Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Wood Mackenzie: Η πετρελαϊκή βιομηχανία θα στραφεί στις ΑΠΕ τις επόμενες δεκαετίες

Wood Mackenzie: Η πετρελαϊκή βιομηχανία θα στραφεί στις ΑΠΕ τις επόμενες δεκαετίες
Σύμφωνα δε με την Wood Mackenzie, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα δαπανούν το 20% των κεφαλαίων που διαθέτουν σε γεωτρήσεις στην δημιουργία ηλιακών και αιολικών πάρκων.
Η βιομηχανία πετρελαίου θα επενδύσει περισσότερο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Houston Chronicle, επικαλούμενη έκθεση της Wood Mackenzie.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου από 107 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 σε 26 δολάρια το βαρέλι τον Φεβρουάριο του 2016, ανάγκασε τις πετρελαϊκές εταιρείες να αποσύρουν δισεκατομμύρια επενδύσεων σε κοιτάσματα και να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την διερεύνηση νέων κοιτασμάτων.
Σύμφωνα δε με τον αναλυτή της Edward Jones, Brian Youngberg «τα αποδεδειγμένα αποθέματα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών έχουν διάρκεια ζωής 12-15 ετών και κάποια απ’ αυτά (τα αποθέματα) δεν θα αντληθούν ποτέ».
Το δημοσίευμα επισημαίνει, ότι οι ενεργειακές εταιρείες έχουν ρίξει το βάρος τους στην ισχυρή ζήτηση φυσικού αερίου, προκειμένου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων τις επόμενες δεκαετίες, αλλά ακόμη και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αναγνωρίσει, ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος.
Επισημαίνει ακόμη, ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, όπως η Royal Dutch Shell, η BP και η Total, έχουν επενδύσει σε έργα Ανανεώσιμης Ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύμφωνα δε με την Wood Mackenzie, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα δαπανούν το 20% των κεφαλαίων που διαθέτουν σε γεωτρήσεις στην δημιουργία ηλιακών και αιολικών πάρκων.
Αυτή η αύξηση των επενδύσεων θα προκαλέσει μία αύξηση της αιολικής ενέργειας κατά 6% ετησίως και μία αύξηση της ηλιακής ενέργειας κατά 11% ετησίως τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.
Σύμφωνα δε με τον ανώτερο αντιπρόεδρο έρευνας και εταιρικής ανάλυσης της εταιρείας Tom Ellacott, οι αποδόσεις των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα μπορούσαν να τραβήξουν πολλές από τις μεγάλες επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που η πετρελαϊκή βιομηχανία δεν έχει ακόμη εγκρίνει λόγω των χαμηλών τιμών της ενέργειας.
Ωστόσο, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις που καθιστούν φθηνότερη την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, τα αιολικά και η ηλιακά έργα έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν, για να αντικαταστήσουν τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της ενεργειακής βιομηχανίας.
Όπως αναφέρει η Wood Mackenzie, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα έπρεπε να ξοδέψουν περίπου 350 δισ. δολάρια στα σημερινά φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, για να ενισχύσουν την παραγόμενη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά μόλις 6,5% σε σχέση με την τρέχουσα παραγωγή ενέργειας.
Επισημαίνει ακόμη, ότι τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν ακόμη να προσφέρουν μεγαλύτερα κέρδη στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείας από την ηλιακή και αιολική ενέργεια, επειδή όπως υπογραμμίζει «η αγορά αυτή είναι πιο κατακερματισμένη και ανταγωνιστική».
Προβλέπει ωστόσο, ότι αν και «η καινοτομία στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχίσει να προέρχεται από μικρότερες εταιρείες του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τελικά οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας θα πάνε και θα τις αγοράσουν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης