνοψη της BETA για τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της BETA Securities, ο όμιλος Quest ανακοίνωσε καλύτερες από το αναμενόμενο οικονομικές επιδόσεις για το β΄ τρίμηνο, με τα καθαρά κέρδη να μην ξεφεύγουν από το πλαίσιο των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής.

Με βάση το report, ο υψηλότερος καθαρός δανεισμός λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για την ανάπτυξη του τομέα λιανικής στη Ρουμανία σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια αύξησε τα χρηματοοικονομικά έξοδα, γεγονός που αποτυπώθηκε τελικά και στα οικονομικά αποτελέσματα.

Οι ισχυρότερες, τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, επιδόσεις ανέτρεψαν την αρνητική τάση του πρώτου τριμήνου, διαμορφώνοντας μια εντελώς διαφορετική λειτουργική εικόνα σε σχέση με αυτή που διαμορφώθηκε τους πρώτους τρεις μήνες.

Αναλυτικότερα:

- Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 620,1 εκατ. ευρώ, στο +14% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά 6,7% την πρόβλεψή μας για 581,1 εκατ. ευρώ και έναντι 544 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

- Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά €41,6 εκατ., στο +6,7% σε ετήσια βάση, και πάλι υψηλότερα κατά 6,6% έναντι της εκτίμησής μας για €39 εκατ. και έναντι €39 εκατ. στο α' τρίμηνο του 2023.

- EBT €27,3 εκατ., +1% σε ετήσια βάση. Ο χαμηλός ρυθμός αύξησης του EBT οφείλεται στα συμπιεσμένα μικτά περιθώρια κέρδους στις εμπορικές δραστηριότητες και στο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και του υψηλότερου δανεισμού.

- Τέλος, τα ΕΑΤ υποχώρησαν κατά 3,2% στα €20,2 εκατ. έναντι €20,8 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2023 και της εκτίμησής μας για €20,31 εκατ.(-0,7%).

- Στον εμπορικό τομέα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό (+14,8%), ακολουθούμενες από μείωση του EBT κατά -7,8% σε ετήσια βάση.

Η χαμηλότερη κερδοφορία οφείλεται κυρίως στα συμπιεσμένα μεικτά περιθώρια κέρδους της Apple, στη χαμηλότερη συνεισφορά των πωλήσεων της Clima μετά τη λήξη του περσινού προγράμματος επιδοτήσεων, καθώς και στο υψηλό κόστος χρηματοδότησης λόγω του υψηλότερου Euribor και του χρέους που απαιτείται για την επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας με την εισαγωγή της Xiaomi.

-Στον τομέα της πληροφορικής, οι πωλήσεις αυξήθηκαν με διψήφιο ρυθμό (+17,44%) και το EBT κατά +7,5%. Η ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής συνεχίζει να είναι ισχυρή, λόγω του μεγάλου αριθμού έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Περίπου το 50% των πωλήσεων σχετίζεται με διεθνείς δραστηριότητες, με πλούσιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο άνω των 550 εκατ. ευρώ που θα στηρίξει παρόμοιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

- Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +5,5%, ακολουθούμενες από αύξηση του EBT κατά +5,2%. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στον ρυθμό επέκτασης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος ήταν χαμηλότερος από τον αναμενόμενο κατά το 6μηνο 2024, αλλά και πάλι πάνω από την αύξηση του ΑΕΠ.

- Στον τομέα της ενέργειας, οι πωλήσεις ήταν ελαφρώς υψηλότερες κατά +7,6% λόγω της προσθήκης νέων MW και καλύτερων συντελεστών φορτίου λόγω της περιόδου των ηλιόλουστων ημερών, ενώ το EBT αυξήθηκε κατά +3,8% λόγω των υψηλότερων αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων.

- Καθαρός δανεισμός στα €28,2 εκατ. αυξημένος έναντι €17 εκατ. για το οικονομικό έτος 2023 κυρίως λόγω της καταβολής μερίσματος.

- CAPEX στο Α' εξάμηνο του 2024 στα €11,173 εκατ. από €10,474 εκατ.

- Επαναβεβαιώθηκαν οι προοπτικές για το έτος, οι οποίες προβλέπουν ήπια αύξηση (μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό) σε όλους τους τομείς, δηλ. πωλήσεις, EBITDA και EBT, υποστηριζόμενες από τις επιδόσεις όλων των τομέων.

- Παρά την κρυμμένη αξία που περιλαμβάνεται στις θυγατρικές της Quest, η οποία δεν απεικονίζεται σήμερα στην αποτίμηση της εταιρείας στην αγορά, η εταιρεία δεν έχει προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον, γεγονός που σε συνδυασμό με την έκπτωση στην αποτίμηση της εκμετάλλευσης επιβαρύνει την τιμή της μετοχής της.

Αποτιμούμε την Quest μέσω της αποτίμησης SUM και καταλήγουμε σε ένα EV 8,7 €/μετοχή. Η έλλειψη καταλυτών μπροστά μας και η αδυναμία αποκρυστάλλωσης κρυμμένης αξίας καθιστά τη μετοχή ως NEUTRAL παρά το σημαντικό περιθώριο ανόδου (+67,3%). Θα επικαιροποιήσουμε το μοντέλο μας και θα επανέλθουμε σύντομα.

- Η μετοχή διαπραγματεύεται με προβλεπόμενο FY:24 PE 10,4x, EV/EBITDA 6,1x με DY 4,8% (προβλεπόμενο).


Αναλυτικά οι δείκτες

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-05_164131.png



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης