
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια λίστα με 47 στρατηγικά έργα την Τρίτη για να ενισχύσει την παραγωγή της ΕΕ σε 14 από τα 17 υλικά που θεωρεί κρίσιμα για την ενεργειακή της μετάβαση και την ασφάλειά της, με βάση όσα αναφέρει το Reuters.
Τα επικείμενα έργα εξόρυξης
Ο κατάλογος αποτελεί μέρος της εφαρμογής του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών που συμφωνήθηκε το 2023, στον οποίο το μπλοκ στοχεύει να εξορύξει το 10%, να επεξεργαστεί το 40% και να ανακυκλώσει το 25% των αναγκών του έως το 2030.
"Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πρώτες ύλες ήταν το τυφλό σημείο στη βιομηχανική μας πολιτική...Η Ευρώπη συχνά προτιμούσε να αγοράζει τις περισσότερες από τις πρώτες ύλες που χρειάζεται σχεδόν αποκλειστικά εκτός των συνόρων της", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επίτροπος βιομηχανίας της ΕΕ Stephane Sejourne.
Μέχρι η κρίση του Covid και ο πόλεμος στην Ουκρανία μας υπενθύμισαν τους κινδύνους των εθισμών μας.
Τα υλικά περιλαμβάνουν βασικά μέταλλα αλουμίνιο, χαλκό και νικέλιο, μαζί με βασικό υλικό μπαταρίας λίθιο και στοιχεία σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε μόνιμους μαγνήτες για ανεμογεννήτριες ή σε ηλεκτρικά οχήματα.
Βάζοντας ένα στοπ στην εξάρτηση
Τα 47 έργα βρίσκονται σε 13 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Τσεχία, Ελλάδα, Σουηδία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ρουμανία, ανέφερε η Επιτροπή.
Από αυτά τα 25 περιλαμβάνουν εξόρυξη, 24 επεξεργασία και 10 ανακύκλωση, με μερικά από αυτά να είναι συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών. Αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες λίστες για να καλύψουν τα υπόλοιπα υλικά, συμπεριλαμβανομένων έργων εκτός του μπλοκ.
Η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει οποιαδήποτε υπερβολική εξάρτηση από μια πηγή βασικών μετάλλων μετά το σοκ της απώλειας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου και ζητημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID. Οι κοινές αγορές έχουν γίνει επίσης ένα νέο εργαλείο που πιέζει η Επιτροπή.
Είκοσι δύο από τα έργα περιλαμβάνουν λίθιο, 12 νικέλιο, 11 γραφίτη, 10 κοβάλτιο και επτά μαγγάνιο για να βοηθήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα παραγωγής μπαταριών, με μερικά να περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα μέταλλα.
Ένα έργο μαγνησίου, μαζί με τρία βολφραμίου, θα προσανατολιστεί στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ.
Η αδειοδότηση και η χρηματοδότηση των έργων
Τα έργα θα επωφεληθούν από την εξορθολογισμένη αδειοδότηση που θα περιορίζεται σε διαδικασία κατ' ανώτατο όριο 27 μήνες για την εξόρυξη και 15 μήνες για την επεξεργασία ή την ανακύκλωση. Η αδειοδότηση αποτέλεσε εμπόδιο για πολλά πράσινα έργα σε ολόκληρο το μπλοκ, προσθέτοντας χρόνια στις εξελίξεις, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τους κανόνες των 27 κρατών μελών καθώς και τους κανόνες των τοπικών κοινοτήτων.
Μια ομάδα χρηματοδότησης θα συμβουλεύει επίσης πώς να ξεκινήσουν τα δαπανηρά έργα με δημόσιες εγγυήσεις από τις εθνικές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για να ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η κυριαρχία της Κίνας στην εξόρυξη κρίσιμων μετάλλων
Η Κίνα κυριαρχεί στην εξόρυξη σπάνιων γαιών, στην επεξεργασία μετάλλων για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακούς συλλέκτες μεταξύ άλλων βασικών τομέων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αμυντική βιομηχανία χωρίς σπάνιες γαίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα ραντάρ, τα σόναρ και τα συστήματα στόχευσης - και για τα οποία, θα σας υπενθυμίσω, εξαρτόμαστε 100% από εξευγενισμένα κινεζικά υλικά», είπε ο Sejourne.
www.worldenergynews.gr