Ενέργεια

Μετά την Κύπρο, η Chevron επεκτείνεται και στο Ισραήλ για να ενισχυθεί στο φυσικό αέριο της Μεσογείου

Μετά την Κύπρο, η Chevron επεκτείνεται και στο Ισραήλ για να ενισχυθεί στο φυσικό αέριο της Μεσογείου

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός υπέβαλε σχέδιο στο Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών της χώρας

Σχετικά Άρθρα

Η Chevron (αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας που ειδικεύεται κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και οι εταίροι της σε ένα γιγάντιο έργο κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, υπέβαλαν ένα ενημερωμένο σχέδιο ανάπτυξης ταμιευτήρων στον Επίτροπο Πετρελαίου στο Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών για επιπλέον επέκταση της χωρητικότητας του κοιτάσματος.

Αυτό φανερώνει την τάση της κολοσσιαίας ενεργειακής εταιρείας των ΗΠΑ να επεκταθεί στο φυσικό αέριο της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου.

Θυμίζουμε ότι εντός του τρέχοντος μηνός εγκρίθηκε από τη NewMed σχέδιό της για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τη NewMed Energy (είναι ένας από τους εταίρους), το ενημερωμένο σχέδιο περιλαμβάνει κυρίως ενημερώσεις σε σχέση με τη Φάση 1Β της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Leviathan.

Αυτό περιλαμβάνει νέες γεωτρήσεις παραγωγής, την αναβάθμιση των υπεράκτιων εγκαταστάσεων και πιθανώς την προσθήκη ενός τέταρτου αγωγού.

Βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Χάιφα.

Το πεδίο Λεβιάθαν περιλαμβάνει 4 υποθαλάσσια πηγάδια που συνδέονται με μια υπεράκτια πλατφόρμα μέσω μιας υποθαλάσσιας πολλαπλής και δύο αγωγών μήκους 120 χιλιομέτρων.

Το κοίτασμα παράγει φυσικό αέριο από τα τέλη του 2019.


Ο
Yossi Abu (CEO της NewMed Energy), σημείωσε:

«Η δεξαμενή Λεβιάθαν είναι ο πιο σταθερός και ισχυρότερος ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο.

Η διευρυμένη παραγωγική ικανότητα θα καλύψει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και θα ενισχύσει τον ρόλο του Ισραήλ ως παρόχου ενέργειας, ενισχύοντας παράλληλα τις περιφερειακές συνεργασίες».

Ποσοστά εταίρων στο έργο

Η New Med Energy κατέχει μερίδιο 45,34% στο έργο, με τη Chevron Mediterranean και την Ratio Energies να κατέχουν μερίδια 39,66% και 15% αντίστοιχα.

Τον Οκτώβριο του 2024, η Chevron αποφάσισε να αναβάλει την προτεινόμενη ενίσχυση της ικανότητας εξαγωγής φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο Ισραήλ -Γάζας.


Οι 2 φάσεις του σχεδίου

Το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει δύο στάδια για τη Φάση 1Β.

Το 1ο στάδιο περιλαμβάνει τη γεώτρηση τριών επιπλέον γεωτρήσεων παραγωγής, την προσθήκη σχετικών υποθαλάσσιων συστημάτων και την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στην πλατφόρμα.

Αυτό αναμένεται να αυξήσει τη συνολική ικανότητα παραγωγής φυσικού αερίου του συστήματος σε περίπου 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, η οποία προβλέπεται να κοστίσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εταίροι ενέκριναν μια επένδυση 429 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο του 2024 για τη μετάβαση του έργου στη φάση του front-end engineering design (FEED).

Με βάση νέες πληροφορίες από τη NewMed, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός ανέρχεται επί του παρόντος σε 505 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2ο στάδιο (περιλαμβάνει κυρίως τη γεώτρηση πρόσθετων γεωτρήσεων και συναφών υποθαλάσσιων συστημάτων και έναν πιθανό τέταρτο αγωγό μεταξύ του πεδίου και της πλατφόρμας), αναμένεται να αυξήσει τη μέγιστη ημερήσια παραγωγική ικανότητα κατά άλλα 2 bcm ετησίως, ανεβάζοντάς την στα 23 bcm ετησίως.

Επόμενα βήματα των εταίρων

Οι εταίροι σκοπεύουν να αναζητήσουν τις απαιτούμενες ρυθμιστικές εγκρίσεις και την υπογραφή των συμφωνιών για την πώληση φυσικού αερίου Φάσης 1Β στην εγχώρια αγορά και εξαγωγή σε συνολικό όγκο άνω των 100 bcm.

Επιπλέον, ελπίζουν να υιοθετήσουν μια τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το πρώτο στάδιο της Φάσης 1Β τους επόμενους μήνες.

Πέρυσι, το έργο έλαβε έγκριση από τον Επίτροπο Πετρελαίου για αύξηση του όγκου των εξαγωγών από το κοίτασμα κατά επιπλέον 118 bcm ή έως 145 bcm εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

 

Το έργο «Αφροδίτη» στην Κύπρο

Ένα άλλο ενημερωμένο σχέδιο (αυτή τη φορά στην υπεράκτια Κύπρο) πήρε προ ημερών έγκριση από τη NewMed και τους συνεργάτες της.

Χάρη σε αυτό, οι εταίροι μπορούν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και έναν αγωγό για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης