Ένα βήμα πιο κοντά για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Ένα βήμα πιο κοντά για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Στόχος είναι να γίνει πραγματικά διεθνής με σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν επισκέπτες από το εξωτερικό - Η επένδυση ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ 

Σύμβουλο για την παρακολούθηση του έργου της μεγάλης ανάπλασης αναζητά η ΔΕΘ, ενόψει της εκκίνησης του σχετικού διαγωνισμού για την 35ετή παραχώρηση της ιστορικής έκτασης.
Η ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ προχωρά με την ωρίμανση του διαγωνισμού, με στόχο να βγει στον αέρα ακόμα και ως το τέλος του 2024 με αρχές του 2025.

Όπως είπε στο πλαίσιο της φετινής 88ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Υπερταμείου Στέφανος Θεοδωρίδης, δίνοντας σε αδρές γραμμές το χρονολόγιο των κινήσεων, σε αυτή την περίπτωση εντός του 2025 θα υπάρξει ανάδοχος, ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες εντός του 2026. Βεβαίως, κατά την αρχική παρουσίαση του πρότζεκτ από το Υπερταμείο, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκει η ΔΕΘ – HELEXPO, είχε προσδιοριστεί η διάρκεια των διαγωνιστικών διαδικασιών σε 18 μήνες. Λαμβανομένων υπόψιν των παραπάνω, η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται το 2031.

Στόχος της ανάπλασης είναι η ΔΕΘ να γίνει πραγματικά διεθνής με σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν επισκέπτες από το εξωτερικό, ενισχύοντας έτσι και το προφίλ της πόλης ως διεθνούς επιχειρηματικού και τουριστικού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη, εκτιμάται πως θα επιφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας, με περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας/χρόνο μετά την ολοκλήρωση.


Σύμβουλος διαχείρισης του έργου

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΘ Α.Ε. έβγαλε στον αέρα διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών από εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων, με σκοπό την παρακολούθηση του έργου και την υποβολή περιοδικών αναφορών.
Ο σύμβουλος θα παρακολουθεί για 36 μήνες την πορεία υλοποίησης του έργου, θα εντοπίζει εγκαίρως τυχόν αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν την ομαλή του ολοκλήρωση και θα προτείνει μέτρα αντιμετώπισής τους.

Επιπλέον, θα συντάσσει σχετικές αναφορές και θα προχωρά σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ενημέρωσης, με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης της σύμβασης. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ωρίμανση του έργουκαι θα παρέχει τεχνικές, νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς και εργασίες διαχείρισης έργου όπου απαιτούνται.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 1,62 εκατ. ευρώ και η προβλεπόμενη διάρκεια είναι 36 μήνες, με τη δυνατότητα να επεκταθεί ο χρόνος κατά το μέγιστο 12 μήνες, με αντίστοιχη αύξηση του οικονομικού αντικειμένου. Ως ημερομηνία παραλαβής των προσφορών ορίζεται η 8η Νοεμβρίου 2024.

 

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αναζητά...

Βάσει του σχεδιασμού που έχει χαράξει το Υπερταμείο, προβλέπεται η 35ετής παραχώρηση του ιστορικού ακινήτου που στεγάζει τη Διεθνή Έκθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 1926, σε απαρχαιωμένες πια εγκαταστάσεις με ελάχιστο πράσινο.
Η επένδυση ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι 120 εκατ. μπορεί να είναι η δημόσια συμμετοχή.

Μετά από μία τριετία σκληρών διαπραγματεύσεων για το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου, διεφάνη ότι η συμμετοχή του δημοσίου είναι επιβεβλημένη, για να καλυφθεί το «χρηματοδοτικό κενό», να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και να είναι ελκυστική η επένδυση για τον ιδιώτη επενδυτή.

Σε συμφωνία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, περί το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100 χιλιάδων τ.μ., ανοιχτό για τους πολίτες, ενώ περιμετρικά της ΔΕΘ θα υπάρχουν 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, που θα συνδυαστούν με το μελλοντικό πάρκο 11,5 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Φωτεινής και με 2,7 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου περιμετρικά του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 3 χιλιάδες δενδροφυτεύσεις.

Ακόμη, προβλέπει την τμηματική ολοκλήρωση των έργων και παρεμβάσεων. Αυτό σημαίνει πως το σύνολο της εκθεσιακής δραστηριότητας, όπως και οι εμβληματικές Εκθέσεις  ΔΕΘ και AGROTICA θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, παράλληλα με το κατασκευαστικό έργο.

Μετά την ανάπλαση, τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου θα έχει η ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ ο ανάδοχος θα μπορεί να αξιοποιεί εμπορικά τους χώρους για την οργάνωση γεγονότων. Επί του παρόντος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο παραχώρησης του χώρου, στη βάση συμφωνημένου μοντέλου συνεργασίας.

Στο προκαταρτικό market sounding που πραγματοποιήθηκε από το Υπερταμείο φάνηκε ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο στην πράξη αυτό θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους του διαγωνισμού, κυρίως ως προς το μοντέλο ανάπτυξης και τον τρόπο αποζημίωσης του αναδόχου.

Το επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί και το business plan με στόχο τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της ΔΕΘ-HELEXPO, με τις εκτιμήσεις να βλέπουν υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών με την ανάπλαση. Ως την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης, θα  επαληθευτούν οι παραδοχές ως προς τα οικονομικά οφέλη του έργου, προκειμένου να εξειδικευτεί το οικονομικό αντάλλαγμα για το Δημόσιο, όπως και η χρονική στιγμή που αυτό θα προκύψει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης