Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Barclays: Έρχεται 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα που θα συνδεθεί με το χρέος

Barclays: Έρχεται 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα που θα συνδεθεί με το χρέος
Το 4ο μνημόνιο δεν θα περιλαμβάνει κεφάλαια, αλλά θα αποτελεί ένα μηχανισμό που θα κλειδώσει μαζί με τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Το 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος και θα αποτελέσει μηχανισμό δικλείδας ασφαλείας για τους δανειστές ότι η Ελλάδα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της αποτελεί βασικό σενάριο στα διεθνή φόρα αναφέρει οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας Barclays στο www.bankingnews.gr.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 4ο μνημόνιο το έθεσε για πρώτη φορά επίσημα και θεσμικά ο Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξη του στο www.bankingnews.gr ενώ εμμέσως πλην σαφώς το επαναλαμβάνει και το ΔΝΤ.
«Οι δανειστές αλλά και το ΔΝΤ είναι θετικοί στο 4ο μνημόνιο.
Το 4ο μνημόνιο δεν θα περιλαμβάνει κεφάλαια, αλλά θα αποτελεί ένα μηχανισμό που θα κλειδώσει μαζί με τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Οι δανειστές είναι προφανές ότι ακόμη δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018 και νωρίτερα προφανώς θα έχει συμφωνηθεί μια φόρμουλα για τα μακροπρόθεσμα μέτρα.
Όμως πως θα διασφαλιστούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και να σέβεται το πρόγραμμα;
Πώς οι δανειστές θα διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα και προσεγγίζουν τα 250 δισεκ. ευρώ;
Με ένα 4ο μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει ρήτρες και κανόνες.
Εάν η Ελλάδα θέλει να απολαμβάνει τα οφέλη των μακροπρόθεσμων μέτρων του χρέους θα πρέπει να τηρεί τους όρους που θα τεθούν στο 4ο μνημόνιο.
Θεωρούμε ότι οι όροι του 4ου μνημονίου δεν θα αποκλείουν πολύ από τους όρους του δευτέρου μνημονίου.
Θα έχουμε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα αλλά οι δανειστές δεν θα δώσουν νέα κεφάλαια.
Βέβαια μάλλον θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα 20 από τα 25 δισεκ. του τρίτου μνημονίου που αφορούσαν τις τράπεζες.
Χρησιμοποιήθηκαν τα 5 από τα 25 δισεκ. και έχουν απομείνει 20 δισεκ.
Μόνο εάν δεχθεί η Γερμανία τα 20 δισεκ. του 3ου μνημονίου θα μεταφερθούν στο 4ο μνημόνιο»
Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
«Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είναι για χώρες που τηρούν πλήρως τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η Ελλάδα βρίσκεται μακριά δεν κατανοώ γιατί η ΕΚΤ πρέπει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ίσως θα περάσει λάθος μήνυμα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν θέλει ποσοτική χαλάρωση – λέγεται ότι μπορεί να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα 9 Μαρτίου του 2017 – αλλά συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρώπη συνολικά δεν διάκειται θετικά σε μέτρα που θα μπορούσαν να επαναφέρουν την Ελλάδα στην παλαιά εποχή της ανομίας»

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης