Αναλύσεις

Citigroup: Η ολιγωρία της Αξιολόγησης μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5% για το 2017

Citigroup: Η ολιγωρία της Αξιολόγησης μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5% για το 2017
Υποβαθμίζει εντυπωσιακά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι εδραιωμένοι έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων, καθώς και τα νέα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζονται, οδηγούν τη Citigroup να αναθεωρήσει ριζικά την εκτίμησή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος αναμένεται να μην ξεπεράσει το 0,5%, από 1,1% που αναμενόταν πριν από την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για το ΑΕΠ το δ' 3μηνο του 2016.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ελληνικό ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε μείωση 1,1% σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2015, έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση στις 14 Φεβρουαρίου.
Σε τριμηνιαία σύγκριση (δ' τρίμηνο 2016 προς γ' τρίμηνο 2015), το ΑΕΠ μειώθηκε 1,2% έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
Ως αποτέλεσμα, για το σύνολο του 2016 το ΑΕΠ να μειωθεί οριακά (-0,05%) έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 0,3%.
Η τάση αυτή δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τη Citigroup, οδηγώντας σε χειρότερες επιδόσεις την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον εωσότου κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Citigroup επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ότι δεν αναμένει να υπάρξει κάποιο "ατύχημα" που να οδηγήσει την Ελλάδα σε στάση πληρωμών, ενώ και οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών, αν και έχουν αυξηθεί ελαφρώς, παραμένουν περιορισμένες.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο εξαιρετικό γεγονός, όπως μια έξοδος της χώρας από το ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης