Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία σήμερα 55 εκατ. ψηφοφόροι

Στις κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία σήμερα 55 εκατ. ψηφοφόροι
Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει και τις δοκιμαζόμενες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση
Οι Τούρκοι άρχισαν να ψηφίζουν στο δημοψήφισμα σήμερα (16/4) που μπορεί να μεταφέρει νέες εξουσίες στα χέρια του Tayyip Erdogan και συνιστά την πιο ριζοσπαστική αλλαγή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, όπως εκτιμά το Reuters.
Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα του "ναι", που μπορεί να αντικαταστήσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία με μία ενισχυμένη προεδρία και να δώσει στον Erdogan το δικαίωμα να μείνει ως το 2029 στην εξουσία.
Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει και τις δοκιμαζόμενες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Κι αυτό διότι η Τουρκία που περιόρισε τις ροές μεταναστών προς την Ευρώπη, μπορεί να επανεξετάσει τη στάση της σε αυτό το θέμα.
Στις κάλπες που άνοιξαν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 17:00, αναμένεται να προσέλθουν 55 εκατ. ψηφοφόροι σε 167.140 εκλογικά κέντρα.
"Ένα σύστημα του ενός πάει να εγκαθιδρυθεί, οπότε λέω "όχι", λέω "όχι" για να έχουμε ένα δυνατό κοινοβούλιο" ανέφερε ο Hasan Celik από το Ντιαρμπακίρ.
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας Κούρδοι μαχητές σκότωσαν έναν φρουρό σε ένα αμάξι που μετέφερε αξιωματούχο από το κυβερνών κόμμα ΑΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία το Σάββατο 15/4 το βράδυ.
Όπως ανακοίνωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι δράστες ήταν μέλη του ΡΚΚ, ενώ ένας δεύτερος αξιωματούχος του κόμματος ΑΚ τραυματίστηκε στην επίθεση.
Το δημόψήφισμα έχει διχάσει τη χώρα, με τους υποστηρικτές του Erdogan να λένε ότι χρειάζονται αλλαγές στο σύνταγμα που είχαν γράψει στρατιωτικοί στο πραξικόπημα του 1980, έτσι ώστε να αποφευχθούν εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει περισσότερο αυταρχισμό σε μία χώρα που 40 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 100 χιλιάδες έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.
Οι σχέσεις Τουρκίας ΕΕ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, επειδή η Γερμανία και η Ολλανδία απαγόρευσαν ομιλίες υπουργών του Erdogan για το δημοψήφισμα στην επικράτειά τους.
Ο Εrdogan τους χαρακτήρισε ναζί και είπε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τους δεσμούς με την ΕΕ.
Ένας 47χρονος έμπορος, ο Yigit Polat είπε ότι ήταν αναποφάσιστος, αλλά οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις τον έκαναν να ψηφίσει "ναι" για μία δυνατή Τουρκία.
Την παραμονή της ψηφοφορίας ο Erdogan έκανε τέσσερις ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας από τους ψηφοφόρους του μαζική συμμετοχή.
"Η 16η Απριλίου είναι μία ημερομηνία καμπής για την ιστορία της Τουρκίας και κάθε ψήφος είναι ζωτικής σημασίας, γι' αυτό φωνάξτε όλους τους φίλους και τους συγγενείς σας και πηγαίνετε στις κάλπες" ήταν το μήνυμα του Τούρκου προέδρου.
Ο Erdogan και ο πρωθυπουργός του κόμματός του Benali Yildirim είχαν προνομιακή μεταχείριση από τα media, επισκιάζοντας το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP και το φιλοκουρδικό HDP.
Ο Εrdogan προσπάθησε να διακωμωδήσει και τον επικεφαλής του CHP Κemal Kiricdaroglu παίζοντας βίντεο με γκάφες από προεκλογικές του ομιλίες.
Πάντως, κατά γενική ομολογία υπάρχει η πεποίθηση ότι ΑΝ εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση θα σημάνει το τέλος του συστήματος των "δύο προσώπων", κατά το οποίο ο πρόεδρος και το κοινοβούλιο εκλέγονται απευθείας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα.
Μέχρι το 2014 ο πρόεδρος εκλεγόταν από τη Βουλή.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Τουρκία που αντιμετωπίζει συγκρούσεις στα νότια, στη Συρία και το Ιράκ και απειλείται η ασφάλειά της από το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ, χρειάζεται δυνατή ηγεσία για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.
Το πακέτο των 18 μεταρρυθμίσεων θα καταργήσει τον πρωθυπουργό και θα δώσει στον πρόεδρο την εξουσία να καταρτίζει τον προϋπολογισμό, να θέτει το κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκδίδει διατάγματα παραβλέποντας τους υπουργούς και χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.
(Πηγή:www.bankingnews.gr)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης