Τελευταία Νέα

Ο κατασκευαστικός κλάδος ενισχύει τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες - Πάνω από 14 δισ. το ανεκτέλεστο

Ο κατασκευαστικός κλάδος ενισχύει τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες - Πάνω από 14 δισ. το ανεκτέλεστο

Ψηφίστηκε η διάταξη ώστε το ΠΔΕ να φτάσει στα 550-600 εκατ. ευρώ ετησίως

 

Αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους του κατασκευαστικού κλάδου, χάρη στο υψηλότατο ανεκτέλεστο έργων, που ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ. Καθώς οι παλιές συμβάσεις βγαίνουν σε…«απόσυρση», οι τεχνικοί όμιλοι βλέπουν τα μεγέθη τους να εξυγιαίνονται από το βάρος έργων που είχαν αναλάβει με παράλογα μεγάλες εκπτώσεις.
Παράλληλα, τα ιδιωτικά έργα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό, ενισχύουν τις καλές χρηματοροές μεγάλων και μεσαίων τεχνικών εταιρειών. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους που είχε η αγορά να δει πάνω από 12 χρόνια εξαιτίας της ύφεσης.

Σε πρόσφατη, μάλιστα, δημόσια παρέμβασή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε ζητήσει από τους εργολάβους να ανεβάσουν ρυθμούς στην εκτέλεση των έργων υποδομών του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μην καθυστερεί η εκταμίευση πόρων 2,2 δισ. ευρώ.

Πως κινήθηκαν τα μεγέθη των εταιρειών

Ειδικότερα, όπως αποτυπώθηκε στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις των μεγάλων ομίλων, για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η κερδοφορία των κατασκευών κινήθηκε σε υγιή επίπεδα, τα οποία αναμένεται να διατηρηθούν. Αν και τα έσοδα των κατασκευών ήταν κατά 9,2% χαμηλότερα, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 14,6%, συνεπεία του βελτιωμένου περιθωρίου κέρδους των εκτελούμενων έργων. το περιθώριο κέρδους του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκε στο 10,4% από 8,3% το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Για τον όμιλο ΑΒΑΞ, το περιθώριο EBITDA του κλάδου κατασκευών αυξήθηκε σε 9,4% από 6,8% στο αντίστοιχο διάστημα του 2023. Μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης των νέων έργων με ανώτερα χαρακτηριστικά κερδοφορίας. Προοπτική που ενισχύεται από την αναδιαπραγμάτευση των προϋπολογισμών ορισμένων έργων, λόγω κυρίως της μεταβολής στα κόστη βάσει των οποίων είχαν προκηρυχθεί.

Στο στρατόπεδο της Intrakat, όπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά οι επιδόσεις της ΑΚΤΩΡ, η επιστροφή της κατασκευής στην κερδοφορία αντανακλά τη δυναμική της εταιρείας. Η ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, σε συνδυασμό με την έναρξη μεγάλων έργων που έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους, αναμένεται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τα αποτελέσματα στο προσεχές μέλλον. Ως προς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αυτά διαμορφώθηκαν σε 10% φέτος έναντι 12% πέρυσι, εξαιτίας της επιρροής των έργων της ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία, που αναμένεται όμως να εξομαλυνθεί μέσω κινήσεων που έχει ήδη αναλάβει η διοίκηση της εταιρείας.

Μεγάλα deals

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον πακτωλό έργων, μετά την πολυετή ανομβρία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και να μην μείνουν εκτός της πίτας των νέων διαγωνισμών, έβαλαν στα ταμεία τους νέο χρήμα. Είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, είτε με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, έκλεισαν τρύπες του παρελθόντος και βελτίωσαν τον δανεισμό τους.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το mega deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πώληση στη Masdar της συμμετοχής της, ύψους 36,59%, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, από την οποία θα εισρεύσουν 864 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, βελτιώνεται το χρηματοδοτικό προφίλ του ομίλου, καθώς μηδενίζεται ο καθαρός δανεισμός. Σε πώληση non-core assets έχει προχωρήσει η ΑΒΑΞ, πετυχαίνοντας μείωση του δανεισμού κατά περίπου 60% από το 2020. Από την πλευρά της, η Intrakat πραγματοποίησε από το 2022 δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αντλώντας 151,4 εκατ. ευρώ.

Εξελίξεις που συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στον καλύτερο ρυθμό υλοποίησης των υπό εκτέλεση έργων, βελτιώνοντας τις χρηματοροές και αντισταθμίζοντας σε έναν βαθμό τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου.
Για να πάψει πάντως η χώρα μας να είναι στους ουραγούς της Ευρώπης, με μόλις μία στις τέσσερις πληρωμές να γίνεται εμπρόθεσμα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιδίωξε την αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές. Πριν λίγες ημέρες, ψηφίστηκε η διάταξη ώστε να φτάσει στα 550-600 εκατ. ευρώ ετησίως από τα 330 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η κατάσταση να μπει σε φάση ομαλοποίησης το επόμενο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης