Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Έξι θεσμικές παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας για την ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Έξι θεσμικές παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας για την ενέργεια
Μέσα στο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του πλαισίου για μια πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας
Στις θεσμικές παρεμβάσεις που είναι άμεσης προτεραιότητας για τα ενεργειακά αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, προκειμένου μέσα στον Ιούλιο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες (λίστα μονάδων) που θα οδηγήσουν το Νοέμβριο στην εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης της λιγνιτικής περιουσίας της ΔΕΗ, με στόχο τη νομοθέτηση των απαιτούμενων ρυθμίσεων πριν τα Χριστούγεννα.
Επίσης, μέσα στο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του πλαισίου για μια πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, στο οποίο θα κληθούν να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος αναλυτικά στις σε έξι θεσμικές παρεμβάσεις που είναι άμεση προτεραιότητα σε αυτή την περίοδο για το Υπουργείο επεσήμανε :
"Το ένα αφορά φυσικά το θέμα το ενεργειακό, τη ΔΕΗ και τις συμφωνίες που υπάρχουν στη Συμφωνία με τους Θεσμούς και το οποίο είναι μια διαδικασία που ξεκινά τώρα και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Νοέμβριο, αφού γίνεται συστηματικά πλέον ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με το πώς θα οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα, περίπου τον Ιούλιο, πώς θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες που προβλέπονται όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής και τη νομοθέτησή της πριν από τα Χριστούγεννα.
Άρα ο ένας άξονας είναι αυτός. Ο δεύτερος είναι η ίδια η αγορά ενέργειας, όπου μέσα στο διάστημα του επόμενου χρόνου θα θεσμοθετηθεί όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει μια πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και η οποία θα διαμορφώσει φυσικά ένα πλαίσιο στο οποίο θα προσαρμοστούν όλες οι βασικές επιχειρήσεις και φορείς που εμπλέκονται στην αγορά ενέργειας.
Η τρίτη άμεση προτεραιότητα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου τον Ιούνιο, αφορά την «ενεργειακή δημοκρατία», την εισαγωγή δηλαδή στην Ελλάδα του θεσμού της ενεργειακής Κοινότητας – Συνεταιρισμών. Αυτή θα είναι δυο ειδών:
1.Κερδοσκοπική, που θα είναι στο επίκεντρο φυσικά πρόσωπα που θα κάνουν μια Κοινότητα ή ένα Συνεταιρισμό και θα επιδιώκουν να παράξουν ενέργεια για να την πουλήσουν.
2.Μη κερδοσκοπική η οποία θα είναι οποιοσδήποτε φορέας δημόσιος, ημιδημόσιος, ιδιωτικός, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες οι οποίες θέλουν να παράξουν ενέργεια που καταναλώνουν και στην οποία περίπτωση δεν είναι κερδοσκοπικός ο σκοπός, είναι αυτό που αναφέρθηκε και από τον Πρωθυπουργό.
Άρα ανοίγει μια τεράστια δυναμική σε ομάδες επιχειρήσεων, σε χωριά, σε Κοινότητες, σε ιδιώτες που θέλουν να δημιουργήσουν μια Κοινότητα να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν.
Συνεπώς αυτή είναι η τρίτη μεγάλη παρέμβαση, να σταθώ και σε τρεις άμεσες ακόμη νομοθετικές πρωτοβουλίες ή θεσμικές παρεμβάσεις.
Ο νόμος ο οποίος αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τους νέους κανόνες σχεδιασμού και πολεοδομικής αδειοδότησης, είναι έτοιμος κι αυτός θα έρθει εντός του Ιουνίου.
Υπάρχουν δυο Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία έχουν τεράστια σημασία. Το ένα είναι για τον τουρισμό και το άλλο είναι για τα λατομεία, τα οποία θα προκηρυχθούν άμεσα και η έκτη και τελευταία παρέμβαση αφορά την αναθεώρηση του λατομικού νόμου, η οποία έχει κι αυτή κλείσει και θα τεθεί σε διαβούλευση άμεσα, το οποίο είναι επίσης μια μεγάλη τομή για τη λατομική δραστηριότητα που αποτελεί ένα τομέα που λειτουργεί με πολύ αναχρονιστικό πλαίσιο και ο οποίος αποτελεί βασικό τομέα και παραγωγής και εξαγωγών.
Αυτές οι έξι πρωτοβουλίες ενέργεια – χωροταξία θέτουν άμεσα ένα διαφορετικό πλαίσιο προκειμένου να κινηθούν μερικά ή και περισσότερα από τα θέματα που τέθηκαν στη γενική στρατηγική μας".


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης